Sidewalk en The Hearted op DIY-podium van GSTQ Festival Sidewalk en The Hearted op DIY-podium van GSTQ Festival

Muzikaal programma compleet

, Tekst: Marc van der Laan

Sidewalk en The Hearted op DIY-podium van GSTQ Festival

Muzikaal programma compleet

Tekst: Marc van der Laan ,

Op zaterdag 19 mei is het Centraal Museum in Utrecht de locatie voor het God Save The Queen Festival. Het muzikale programma van het festival is vorige week uitgebreid met een DIY podium. 3voor12/Utrecht mocht bepalen wat er met de laatste twee speelplekken op dat podium ging gebeuren. We hebben het simpel gehouden: stuur ons een mail en vertel waarom jouw band daar zou moeten spelen. Uit de bands die hun CV’s, YouTube-filmpjes, MySpaces, Bandcamps, cassettes en vinyl hebben ingestuurd zijn Sidewalk en The Hearted uitgekozen.

Niet alle bands die reageerden op onze oproep vielen onder het label punk (wat is dat eigenlijk?) maar de houding van sommigen was dat zeker wel: van het al dan niet bewust na de deadline insturen tot aangeven dat je wilt spelen, terwijl één van je muzikanten tijdens het festival moet werken. Dat als belemmering laten gelden is natuurlijk helemaal niet des punks, maar soit, keuze genoeg. Twee van onze redacteuren hebben naar de inzendingen geluisterd en zij hebben de volgende bands uitgekozen. 

Sidewalk is een Utrechtse punkrockband die zich laat inspireren door oude en nieuwere bands zoals the Descendents en Screaching Weasel. In de vier jaar van hun bestaan hebben ze het podium gedeeld met genregenoten als Stiff Little Fingers, Swingin' Utters, The Apers en Human Alert. Deze week is hun in eigen beheer opgenomen nieuwe EP ‘We Are Your Radio For The Night So Shut Up And Dance’ verschenen. Ter gelegenheid van de release doet de band een kleine 100% DIY-tour door België, Frankrijk en Nederland. Zaterdag sluiten ze de tour af met een optreden op het GSTQ-festival. Omdat er ook nog een plekje op het hoofdpodium was, mag de band dat podium om 13.00 uur openen.

De tweede geselecteerde is het Rotterdamse The Hearted. Na verschillende voorafgaande projecten hebben de leden elkaar halverwege 2011 gevonden op de kruising van pittige punkrock en poppunk. Hun doel: het eens zo aanwezige genre terug brengen. Hun geluid: vergelijkbaar met Green Day, Blink-182, Bad Religion en The Ramones. Hun middel: razendsnelle shows. Hun single: Chapter of a Broken Man.

De bands die op het DIY-podium optreden zijn compleet autonoom en regelen alles helemaal zelf. Naast Sidewalk en The Hearted verzorgt de drie generaties beslaande skate-crust-core-band Fokkum de aftrap en doet de punkrock tributeband The Stiff zijn best om de sound, energie en attitude uit de hoogtijdagen van de punk te reproduceren.

Alle informatie en het complete programma van het festival, dat plaats vindt van 13.00 uur tot 23.00 uur, is te vinden op versvermaak.nl/gstq. Kaarten kosten € 15 in de voorverkoop, € 20 aan de deur. De prijzen zijn inclusief toegang tot de expositie en deelname aan de Utregse Kraaktoer. Het tijdschema van alle onderdelen van het festival is hier te vinden.


Te zien: God Save The Queen festival met o.a. Mark Foggo, T. Raumschmiere, Gewapend Beton, Eindbaas, This Routine is Hell, Kids with Guns, DIY Podium, This Is Not A Punk Lecture en veel meer, zaterdag 19 mei 2012 @ Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht