Kort Utrechts Popnieuws Week 46

Nieuws over onder meer Eins, Zwei & The Parallel Cinema, Alt-J, Ons Kent Ons, Erny Green en Wudstik.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Eins, Zwei & The Parallel Cinema, Alt-J, Ons Kent Ons, Erny Green en Wudstik.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Eerste single van Eins, Zwei & The Parallel Cinema
“Eins, Zwei & the Parallel Cinema. A Project of 'Eins, Zwei Orchestra' and 'How To Throw A Christmas Party'”, zo staat het te lezen op de Facebook-pagina van Eins, Zwei Orchestra. Dit nieuwe samenwerkingsverband combineert de noise/shoegaze-sound van het veelkleurige gezelschap met Bollywood-soundtracks (sitar!). Het album verschijnt in 2013, maar de eerste single ‘Curry Western’ is sinds vandaag uit. Naar onze bescheiden mening is het meteen een kandidaat voor de Utrechtse song van het jaar. Maar uiteindelijk gaan jullie als lezer daar natuurlijk over.

Alt-J speelt in Amersfoorts design
Vanuit haar opleiding Fashion Design aan de HKU kreeg de Amersfoortse Elsemarijn Bruijs de opdracht om een collectie te ontwerpen aan de hand van een bijzondere Utrechter. Met haar voorliefde voor streetart kwam ze terecht bij de Utrechtse graffiti-artiest KBTR. Vanuit zijn concept maakte Bruijs een tweetal nieuwe ontwerpen voor de outdoor modeshow tijdens de laatste Amsterdam Fashion Week. Er ontstond een karakter opgebouwd uit driehoeken. De collectie, die vervolgens voortkwam uit een solo-expositie in haarsalon Haren Majesteit, zorgde voor veel nieuwe inspiratie en heeft ervoor gezorgd dat het beeld verder werd uitgewerkt. Naast uitnodigingen voor andere exposities ging er ook een mail naar het management van de Engelse band Alt-J, afgelopen dinsdag nog te zien in De Wereld Draait Door en gisteren spelend in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam. Voor het optreden een meet-up georganiseerd. De heren van Alt-J waren namelijk enthousiast over het design van Bruijs en delen - vanzelfsprekend - haar liefde voor de driehoek. Niet veel later stonden ze dan ook on stage in het design van Elsemarijn Bruijs. Een leuke samenwerking waar misschien nog wel meer uit voort zal komen...

Ons Kent Ons Festival III
Vrijdag 28 december, je hebt de kerst achter je gelaten en het normale weekend begint weer. Maar wat te doen? Nou gewoon, de derde editie van het Ons Kent Ons Festival. Een fijn feest om bij te zijn en je krijgt meteen een staalkaart te zien en te horen van de Utrechtse indiescene en vrienden van buiten de stad. We noemen: This Leo Sunrise (album-releaseshow), Mekong, The Fire Harvest, Wolvon, Arthur Adam (nu op de Luisterpaal) en een nog naamloze band waarvan de leden al eens samenspeelden in het nog altijd gemiste We vs. Death. De Utrechtse busverhuurder en ondersteuner van vele internationale tours Truché verzorgt die avond muzikaal taxivervoer. Je wordt thuis opgehaald en/of thuisgebracht. De fiets kan achterin. Tijdens de rit een muzikale verrassing. Te gek toch? Aanvang 21 uur en de kosten bedragen een schamele 7 euro.

SPOKEN van This Leo Sunrise verschijnt op 12 december
En nu we het toch over This Leo Sunrise hebben. Op 12-12-12 verschijnt het nieuwe album van de band SPOKEN. De vierde release van de band wordt uitgebracht in eigen beheer op vinyl (inclusief mp3-download en extra track). In mei waren we bij de ‘pre-albumrelease’ tijdens Lo Friday.


Na 18 jaar releast Erny Green eindelijk ‘De Nacht’
18 jaar geleden schreef Erny Green ‘De Nacht’, een Nederlandstalig nummer over de toenmalige bewoners van Hoog Catharijne waar hij toen zijn geld verdiende als straatmuzikant. Hij maakte het nummer destijds op verzoek van Joris Linssen voor het Domroep TV programma 'Het Magazijn'.

In het kader van ‘20 jaar Erny Green’ is het nummer nu opgenomen als single. Voor deze gelegenheid wordt de band bijgestaan door Spinvis-bassist Cor van Ingen. De bijbehorende clip is gemaakt door Martijn Bastiaans, Chiel Sinninghe en Abram Heijnen. Die laatste is ook verantwoordelijk voor de clip van ‘Hunted’ van Minus the Tiger.


Nieuwe single en nieuw werk van Wudstik
De Amersfoortse zanger en producer Wudstik heeft een nieuw single uit. ‘Dichtbij De Zon’ is afkomstig van zijn laatste album Vind. Maar ondertussen zit hij niet stil. Op zijn soundcloud-pagina heeft hij al een demo van een nummer geplaatst dat op de opvolger van Vind moet komen. Werktitel van het album is Pur Sang.


Video: Niemandsland van Gijs ter Haar en Jouke Koning
Op 18 november presenteren Gijs ter Haar en Jouke Koning hun album Niemandsland in het Amersfoortse jazzcafé Miles. Op Niemandsland worden de poëzie van dichter Gijs ter Haar en de composities van Jouke Koning samengesmeed tot luisterliedjes. Vooruitlopend op de albumrelease is de titelsong inmiddels uit. “Niemandsland verhaalt van de tijd dat ik boven verschillende kroegen in de Krankeledenstraat te Amersfoort woonde en er mijn dagen sleet”, zegt dichter Gijs ter Haar over het nummer. Naast de composities maakte Jouke Koning eveneens de videoclip.

Firetrip
De Utrechtse/Zwolse band Firetrip is opgericht door Alex Visser (zang) en Peter Dijkman (drums), voormalige leden van de band Crapjam die in 1998 ophield te bestaan. In 2010 zijn ze weer begonnen met het maken van muziek wat resulteerde in Firetrip. Muzikaal is sprake van een mix van britpop en americana. Op donderdag 22 november presenteert de band zijn titelloze debuutalbum. De eerste single So Wrong is uit.

Wild Geese Calling van Johan Borger is uit
Deze week verscheen Wild Geese Calling, het tweede album van Johan Borger. Borger heeft afgelopen zomer een kort verslag voor ons gemaakt van de opnames, in een oude boerderij. Op 2 december wordt het album gepresenteerd tijdens een optreden in Theater Kikker. Wild Geese Calling is tijdelijk te beluisteren via de Luisterpaal.