Freez deelt zijn surrealistische inspiratiebronnen

3voor12/Utrecht Selecteert van september houdt niet alleen van muziek

Tekst: Freez / Foto: Pim Hendriksen ,

Misschien ken je Freez van zijn frisse funkbeats en hiphop. Misschien ken je hem wel helemaal niet. Misschien ben je wel benieuwd waar deze Nieuwegeinse rapper zijn inspiratie uit haalt. Freez, Selecteert van september, selecteerde voor 3voor12/Utrecht twee van zijn favoriete kunstwerken. Lees en kijk mee en verbaas je over zweverige eenvoud, plastic spotjes en ingesneden oogballen. Niets is Freez te gek.

"Puck Verkade tovert eenvoud om in kunst. Jemig, wat klinkt dát zweverig, maar het is te gek! ‘Untitled Chaos’ zou zo een clip kunnen zijn voor een lied van Miles Davis, een klassiek stuk van Bach of juist van de hiphoppers NWA. Maar dat laatste is wellicht discutabel.


De manier waarop Puck met beeld speelt vind ik bijna muzikaal te noemen. Dit in tegenstelling tot vrijwel alles van wat we op tv en internet zien. Politieke spotjes bijvoorbeeld, of Ik Hou Van Holland, het is allemaal zó weloverwogen dat het bijna plastic wordt. Dat vind ik niet ok. Ik vind het toffer om iets honderd keer te zien en er dan nog niks van te begrijpen. Kleurplaten zijn niet-ingekleurd nou eenmaal cooler, toch?"

"Collegarapper Sticks zei me een keer dat we zelf verantwoordelijk zijn voor wat we toelaten in ons hoofd. Dat gezegd hebbende, is ‘Un Chien Andalou’ het meest übercoole, surrealistische meesterwerk dat je op YouTube gaat vinden. Een emotie reëel maken voor mensen via kunst, muziek of schrift vind ik bijzonder fascinerend. Tegenwoordig is het voor de filmindustrie met alle special effects een stukje makkelijker gemaakt, maar deze film is uit 1929. Salvador Dali en Luis Buñuel hebben ruim een kwartier gevuld met de meest wilde en willekeurige dromen en ideeën. Totaal tegen elke vorm van werkelijkheid in, van dode ezels tussen pianovleugels tot ingesneden oogballen. Gaat dat zien!"

Te zien: Freez, La Corneille en Panc, Club 3voor12/Utrecht, donderdag 27 september 2012 @ dB's, Utrecht