Kort Utrechts Popnieuws Week 43

Met onder meer Krampfhaft, Le Mini Who?, Sunwriters Songday, TAPED, -10º en Meet Me, Cassius.

Tekst: Marc van der Laan ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Krampfhaft, Le Mini Who?, Sunwriters Songday, TAPED, -10º en Meet Me, Cassius.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Voorproefje nieuwe Krampfhaft EP
Op 19 november verschijnt First Threshold, de nieuwe EP van de Utrechtse producer Krampfhaft; zijn tweede voor het fijne Rwina Records. Op het moment van schrijven is hij net terug van twee weken Red Bull Music Academy, waarvoor hij aan het begin van de zomer geselecteerd werd. Bij Sonic Router kun je een gratis download krijgen van het nummer 'Medicine'.


Nieuwe locaties voor Le Mini Who?
Op 1 december vindt er wederom een editie plaats van Le Mini Who?, het kleine broertje van Le Guess Who? Over het programma is nog niks bekend, maar het lijkt erop dat deze editie een stuk groter dan voorheen gaat worden. In het voorjaar kon je al voor optredens terecht in Plato, The Village Coffee & Music, Klijs & Boon, Puha, VinVin, Café het Hart, Café en de Voortuin. Nieuwe locaties voor deze editie zijn Mary K Hotel, Cafe Tilt, Café De Stad, De Bastaard, De Stadsgenoot, Jij & Wij, ACU, Strowis, Cult Dealer Enzo, de Kargadoor en EKKO. In de laatste twee podia vinden zoals elk jaar ook optredens plaats van Le Guess Who? zelf.


Sunwriters Songday: nieuwe singer-songwritermiddag in Café De Stad
Ergens in de komende dagen releast Sofie Letitre haar debuutalbum Back Where We Come From. Maar ondertussen organiseert ze ook al een aantal maanden een singer-songwritermiddag in Café De Stad: Sunwriters Songday. De middagen beginnen om 15.00 uur. Met goede muziek, de befaamde speciaalbiertjes van De Stad en huisgemaakte soep en hapjes voor ieder die wil, zijn er slechtere manieren om je zondagmiddag te besteden. De entree is gratis.
Op eerdere edities speelden onder meer Tommy Ebben, Guy Corneille en Maurits Westerik. Zondag 28 oktober vindt de volgende plaats. Dan treden Inge van Calkar (Groningen), Casper Adrien (Oh, Brave Wide Eyes) en Florian Wolff op.


TAPED nieuwe maandelijkse dance-avond in HAL16
Na eerdere succesvolle edities in Parijs (Nouveau Casino) en Amsterdam (onder andere Amsterdam Dance Event & Dance Valley) komt TAPED ook met een eigen avond in Utrecht. Op vrijdag 26 oktober vindt de eerste Utrechtse TAPED-editie plaats in HAL16. Verwacht een avontuurlijke mix van Krokante Disco, Onoppervlakkige House en Gruizige Techno aangezwengeld door internationale en lokale dj's. Op de avond – geprogrammeerd door grotendeels dezelfde mensen als het onlangs gestopte, succesvolle DUMDUM – speelt niet alleen de muziek een hoofdrol. Net als bij DUMDUM ligt de nadruk op aankleding en sfeer. Anders en toch net zo eigenzinnig noemen ze het zelf. TAPED vindt steevast plaats op de laatste vrijdag van de maand. De line-up van de eerste editie bestaat uit Rory Phillips (UK), Attar (BE), RipTide en Mike Mago. Host van de avond is Attactic. Entree is 7 euro en de festiviteiten beginnen natuurlijk om 23.00 uur.


HKU-studenten presenteren -10º
-10º is een nieuwe concertavond waar jonge talentvolle bands podiumervaring kunnen opdoen, en waar je tegelijkertijd kunt genieten van muziek van Utrechtse bands die al wat langer meegaan. -10º staat volgens de organisatoren voor "ijskoud bier en warme Russische bontmutsen gedurende de kille wintermaanden. Lekker opwarmen in een sfeervolle zaal compleet met winterse landschappen, kerstverlichting en sterke drank om de geest soepel te houden. Deze avonden zijn een frisse wind in de huidige avondprogrammering in Utrecht en omstreken en wij beloven een warme sfeer." De eerste editie is op woensdag 31 oktober in dB's. Op het programma staan Heroism, die stoner en classic-rock spelen, Here Come The Wolves en de alternatieve rockband Stillwave. De zaal gaat om 20.00 uur open en kaarten kosten 4 euro.


Puurwerk in Hofman Café
Nog een nieuwe serie van en door HKU-studenten is Puurwerk. In een reeks van vier avonden in Hofman Café tonen leadsingers van Nederlandse bands zichzelf in hun puurste vorm aan het publiek met hun eigen interpretatie van bandmateriaal, covers en solonummers. Behalve dat er twee artiesten optreden, wordt ook elke avond een student van een kunstacademie uitgenodigd. Aan deze studenten wordt gevraagd om één of meerdere kunstwerken te maken rond het thema 'tijd'. De kunstwerken worden in het café tentoongesteld. Op de eerste Puurwerk-editie op 29 oktober, die in het teken staat van de discipline 'fotografie', spelen Giuseppe Valenza (Bodypolitics) en Kevin de Haas (Atlantic Attraction). Fotografe Ayse Avci toont eigen werk.


Nieuwe editie Meet Me, Cassius
Op zaterdag 3 november vindt alweer de derde editie plaats van Meet Me, Cassius – A night to discover music. Op deze avond presenteert Bas Kragt nationale en internationale indiefolkbands aan het Nederlandse publiek. De eerstvolgende editie is een speciale. Hoofdact van de avond is IIRIS uit Estland. IIRIS bewandelt hetzelfde pad als Ewert and The Two Dragons, dat hun exclusieve eerste optreden gaf in de Spiegelbar van Tivoli, en is inmiddels bevestigd voor Eurosonic 2013. Deze Estse prinses grijpt je bij je keel en laat je gedurende het optreden niet meer los. Daarnaast geeft La Corneille acte de présance. Na onder andere optredens op De Beschaving, Le Mini Who? en het Bevrijdingsfestival is de band klaar om op Meet Me, Cassius te laten zien wat het in huis heeft. Verder staat 2nd Class People op de line-up, één van de grote revelaties in de indierockscene in Oslo. Charl Delemarre opent de avond met zijn band The Reflecting Elephants. Door mooie supportact-optredens bij onder meer Ane Brun en een optreden in Paradiso tijdens 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland' krijgt Charl nu steeds meer aandacht. Kaarten voor Meet Me, Cassius kosten 8,50 (één euro minder dan voorgaande edities!) en zijn verkrijgbaar via de site van Tivoli en bij Plato.


Nieuwe editie Righty Tighty
Op zaterdag 10 november organiseert Losse Schroeven een nieuwe editie van Righty Tighty, deze keer in Tivoli de Helling. Righty Tighty is een mix van theater en muziek, waarbij Righty Tighty een podium biedt en iedere bezoeker een rol krijgt. Deze editie staat in het teken van gênante ervaringen. Tijdens RT kun je die ervaringen delen en daardoor opzij zetten. "Een stukje collectieve verwerking verpakt in een feest." De line-up van deze editie bestaat uit Kypski, Daniel Zuur, Lustige Lola & Weltschmerz, Atomsk, Djillem en Hammergeile karaoke mit die flammende Herzen. Het feest begint om 23.00 uur en de schade is 9 euro.


Nieuwe single van Juicy Jones: So Far From Home
Hoewel de herfst nu echt begonnen lijkt te zijn, voert Juicy Jones je met de nieuwe single en video 'So Far From Home' nog even terug naar de zomer. De video is gefilmd op het terrein van Nieuw-Amelisweerd, een landhuis aan de Kromme Rijn, tussen Bunnik en Utrecht.


Meer namen U Jazz Festival bekend
In september meldden we al dat U Jazz weer een jazzfestival zou organiseren, na het eerdere Jazz bij de Rode Brug. Inmiddels is ook een groot aantal namen bekendgemaakt. Op 15 december 2012 zullen onder meer Don Byron, Lotz of Music (Mark Alban Lotz) meets Don Byron, Timon Koomen Gitaar Quartet, Raj Mohan meets Denise Jannah, het Marc Scholten kwartet en de Bigband van de HKU onder leiding van Ilja Reingoud, in het Vorstelijk Complex te horen en zien zijn. Kijk voor meer informatie op www.ujazz.nl.


Nieuwe video Ravage! Ravage!
Van de voor een derde uit Utrecht afkomstige electro-/newwaveband Ravage! Ravage! is een nieuwe single en bijbehorende video verschenen. 'Trick Mirror' is de opvolger van 'Blisters', waarvan de video onder andere een tijdlang op MTV te zien is geweest. De video bij het nummer is opgenomen in De Vondelbunker. De EP rondom 'Trick Mirror' verschijnt op 31 oktober op iTunes, Spotify en Bandcamp, samen met remixes van onder andere 'Yes Pink Pink' en 'Machinegewehr'.