Kort Utrechts Popnieuws Week 40

Skiggy Rapz, Joop Nolles, Rachèl Louise, Rumor, de Herman Brood Academie en meer.

Tekst: Marc van der Laan ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Skiggy Rapz, Joop Nolles, Rachèl Louise, Rumor en de Herman Brood Academie.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Nieuwe single en gratis mixtape van Skiggy Rapz
Op 9 oktober releast Skiggy Rapz zijn nieuwe single ‘Circle Round’, de voorbode van zijn tweede album Satellites dat in januari 2013 uitkomt. Na een solo-carrière die in 2004 voortvarend begon met het winnen van de Grote Prijs in de categorie Hiphop/RnB en het debuutalbum Boat Drinks, heeft Skiggy zich tussen 2005 en 2008 vooral gefocust op Keynote Speakerz, een samenwerking met Master Surreal. De laatste jaren is hij vooral als producer bezig geweest van onder andere Eefje de Visser, Diggy Dex en Color Ones. 'Circle Round' wordt op vrijdag 5 oktober gepresenteerd in de Sugar Factory aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam. Daarnaast heeft Skiggy Rapz een nieuwe mixtape gedropt. What's Cookin' Good Lookin'? is gemixt door DJ DNS en bevat 28 tracks: features, live en akoestische versies, remixes, demos en meer dan tien tracks die niet eerder zijn verschenen.


Joop Nolles presenteert Well Well Well (It’s Love)
Goed nieuws van en over Joop Nolles. De blessure aan zijn linkerhand die hem er in maart van weerhield zijn nieuwe cd Well Well Well (It’s Love) te presenteren, is helemaal hersteld. Een paar weken geleden was hij al te zien bij A Lazy Sunday Afternoon en op zondag 7 oktober 2012 wordt het album dan echt gepresenteerd. Vanaf 15.00 uur kun je terecht in dB’s waar Nolles en band nummers van de cd zullen spelen. Op zaterdag speelt hij tussen 15.00 en 16.00 uur ook nog bij de open vlampijpateliers. Well Well Well is uit en te koop bij Plato of bij Nolles zelf.


Albumrelease en nieuwe single voor Rachèl Louise
Op vrijdag 5 oktober verschijnt Be Your Own Cheerleader het debuutalbum van Rachèl Louise, dat ze woensdag 3 oktober in een bomvol Bitterzoet presenteerde. Zaterdag 15 december staat de winnares van de 3voor12/Utrecht-award voor meest veelbelovende Utrechtse artiest als headliner in Tivoli de Helling. Haar laatste single is ‘Just A Few’.


The Kyteman Orchestra trekt met Europese ambities naar Duitsland
Vanaf het voorjaar van 2013 zal Colin Benders met zijn Kyteman Orchestra een nieuw terrein proberen te veroveren met een aantal shows in Duitsland. Twee weken geleden speelden zij op het Reeperbahn Festival, het grootste showcase festival van Europa. Een dag later traden zij op tijdens Berlin Live. Direct daarna werd aangekondigd dat ook de Duitse festivals Hurricane en Southside deel uit gaan maken van een komende zomertour. Lees meer op 3voor12 over de Europese ambities van Kyteman en zijn orkest.

Rumor 70 met George Crumb, Jean Louis en Josephine Foster
Op zaterdag 20 oktober vindt de eerste editie van dit seizoen plaats van Rumor, festival voor avontuurlijke muziek. In Vredenburg Leeuwenbergh worden dan twee stukken van George Crumb gespeeld: Processional & Makrokosmos II. Crumb mengt in zijn werken vaak contrasterende muziekstijlen. Daarna kun je in EKKO kennis maken met Jean Louis, een trio dat zich laat inspireren door uiteenlopende artiesten als Zu, Meshuggah, Melvins, Varese, Fela Kuti, en Fred Frith. In Rasa treedt de Amerikaanse moderne folk en psychedelische rock singer-songwriter Josephine Foster op, die voor haar nieuwe, mooie album 'Blood Rushing met een band op tournee is. De intense en sfeervolle verhalen van Foster doen de luisteraar vaak verlangen naar meer.

Win 250 euro met jouw lied over de veensteekmachine
Museum De Ronde Venen organiseert speciaal voor muzikanten uit de regio een bandwedstrijd rondom de Symfonie van de Veensteekmachine. Met dit project wil het museum het verloren geluid van de veensteekmachine terug halen. Het museum zoekt bandjes uit de omgeving die een lied willen schrijven over de veensteekmachine en daarbij een eigen draai geven aan de klanken zoals deze vroeger te horen waren op de Vinkeveense Plassen. Ook de songteksten dienen te gaan over de veensteekmachine en haar geschiedenis. Ter inspiratie kun je op de website een filmpje bekijken over het geluid. De band met het mooiste nummer wint 250 euro en een optreden tijdens de wereldpremière van de Symfonie van de Veensteekmachine op 22 juni 2013 op zandeiland 1 te Vinkeveen. Stuur voor 1 januari een filmpje in waarin jouw band het gemaakte nummer speelt. Meer informatie over meedoen vind je hier.

Time Warp NL presenteert eerste jubileum
Het kleine broertje van het beruchte Duitse technofeest Time Warp is volwassen geworden en viert op zaterdag 8 december haar vijfde verjaardag. Wat in 2008 startte in de Maassilo in Rotterdam ging via de Amsterdamse Sporthallen-Zuid in 2010 naar 15.000 partygangers in 2011 in de Bossche Brabanthallen. Het jubileum viert Nederlands grootste indoor techno event in de Utrechtse Jaarbeurs. Line-up en andere info volgen binnenkort. De kaartverkoop is - zoals tegenwoordig vaak de praktijk is - inmiddels al van start gegaan. Tickets kosten € 45,- (ex fee).

Herman Brood Academie verhuist
De Herman Brood Academie verhuist eind oktober naar een eigen, vrijstaand pand op de Bontekoelaan 1 in Utrecht (Kanaleneiland). De MBO opleiding op het gebied van popmuziek is sinds 2008 gevestigd op het Vredenburg, maar moet die locatie verlaten door de herontwikkeling van het Utrechtse stadscentrum. Het nieuwe onderkomen biedt voldoende ruimte voor ruim 350 studenten en kan voldoen aan de specifieke eisen van deze beroepsopleiding, zoals repetitieruimtes, mixing studio’s en project rooms.

Don Byron op U Jazz Festival
De Amerikaanse klarinettist, saxofonist, componist en 'social critic' Don Byron is de eerste bevestigde naam voor het tweede U Jazz Festival, dat op 15 december 2012 plaatsvindt in het Vorstelijk Complex in Utrecht. Byron speelt met hetzelfde gemak klassiek en salsa, hip-hop en funk, rhythm & blues, klezmer of jazz. Zijn cv met 'artistieke samenwerkingen' staat vol met mooie namen: Bill Frisell, Vernon Reid (Living Colour), Marc Ribot, Cassandra Wilson, David Murray, Gerry Hemingway, Uri Caine, Medeski Martin & Wood en Meshell Ndegeocello. Op 15 december treedt Byron op met Lotz of Music en de BigBand van de HKU.

Kim Janssen en The Major Cities Band spelen 'I Drove'
Begin 2010 speelde Kim Janssen samen met zijn Major Cities band een hele mooie versie van het eigen nummer ‘I Drove’ tijdens Format Gava, een project van Janssen en Lex Vesseur. Het project werd uitgevoerd tijdens het Noorderzon festival.