Utrechtse chiptune verovert Amerika

EINDBAAS organiseert 8-bit-feest in New York

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

EINDBAAS zal op 29 mei een volledige editie van het populaire EINDBAAS 8-bit-feest organiseren in New York. De line-up bevat maar liefst drie Utrechtse acts: Men of Mega, RoccoW en het EINDBAAS DJ team. Verder zullen Rioteer uit Tilburg, Deadbeatblast (Canada) en Minusbaby (New York) optreden, alsmede een nog onbekende verrassingsact. De Amerikaanse EINDBAAS-editie vindt plaats in het kader van het BLIP Festival, dat dit jaar wordt georganiseerd van 25 tot en met 27 mei in Brooklyn, New York.

Sinds drie jaar organiseert EINDBAAS populaire 8-bit feesten in Utrecht, waarbij de artiesten live gebruikmaken van oude spelcomputers uit de jaren tachtig en negentig. Waarom zou dit ook niet in buitenland mogelijk zijn, zo dachten EINDBAAS-organisatoren Frans Twisk en Klazien Schaap. 

De keuze voor New York lag voor de hand. “Deze stad heeft een ontoombare energie en dankzij het jaarlijkse chiptunefestival een zeer omvangrijke 8-bit-gemeenschap. Als ergens op de wereld het Nederlandse EINDBAAS in goede aarde valt en van invloed zou kunnen zijn, is het wel daar”, aldus Twisk.

3voor12/Utrecht-bezoekers kennen ongetwijfeld het Utrechtse duo Men of Mega (oftewel Jasper ten Kleij en Bart de Jong), dat afgelopen februari werd verkozen tot 3voor12/Utrecht Selecteert en begin maart de halve finale bereikte van de Utrechtse bandwedstrijd Clash of the Titans.

“Ja, dit is super natuurlijk”, reageert Bart de Jong, als we hem om een reactie vragen. “Niet alleen wordt er een speciale Amerikaanse EINDBAAS-editie georganiseerd, ik speel ook tijdens de officiële BLIP-afterparty op maandag 28 mei. Jasper ten Kleij kan wegens omstandigheden helaas niet mee, dus het wordt voor deze ene keer Man of Mega in plaats van Men of Mega!”

Bart de Jong zal exclusief voor 3voor12/Utecht een tourdagboek bijhouden met zijn chiptunebelevenissen.