3voor12/Utrecht Selecteert… Freez

Frisse g-funk van Nieuwegeinse fakkelbrigadier

Niels Spinhoven ,

Elke maand selecteert 3voor12/Utrecht een interessante band of artiest uit de provincie Utrecht. Deze keer richten we onze blik op het door rijkswegen omgeven Nieuwegein - de thuishaven van rapper Freez. Freez is de Selecteert... van september.

De loomheid die bij de nu echt achter ons liggende zomerdagen hoort, ligt nog steeds als warme deken over deze rubriek. Het is half september en we maken nu pas de Selecteert... bekend. Het moge duidelijk zijn, we moeten nog een beetje op gang komen. De frisse funkbeats onder de luie en lage flows van Freez helpen daar deze gelukkig een beetje bij.

Freez verloor zijn hart al vroeg aan hiphop, maar met een kindje en een baan in de jeugdzorg was een serieuze carrière in de muziek twee jaar geleden eigenlijk al ver buiten beeld geraakt. Tot beatdokter A.R.T. van het Zwolse hiphopcollectief Fakkelteitgroep hem in contact bracht met opperbrigadier Sticks, want toen gingen de dingen snel. Sticks en Freez maakten plannen, de plannen werden tracks en de tracks werden een EP, getiteld 8.6ies. Dat was augustus 2011. In september werd Freez ingelijfd door de Fakkelteitgroep en kregen de twee tracks 'Loesbere' en 'IJskoud' een plek op de verzamelaar Homegrown '11 van TopNotch en MCN. De track 'Vooruit' werd Hollandse Nieuwe. En wat nu? Freez maakt de volgende stap, want as we speak werkt hij aan zijn eerste volwaardige album.

Wij hoorden binnen onze provinciegrenzen lang niet meer zulke fijne g-funk als die van Freez en geven hem daarom in de ons resterende dagen van september alle exposure die we hem kunnen geven. En dat doen we maar om één reden; om je naar de Club 3voor12 te lokken. Want daar geeft Freez een onbetaalbare want gratis toegankelijke liveshow weg. We zien je daar, 27 september aan de Cartesiusweg!

Te zien: Freez (e.a.), Club 3voor12/Utrecht, 27 september 2012 @ dB's, Utrecht