Kort Utrechts Popnieuws week 21

Met nieuws over onder andere Elevator Sessions Festival, This Leo Sunrise, Aafke Romeijn, Oh, Brave Wide Eyes, Minus the Tiger en Willems Wondere Weiland.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Gemma Pauwels ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen Elevator Sessions Festival, This Leo Sunrise, Aafke Romeijn, Oh, Brave Wide Eyes, Minus the Tiger en Willems Wondere Weiland.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar  persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Gemma Pauwels.

Derde editie Elevator Sessions Festival

Op vrijdag 8 juni 2012 vindt voor de derde keer het Elevator Sessions Festival plaats op het Tuindorp-West Complex in Utrecht. Net als de voorgaande jaren zal ook deze keer het studentencomplex worden getransformeerd in een mini-Woodstock. Begonnen als een kleinschalig festival zet de organisatie een gestage groei in. Dit jaar wordt er samengewerkt met 3voor12/Utrecht en Staplab. De volgende acts zijn al bevestigd: Guy Corneille, Laura Arkana, T.S. Eliot Appreciation Society en Rauncher Launcher. Naast muziek zijn er ook andere kunstdisciplines. De acts worden verdeeld over de liften en hallen van de complexen om op deze manier spontaniteit, intimiteit en verbondenheid te creëren. Omdat het gros van de artiesten vrijwel belangeloos komt optreden, is Elevator Sessions ook nog eens gratis te bezoeken. "C'est le béton qui fait la musique", is de strijdkreet van de organisatie.

Italiaanse show This Leo Sunrise afgelast vanwege aardbeving
Twee weken geleden pikten we tijdens Lo Friday het laatste Nederlandse optreden mee van This Leo Sunrise voordat de band zou vertrekken voor een tour door Duitsland, Zwitserland, Italië en België. Op maandag 21 mei zou de band spelen in Ferrara, iets ten noordoosten van Bologna. Zou, want een dag eerder werd het gebied getroffen door een aardbeving waarbij verschillende doden zijn gevallen. Het epicentrum van de beving lag vlak bij Ferrara. Niet alleen was Ferrara no-go area, ook het huis van Tizio, de organisator van het festival waar This Leo Sunrise zou spelen, is onbewoonbaar geworden. Inmiddels heeft de band optredens in Zwitserland en Rome kunnen doen. Check hun mobiele blog als je wilt weten hoe het verder is gegaan met This Leo Sunrise.

Kickaaf-project
Tijdens de Club van januari presenteerde Aafke Romeijn haar debuutalbum Stella Must Die. Naar nu blijkt had ze nog een paar Stella’s soort van op de plank liggen. Zo goed, volgens Romeijn, dat ze wel uitgebracht moesten worden. En in deze barre tijden doe je dat natuurlijk crowdfunded. Als een horloge 10 miljoen dollar op kan halen waar oorspronkelijk niet meer dan 100.000 nodig was, waarom dan ook niet een paar euro’s vragen voor een cassette of cd? Ja, je leest het goed, een cassette. De nummers op wat The Cold Case EP gaat heten zijn opgenomen met strijkers, koperblazers en bevatten een gastoptreden van de band Mister Blue Sky. Indachtig het crowdfunding-principe is de EP in verschillende pakketten te verkrijgen. Van een downloadlink, een losse cassette of cd tot een handgemaakt magazine of een optreden van Romeijn in je eigen woonkamer en alles wat daartussen zit. Meer informatie over de verschillende pakketten en de bijbehorende prijzen vind je hier.

Video: ‘Hunted’ van Minus the Tiger
Het lijkt wel alsof Minus the Tiger elke maand een nieuwe video online zet. Anne broekman en haar mannen zijn goed bezig! De video bij Hunted is erg mooi geworden; een soort mini-documentaire die overgaat in de clip. Kijk zelf:


Nieuwe editie SPRINGPLANK
SPRINGPLANK is een relatief nieuwe avond in HAL16 voor en door (Utrechts) jong muzikaal talent, georganiseerd door Staplab, Baldadig en Podium16. Op de editie van vrijdag 1 juni staan onder anderen dj’s Robbert Maas (disco/tech-house), Rezh (techno) en Cassetix (acid-techno) en de psychedelische rockband Yellowstone in de kleine zaal (namens Podium 16). Baldadig presenteert in de grote zaal een Neon Nights UV-party met onder anderen The Oh My God Why's (electro) en Pleasure Pressure (electro). Staplab neemt de bar voor de rekening en laat daar Mezlev en Sur Nilsson spelen en Prace draaien.

Eerste editie 4x4 borrelfestival op 25 mei
Vanaf vrijdag 25 mei (vanavond dus al!) kun je iedere laatste vrijdag van de maand in HAL 16 terecht voor 4x4, een nieuw all-terrain borrelevenement uit de koker van Vers Vermaak voor studerend, levend en werkend Utrecht. De eerste vier van 4x4 staat voor DJ's, live-acts, een maandpubquiz (opgeven doe je hier) en een prominente Utrechter die de maand komt afsluiten. De tweede vier voor gratis entree, gratis parkeren, een zonnig terras en schappelijk geprijsde biertjes en maaltijden. Op de eerste editie staat dj-duo SHMLSS dat twee maanden geleden de Gouden Kabouter voor beste nieuw talent van Nederland in ontvangst mochten nemen. Stadsdichter Ingmar Heytze sluit op geheel eigen wijze de maand af. Het programma wordt verder aangevuld met een dj-set vol pop, hiphop, funk, breaks en elektronica van Benden. Meer informatie? Klik.

Optreden tijdens Marathon Amersfoort?
Bands uit de regio Amersfoort krijgen de kans om op het podium bij de start en finish van de Marathon Amersfoort op te treden. Op zondag 10 juni krijgen zes lokale bands een half uur om op te treden voor honderden en misschien wel duizenden toeschouwers en deelnemers van de marathon. Podium De Kelder en Festival Club Amersfoort werken samen in de zoektocht naar bands met een toegankelijk geluid. Gezocht wordt naar bands met een muziekstijl die overdag op Radio 2 of 3FM zou passen. Op die manier willen De Kelder en FCA zorgen dat zowel bands als publiek een geweldige middag zullen beleven. Meld je band aan via fca@fcamersfoort.com vóór 1 juni 2012. Meer informatie op www.fcamersfoort.com/marathon en www.podiumdekelder.nl.

Nieuwe clip Oh, Brave Wide Eyes

De titel zegt het al. Een nieuwe, bijzonder sfeervolle en enigmatische clip van onze favoriete Utrechtse folkband Oh, Brave Wide Eyes. In hun eigen woorden: ‘kijk, luister, deel, lach en bewonder!’

Willems Wondere Wereldhaven
Piraten, matrozen en havenzangers, iedereen kijkt zijn ogen uit in Willems Wondere Wereldhaven. Op zaterdag 7 juli is iedereen uitgenodigd om vanaf 14:00 aan te meren om dit spektakel met eigen ogen te aanschouwen. Voor alweer de twaalfde keer wordt dit gratis festival georganiseerd aan de Palestinaweg-Oost (achter 'Het Hammetje' in Vathorst-Noord). De line-up van 2012 bestaat uit onder anderen Disquiet (melodieuze trash), Wilson’s Delirium (hardrock), Weltschmerz (black metal), Curly’n’divine uit Duitsland (rock) en Mr Love and the Stallions (indie-pop). Na al dit gitaargeweld zal de avond spetterend worden afgesloten met DJ Strye & Blue Carme (Honderd40), die een mix van dubstep en UK Bass ten gehore zullen brengen.
Willem’s Wondere Weiland kent zijn oorsprong in Hooglanderveen en is begonnen als verjaardagsfeest van Willem. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een jaarlijks evenement met ongeveer 3000 bezoekers die het terrein in Amersfoort Vathorst vullen.