3voor12/Utrecht Selecteert: Kodiaks

Een nieuw takje aan de Utrechtse gitaarpopstamboom

Tekst: Niels Spinhoven ,

Elke maand selecteert 3voor12/Utrecht een interessante band of artiest uit de provincie Utrecht. Deze maand schijnt ons zoeklicht recht in het gezicht van het piepjonge bandje Kodiaks. ‘t Steekt voor het eerst zijn neusje om de hoek van de oefenkelder en moet nog erg wennen aan de felle lichtstralen. Maar hoe pril ook, wij verkiezen Kodiaks tot de Selecteert... van de maand oktober.

Vanwaar al dit vertrouwen zul je je afvragen? Wel, dat is vooral ingegeven door de mensen die aan de wieg stonden van Kodiaks. Allereerst zijn dat – heel modern – de twee vaders, Just Posthumus en Matthijs Peeters. Posthumus kennen we van Taxi To The Ocean, Peeters van onder andere The Gasoline Brothers. Zij schreven het afgelopen jaar songmateriaal, dat in de handen is gelegd van het muzikale kinderdagverblijf Kytopia. Daar wordt momenteel volgens de principes rust, ruimte en regelmaat onder de bezielende leiding van Simon Akkermans gewerkt aan de tien songs die het eerste album zullen vormen. Dat zal verschijnen in 2013, zoals het er nu naar uitziet.
 
En dan die belangrijkste vraag: op wie lijkt Kodiaks nu het meest? De genen van de vaders zijn overduidelijk aanwezig. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de gitaar een belangrijke rol speelt in het bandgeluid. Het is een elektrische, gruizige maar warme gitaar, als we tenminste af mogen gaan op het enige tot nu toe verschenen liedje Holiday’. In dat liedje horen we gelukkig ook invloeden van zowel verre voorvaderen (Pearl Jam, The Posies) als van de rolmodellen van vandaag (The Black Keys).
 
Er wordt een kraamfeestje georganiseerd en wel op 25 oktober. Dan speelt Kodiaks (live met Polle in ’t Veld en Matthijs Kievit) in dB’s tijdens Club 3voor12/Utrecht. Daar heffen we het glas op deze koter en jij mag erbij zijn, want eigenlijk ben jij ook een beetje familie. Zien we je daar?

Te zien: 
Kodiaks (e.a.), Club 3voor12/Utrecht, 25 oktober 2012 @ dB’s