Weekagenda week 20 Weekagenda week 20

Opkikker, The Cynics, Wudstik, Knalpot, De Utrecht Popprijs, God Save The Queen festival, Bass Drum Of Death, Factory show #2

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Weekagenda week 20

Opkikker, The Cynics, Wudstik, Knalpot, De Utrecht Popprijs, God Save The Queen festival, Bass Drum Of Death, Factory show #2

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Het festivalseizoen is overduidelijk begonnen: in mei zijn we elk week wel op een festival te vinden. Na het Bevrijdingsfestival en Symphonica Elektronica zetten we dit weekend onze caravan neer op het terrein van het Centraal Museum bij God Save The Queen festival en verslaan we een flink stuk FadW. Maar daaromheen is er ook nog genoeg ander leuks te doen in het Utrechtse. Kijk zelf maar!

Wat: Opkikker
Wie: Chymera (live), Andre Obin (live), Pitto, Nunodostres
Wanneer:
 woensdag 16 mei 2012 (23.00 – 4.00)
Waar: EKKO
Schade: € 7 vvk, € 9 deur

Waarom: In het verleden stonden namen als Luke Abbott, Tim Exile en Glimpse geprogrammeerd op de Opkikker avonden in Theater Kikker. Een koerswijziging van het theater zorgde ervoor dat grondleggers Nuno Dos Santos en Pitto op zoek moesten naar een nieuwe locatie. Nu hebben ze een gepaste locatie gevonden die alle ingrediënten van een Opkikker heeft: EKKO! Om deze editie meteen meteen goed te starten hebben ze een bijzonder programma samengesteld bestaande uit twee verrassende livesets: Chymera en Andre Obin. Pitto en Nunodostres maken de line-up compleet. Om klokslag 23.00 uur pak je meteen de première mee van de langverwachte videoclip van het nummer ‘Walking By The Sea’ van Pitto.

Wie: The Cynics + Thee Corned Beat
Wat: NeoPsych Garage Rock
Wanneer: donderdag 17 mei 2012
Waar: dB’s
Schade: € 8

Waarom: The Cynics zijn legendes van de NeoPsych Garage Rock, en brachten hun eerste album uit in 1986. Nu, ruim 25 jaar na dato, is hun nieuwste album Spinning Wheel Motel uit op Get Hip Records! En het klinkt nog net zo moddervet. Het Amersfoortse Thee Corned Beat, dat donderdag in het voorprogramma staat, bestaat uit vier mannen met liefde voor de aanstekelijkheid van de three-chord garagepunksong.
 
 
Wie: Wudstik
Wat: hiphop
Wanneer: vrijdag 18 mei 2012
Waar: De Kelder
Schade: € 8

Waarom: De Amersfoortse vocalist en liedjesschrijver Wudstik presenteert zijn nieuwe album VIND in De Kelder in Amersfoort. Hij heeft zich sinds zijn debuutalbum Mijn Wereld (2006) zowel in als buiten de spotlights ontwikkeld. Met gedeelde successen op tracks van o.a. Turk (Önder), Diggy Dex, Hef en Jiggy Djé is hij een graag geziene gast geworden. Vorig jaar kwam zijn album al digitaal uit, op 18 mei presenteert hij de fysieke versie! Lees hier het interview met Wudstik ten tijde van de digitale release van VIND.

Wie: Jasper le Clercq Quartet + Knalpot
Wat: viool + explosieve, elektronische rock / improv
Wanneer: vrijdag 18 mei 2012
Waar: Stadserf Rood|Noot
Schade: € 9

Waarom: Bijzonder dubbelconcert met een optreden van componist en violist Jasper le Clercq en daaropvolgend explosieve elektronische rock van Knalpot. Le Clerq maakt met zijn kwartet veelkleurige, theatrale en verhalende muziek. Knalpot brengt met zijn tweeën meer geluid voort dan menig vier- of vijfmansband. Een omschrijving vinden voor hun experimentele muziek is lastig. Bij gebrek aan beter houden we het dan maar op elektronische free-jazz.

