The Mrs. wil meer dan alleen een vrouwenband zijn The Mrs. wil meer dan alleen een vrouwenband zijn

3voor12/Utrecht Selecteert groovy rock met Utrechtse roots

, Tekst: Hanneke van der Linde-De Zeeuw / Beeld: Harold van de Kamp

The Mrs. wil meer dan alleen een vrouwenband zijn

3voor12/Utrecht Selecteert groovy rock met Utrechtse roots

Tekst: Hanneke van der Linde-De Zeeuw / Beeld: Harold van de Kamp ,

“Je schrijft toch wel op dat je in mijn café zat, he”, vraagt de barman van Café Willem Slok hoopvol. Een deel van zijn terras wordt bevolkt door twee dames van The Mrs. en het team van 3voor12/Utrecht. Het doel: een interview in het teken van 3voor12/Utrecht Selecteert. Terwijl de gastheer ons hapjes en drankjes aanbiedt, vertellen gitarist/zangeres Laura van Eerten en leadzangeres Karin Wangko over hun band, die volgende week op de Club 3voor12/Utrecht speelt.


The Mrs. werd vier jaar geleden in eerste instantie voor de lol opgericht door Laura van Eerten en haar nicht. Maar toen de meiden eenmaal begonnen met spelen, werd het toch een stuk serieuzer dan eigenlijk de bedoeling was. “We hebben toen lang gezocht naar onze stijl en naar een zangeres die bij ons paste”, zegt Van Eerten. “In vier jaar tijd hebben we ongeveer vier zangeressen gehad. Karin moest bij haar auditie echt een paar keer terugkomen.” Karin Wangko: “Ik weet niet of ik die tweede keer echt al bij de band hoorde ofzo. Weet jij dat nog”, vraagt ze aan Van Eerten. “We twijfelden tussen twee mensen”, antwoordt deze. “Degene die erbij zou komen moest meteen in dezelfde week nog een optreden doen. Best heftig natuurlijk.” Wangko: “Ik ging toen bij een optreden kijken en dacht: ‘hé, dit wordt misschien mijn band.’ Ik vond dat zo grappig.” Van Eerten: “En twee dagen later stond je zelf te zingen! Dat was in april 2009.”

Eveline van der Linden speelt in The Mrs. de drums. Van Eertens nicht zit nu niet meer in de band, zij werd vervangen door Sjoerd Tieleman. “We hebben nog wel een tijdje gezocht naar een vrouw, maar we vonden het geen toegevoegde waarde hebben om een vrouwenband te zijn”, legt Van Eerten uit. “En Sjoerd heeft nooit een naamsverandering geopperd, dus dat zit wel goed”, voegt Wangko daaraan toe.

Zangkwartier
The Mrs. oefende eerst in dB’s, maar heeft nu een eigen ruimte in de Vechtclub. “We kunnen er haast wonen”, lacht Wangko. “We delen de oefenruimte met een andere artiest, dus we moeten wel een schema maken. Maar we kunnen er dus veel bivakkeren en veel oefenen, superleuk. Sinds kort hebben we een zangkwartier ingesteld, om onze koortjes goed te oefenen. Sjoerd en Laura zingen de backing vocals en steeds meer nummers krijgen meerstemmigheid, dus dat moeten we wel goed oefenen, natuurlijk.” Dat vele oefenen op meerstemmigheid is nodig, zegt Van Eerten. “Tijdens de opnames van onze nieuwe EP Get it out heeft onze producer veel begeleidende gitaarpartijen laten vallen en ons aangeraden daar tweede stemmen voor in de plaats te doen.  Uiteindelijk bleek dat heel goed te werken. Niet alleen op plaat, maar ook live komen deze backing vocals goed uit de verf.” Wangko: “Het maakt de songs spannender.”

Stevigere sound
The Mrs. geeft er de voorkeur aan om tijdens optredens nieuw materiaal te spelen.  “Nieuwe nummers vinden we helemaal te gek om te spelen, oude nummers voelen niet helemaal meer als ‘ons’”, legt Van Eerten uit. “Onze muziekstijl is veranderd. Onze vorige songs hebben we al drie jaar geleden vastgelegd. We gingen toen heel anders die opname in, zo maakten we een week van tevoren nog nieuwe nummers af. We waren niet heel goed voorbereid en wat meer zoekende vergeleken met nu.” De band wilde een stevigere sound neerzetten en vroeg daarbij om hulp aan Peter Geraedts van de band Krach. Wangko:  Met Peter Geraedts hebben we meer pit gegeven aan onze nieuwe muziek. Dat gaf een beter resultaat, we zijn tevreden nu.” Van Eerten: “Het helpt echt om iemand anders naar je nummers te laten kijken.”

Muziek en teksten
Wangko schrijft, in overeenstemming met de rest van de band, de teksten en zanglijnen voor The Mrs. “Ik sta open voor commentaar, maar dat krijg ik niet”, lacht Wangko.  “Er zitten niet echt hogere boodschappen in onze muziek; de teksten gaan over wat mij bezig houdt. Bijvoorbeeld het lied ‘45’, dat op onze nieuwe EP staat. Ik schreef het op zoek naar inspiratie om een show, die meestal 45 minuten duurt, vol te maken.” Van Eerten zingt veel mee op de nieuwe EP, al wist ze naar eigen zeggen nooit precies waar de liedjes over gingen. “Maar dit betekent niet dat de tekst ondergeschikt is aan de muziek”, benadrukt Wangko. “Het totale plaatje is voor mij het belangrijkst. Tijdens het schrijven vind ik het belangrijk om uit te drukken wat ik voel. En dat hoeft niet altijd op een overduidelijke manier. De tekst hoeft wat mij betreft ook niet altijd te kloppen. Dat is mijn vrijheid als schrijver, ik mag zeggen wat ik wil. Van Eerten tegen Wangko: “Jij schrijft erg leuk.” Wangko: “Een complimentje over mijn songteksten, ik hoor dat voor het eerst, dank je!”

Te zien: The Mrs. @ Club 3voor12/Utrecht, donderdag 31 mei 2012, dB’s Utrecht

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht