Kodiaks wil vooral creëren

3voor12/Utrecht Selecteert... van oktober treedt donderdag voor het eerst op

Tekst: Joris Postulart / Foto: Harold van de Kamp ,

In tien jaar kan er veel veranderen. Zo ook voor de Mathijs Peeters en Just Posthumus, oprichters van de 3voor12/Utrecht Selecteert... van oktober, Kodiaks. In het decennium na de eerste ontmoeting reisden ze stad en land af met hun bandjes en werden beide heren vader. Wat echter onveranderd is gebleven is hun ambitie om te creëren. Om mooie dingen te maken. “We willen gewoon lekker bezig zijn en muziek maken. Omdat het lekker, fijn en leuk is.”

Het eerste optreden van Kodiaks vindt donderdag 25 oktober pas plaats, maar gitarist Mathijs Peeters weet al met bezieling te vertellen over zijn nieuwe band. Hoewel, is het wel echt een band? “Eigenlijk zijn we nu een duo met twee extra muzikanten. We hebben er echter bewust voor gekozen om geen duo met sessiemuzikanten te worden, dus hebben we een drummer en bassist uitgekozen die ook echt het bandgevoel hebben. Nu zijn we nog even een duo + 2, maar over een paar maanden hoop ik ons een volwaardige band te kunnen noemen.”

Het duo bestaat zoals gezegd uit gitarist Mathijs Peeters en zanger Just Posthumus. Samen begonnen ze een tijd geleden al muziek te maken onder het motto 'niets moet, alles mag'. Toen de eerste nummers vorm kregen en demo-opnames veelbelovend verliepen, werd het tijd voor de volgende fase: een bandje worden. Kodiaks bevindt zich momenteel midden in dat proces. “Donderdag hebben we onze eerste show. Spannend natuurlijk, maar erg leuk. Het is weer een volgende stap in de band. Steeds gaan we een stapje verder en tot nu toe gaat alles perfect. Vrijwel niemand kent nog iets van ons dus dat is natuurlijk spannend. Ook is het afwachten hoe de liedjes zich laten vertalen van het album naar live. Daar zijn we nu. We gaan all the way.”

Het album waar Peeters naar refereert is voor zo'n 90% af. De opnames verlopen goed, maar het is een ingewikkeld proces. Zo wordt er in drie verschillende studio's gewerkt. Peeters: “De drums en bas hebben we met Simon Akkermans (o.a. C-mon & Kypski) opgenomen in Kytopia. Het was heel gaaf om met hem te werken. De gitaren hebben we in Mailmen, de studio van Martijn Groeneveld, opgenomen. We kregen de sleutel en konden in het weekend lekker onze gang gaan. Alle zang hebben we vervolgens zelf thuis opgenomen.” Welke kant de plaat opgaat durft Peeters nog niet te zeggen omdat hij er nog te diep in zit. “Het wordt in ieder geval een verzameling van tien liedjes.”

Door de aankomende liveshow liggen de opnames nu even stil, maar deze zullen snel hervat worden. “Sommige stukken blijven gewoon lang liggen, daar hebben we altijd wel weer een 'goede' reden voor. Daar worden we zelf ook wel eens gek van. Maar het album komt af!” En als het album af is? “Dan gaan we zo veel mogelijk spelen en mensen proberen te bereiken. We willen mooie dingen creëren en naamsbekendheid vergaren. Zieltjes winnen, één voor één.”

Te zien: Club 3voor12/Utrecht met o.a. Kodiaks, donderdag 25 oktober 2012 @ dB's, Utrecht