 
Wat: Halve finale De Utrecht Popprijs
Wie: Guy Corneille, Whitley and the Hot Males, For the Birds, Aaumffie, Daydreamer en anderen
Wanneer: zaterdag 19 mei 2012 (vanaf 14.00 uur)
Waar: Drie garages op en rond de Asch van Wijckskade
Schade: gratis

Waarom: Zaterdag 19 mei gaan elf bands uit de provincie Utrecht de strijd aan om een plek in de finale van De Utrecht Popprijs. De halve finale vindt plaats op drie locaties in het centrum van Utrecht die op deze dag worden omgetoverd tot muziektempel: ACU op de Voorstraat en twee garages op de Van Asch van Wijckskade. Een deskundige jury selecteert zaterdag drie finalisten. De week daarna kan het publiek een week lang via de site van De Utrecht Popprijs stemmen op hun favoriet. De band met de meeste stemmen wordt de vierde finalist. Op donderdag 7 juni 2012 betreden de finalisten het podium van Tivoli de Helling, waarna de winnaar van De Utrecht Popprijs 2012 wordt bepaald.
 
 
Wat: God Save The Queen festival
Wie: Mark Foggo, T. Raumschmiere, Gewapend Beton, Eindbaas, This Routine is Hell, Kids With Guns, The Pikeys
Wanneer: zaterdag 19 mei 2012 (13.00 – 23.00)
Waar: Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht
Schade: € 15 in de voorverkoop, € 20 aan de deur

Waarom: Zaterdag wordt in het Centraal Museum tijdens het God Save The Queen Festival een hele dag lang punk anno nu in al haar facetten gevierd. Het festival kent een overvol muzikaal, creatief en intellectueel programma. Het muzikale programma wordt op zaterdag aangevoerd door de ska-punk-held Mark Foggo en de Berlijnse electrozaag T. Raumschmiere. Daarnaast spelen onder andere Gewapend Beton, Eindbaas, This Routine is Hell, Kids With Guns, The Pikeys en 030303. Op het DIY-podium staan skate-crust-core-band Fokkum en de punkrock tributeband The Stiff. Naast muziek kun je nog veel meer verwachten: lezingen, cursussen, rondleidingen door de God Save The Queen expositie en een prachtig decor.
 
 
Wie: Bass Drum Of Death + Rape Blossoms
Wat: rammelende garagerock
Wanneer: zaterdag 19 mei 2012
Waar: EKKO
Schade: € 8

Waarom: Bass Drum of Death is een duo uit Mississippi dat rammelende garagerock in de stijl van Wavves, Male Bonding en Jay Reatard speelt, die live af en toe zo heerlijk uit de bocht kan vliegen. Zanger/gitarist John Barrett nam het meest recente wapenfeit 'GB City' in zijn eentje op, met slechts een minimaal drumstel, gitaar, usb-microfoon en een computer. Met drummer Colin Sneed erbij klinkt het live lekker gejaagd maar toch catchy. Rape Blossoms verzorgt het voorprogramma. Subbacultcha! leden hebben gratis toegang tot deze show.
 
 
Wat: Tweede Factory Show
Wie: Aestrid, Bodypolitics, Über-Ich en Secret Handshake Club
Wanneer: zondag 20 mei 2012 (13.30 – 17.15 uur)
Waar: de oude fabriek, Soest
Schade: pay what you want

Waarom: Het was mooi vorig jaar, op de verlate releaseshow voor Aestrid’s The Echo Resistance in de oude fabriek. Voorman Bo Menning eindigde destijds met een enigszins beduusde opmerking dat er misschien maar een tweede show moest komen. Iets meer dan een jaar later is het zover: de oude Menning-fabriek uit de jaren vijftig van de vorige eeuw is wederom het decor van vier bands die half-akoestisch spelen en proberen iets anders te doen dan in hun normale show. Akoestisch, experimenteel, DIY en pay what you want zijn de toverwoorden. Deze keer zijn er optredens van Secret Handshake Club, Bodypolitics, Über-Ich en natuurlijk Aestrid. Zeer warm aanbevolen!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht