Kort Utrechts Popnieuws week 20

Baby Face Nelson, Pravini, Groove Garden, DJ Kypski, Beyond Violet, het Utrechtse Bierbrouwers Festival en meer.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Karel Kip ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen Baby Face Nelson, Pravini, Groove Garden, DJ Kypski, Beyond Violet en het Utrechtse Bierbrouwers Festival.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar  persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Karel Kip.

René ‘Ramblin Ray’ Voorberg verlaat Baby Face Nelson

Na Baby Face Nelson vanaf het begin te hebben bijgestaan, heeft René Voorberg besloten om de band te verlaten. Wegens drukte en twijfels over de muzikale koers ziet hij voor zichzelf geen toekomst weggelegd bij Baby Face Nelson, de 3voor12/Utrecht Selecteert van april. Op hun site laat de band weten: “Wij als band betreuren dit, maar respecteren zijn keuze. Als bassist heeft René enorm bijgedragen aan de nummers en de opname van de EP Old Love, Empty Bottles in januari 2012. We bedanken René enorm voor alles wat hij voor de band heeft betekend en wensen hem veel succes met toekomstige (muzikale) ondernemingen.” Op vrijdag 25 mei speelt René Voorberg zijn laatste show als bassist van Baby Face Nelson in de P60 in Amstelveen.

Groove Garden eindigt als tweede bij Upcoming Award
De akoestische groovepopband Groove Garden uit Utrecht is op vrijdag 11 mei als tweede geëindigd bij de Upcoming Award. De Upcoming Award is in het leven geroepen door Bart Proost (Studio Het Kanaal) samen met Hans Breukhoven (Free Record Shop) en Kees van Weijen (Rough Trade Distribution). Met de Upcoming Award willen de drie nieuw talent een kans geven en tegelijkertijd de boodschap verspreiden dat illegaal downloaden en talent ontwikkelen niet samengaan. De Amsterdamse band Cancel Your Weekend ging er met de hoofdprijs vandoor. Hun album zal in juni onder meer in 165 Free Record Shop-filialen komen te liggen.

Pravini-videoclip ‘Armed & Sexy’
Afgelopen woensdag lanceerde de Utrechtse soulzangeres Pravini de videoclip van ‘Armed & Sexy’ uit, de tweede single van haar album Diaspora dat in januari dit jaar verscheen. In 'Armed & Sexy' zingt Pravini in haar kenmerkende hiphop stijl op een krachtige Zuid-Amerikaanse beat en vertelt ze over de wijsheden van haar ouders. Uitgekeken? Lees dan het interview dat we in januari met haar hadden.

Debuutalbum Number Nine klaar
In Kort Utrechts Popnieuws 43 van vorig jaar berichtten we al over Number Nine, dat na een pauze weer volop bezig is in een nieuwe bezetting. Toen meldden we dat de band rond de jaarwisseling zou beginnen met de opnames voor het debuutalbum. En zie daar: dat album is klaar. In samenwerking met producer Martijn Groeneveld heeft de band een nieuwe sound weten te creëren: "volwassener dan voorheen, maar nog steeds aanstekelijk herkenbaar". Eerste single ‘Everyone of us’ staat inmiddels op iTunes en Spotify. Als klap op de vuurpijl heeft de band ook nog eens een promotie- en distributiedeal met Rough Trade getekend. Goed bezig!

Heroism viert release eerste usb-EP in Hal16
De Utrechtse stonerrockband Heroism speelt een mix tussen classic rock en stonerrock. Op 7 Juni 2012 brengt de band zijn eerste EP uit, dat wordt gevierd met een optreden in Hal16 in Utrecht. Deze EP verschijnt op een exclusieve Heroism usb-stick, met daarop vier tracks, een videoclip, fotoshoot en lyrics. Bij de release in Hal16 krijgt Heroism support van Orange Maplewood, Gifter en Ze Mannschaft.

Kypksi brengt twee mixtapes uit
Op zaterdag 28 april stond DJ Kypksi in Deventer in het Burgerweeshuis. De show van die avond is opgenomen en staat inmiddels onder de naam ‘From Deventer to LA’ op Soundcloud. Beter nog: hij is ook te downloaden. Voor niks. En als dat naar meer smaakt kun je hier de klassieke mixtape checken die Kypksi met het Matangi String Quartet heeft gemaakt.

MC 3wish releast debuut-EP
Na lang wachten brengt de Utrechtse MC 3wish op 25 mei zijn debuut EP Stille Waters Diepe Gronden uit. De EP bevat zeven nummers met beats van onder anderen Klaas Vaak, Remarkable, Okwaro en Antos the Freshmaker. De plaat is een voorbode voor wat er in de toekomst gaat komen. De MC heeft een hele verzameling tracks klaar, waaronder ook nummers met zijn live band 3wish and The Band. De releaseparty vindt plaats in het Utrechtse dB's. De entree bedraagt 8 euro, maar daar krijg je ook het album bij. Nice!

2e Utrechtse Bierbrouwers Festival op 19 mei
Ooit telde de provincie Utrecht tientallen brouwerijen, die verschillende biertypen brouwden. De steden Amersfoort en Utrecht spanden de kroon. Hier stonden ook de laatste twee bierbrouwerijen van de provincie: De Krans in Utrecht (gesloten in 1930) en de Phoenix in Amersfoort (gesloten in 1970). Met de sluiting van Phoenix kwam een einde aan een meer dan duizendjarige brouwtraditie in de provincie Utrecht. Het bierloze intermezzo duurde twintig jaar. In 1989/1990 kregen Amersfoort en Utrecht met De Drie Ringen en de Utrechtse Stoombierbrouwerij in stadskasteel Oudaen weer een echte brouwerij binnen hun grenzen. Inmiddels telt de provincie Utrecht elf ambachtelijke bierbrouwerijen. Acht van hen presenteren zich op het 2e Utrechtse Bierbrouwers Festival, aanstaande zaterdag 19 mei. Het festival vindt plaats op Molenerf De Ster (vijf minuten lopen vanaf Utrecht Centraal, uitgang Jaarbeurszijde), de toegang tot het terrein is vrij. Bier proeven kan alleen met een speciaal proefglas (20 cl) tegen inlevering van een muntje. Optredens zijn er van Sweet Maple Syrup, straatmuzikant Peter Lewis alias Streetbeat Pete en De Baviaen van Schurhoff.

Eerste Beyond Violet-clip
Met bandleden uit Bunschoten, Eindhoven, Amsterdam, Andijk en Milaan is Beyond Violet met recht grensoverschrijdend te noemen. Hun uitvalsbasis is Utrecht en dat rechtvaardigt een plekje in Kort Utrecht Popnieuws. De groep omschrijft hun sound als "lekker uptempo symfonische metal, fijne catchy melodieen, een theatrale sound en een superenergieke performance", Beyond Violet werd eind 2008 opgericht door multi-instrumentalist en producer John Edwards. In 2009 maakte Beyond Violet zijn debuut als voorprogramma van symfonische metalact Autumn. En nu is er de eerste videoclip ‘Cybercherry’; bekijk ‘m hieronder! Binnenkort meer op 3voor12/Utrecht over Beyond Violet.