Kort Utrechts Popnieuws week 19

Deze week nieuws over onder anderen Le Mini Who?, Bodypolitics, Beluga Recordings, Tududuh en Silence is Sexy.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Ailisha Read ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen Le Mini Who?, Bodypolitics, Beluga Recordings, Tududuh en Silence is Sexy.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Ailisha Read.

Festival Le Mini Who? presenteert tweede editie in Voorstraat 
Op zaterdag 26 mei presenteert Le Mini Who? een tweede editie. Het gratis toegankelijke zusje van het internationale Le Guess Who? festival is geboren in 2011. Tien winkels en cafés in en rondom de Voorstraat vormen tussen 12.00 en 18.00 uur de locatie voor (veelal akoestische) instore-concerten van artiesten. Onder meer The Village Coffee & Music, Puha en Klijs & Boon zijn weer van de partij. Ditmaal werkt Le Mini Who? samen met vier toonaangevende Nederlandse underground platenlabels: Snowstar, Beep! Beep! Back up the Truck, Subroutine en Zoology. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt via de Facebook-pagina. Naast een uitgebreid muziekprogramma presenteert Le Mini Who? ook diverse randprojecten, waaronder doedels (schetsen) van Nina Maissouradze. Bezoekers van het Le Guess Who? May Day festival - dat diezelfde avond plaatsvindt - krijgen op vertoon van hun polsbandje korting bij diverse deelnemende locaties van Le Mini Who?.

Leren en fotograferen bij Club 3voor12/Utrecht 
Altijd al willen weten hoe je een goed belichte foto van een muziekoptreden maakt? Waar je op moet letten tijdens het fotograferen van een concert? Hoe je je camera in stelt en welke apparatuur je het beste kunt gebruiken? In een korte cursus bij Paranassos leer je onder begeleiding (pop)muziek fotograferen. Tijdens de praktijkles op donderdag 31 mei ga je fotograferen tijdens de maandelijkse Club 3voor12/Utrecht in dB's. Met deze keer optredens van The Mrs, I Kissed Charles, Daily Bread en Nosoyo, de entree is gratis. Wie weet komen jouw foto’s wel in het fotoverslag dat we van die avond maken. De cursus wordt gegeven door Anna van Kooij, freelancefotograaf in de culturele sector en als docent fotografie verbonden aan verschillende cursuscentra. Meer informatie vind je hier.

Colors terug naar Tivoli de Helling
Na het succes van de eerste twee edities in januari en februari, maakt de van oorsprong Amsterdamse clubavond Colors wederom de overstap naar Utrecht. En wel op zaterdag 2 juni in Tivoli de Helling. Hoofdact is ditmaal de Belgische belofte GoldFFinch. Dit duo behoort in hun thuisland al tot de crème de la crème van UK Bass-land. Hun releases op toonaangevende labels als Numbers en Audio Culture komen vrijwel automatisch op de playlist van Rinse FM terecht. De Amsterdamse Colors-dj Cinnaman neemt je daarnaast mee langs alle uithoeken van de UK Bass en Utrecht-resident El Maria laat horen dat het laag nog lager kan! De avond begint om 23.00 uur, de entreeprijs bedraagt € 11,-.

Nieuwe Bodypolitics-video
Als je het muzikale gebeuren in Utrecht een beetje volgt, dan heb je Bodypolitics niet kunnen missen. Behalve op Club 3voor12/Utrecht, hebben ze onder andere gespeeld in de finale van de Clash of the Titans, op het Bevrijdingsfestival Utrecht en in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland. Ondertussen hebben de mannen ook nog tijd gezien om een video op te nemen voor het nummer ‘Completely Absent’ van debuutalbum The Space of a Jump. De door Alessandro Gatti geregisseerde video is opgenomen op dezelfde plek waar het nummer ook oorspronkelijk is opgenomen: de kelder onder de Mailmen Studio van Martijn Groeneveld in Fort de Gagel. De buitenbeelden zien er bijna on-Nederlands uit maar zijn ook redelijk dichtbij gefilmd: in Soestduinen.

Beluga Recordings is dood; leve 2419 Record Label! 
Het eigenzinnig Utrechtse label Beluga Recordings was bij de fijnproevers bekend vanwege de combinatie van spannende jazz, elektronica, geïmproviseerde muziek en pop. Beluga is echter een stille dood gestorven. Maar niet getreurd! Beluga-eigenaar Simon Sixsmith is een nieuw label gestart: 2419 Record Label. 2419 brengt underground electronica, jazz, indie en post-rock. Op het label verschijnen releases van artiesten die ook op Beluga zaten, maar ook nieuwe acts van over de hele wereld. De verzameling albums, mixes en blogposts telt naar beneden vanaf nummer 2419. Bij 0000 stopt het label. Om de lancering te vieren is er een sampler uitgebracht met de passende naam 2419 Record Label Compilation. Zoals alle releases van 2419, is deze sampler, met acts uit Nederland, Engeland, Duitsland, Rusland, IJsland, Griekenland en nog veel meer, gratis te downloaden.
En als je dan toch bezig bent, probeer dan ook gelijk ‘Death to the Cornbelt’, het solo-album van Mercy Giants-drummer Jelle Buma (nummer 2377 op het label). In zijn eentje heeft Buma een album gemaakt waarop hij industriële soundscsapes combineert met het inventieve drumwerk waar hij bekend om staat. 

Tududuh wordt BRANDT
"Tududuh is kaput. Lang leve BRANDT!" Dat was maandag 7 mei te lezen op Twitter. BRANDT is het nieuwe project van Tududuh-voorman Ronald Straetemans. Het debuutalbum is klaar, gemastered en wel, maar het duurt nog even voordat het verschijnt. Een voorproefje van BRANDT is te horen in het nummer dat Straetemans opnam voor Art Rocks!. Over deze muziekcompetitie van museum Boijmans van Beuningen schreven we al eerder in KUP 15 schreven. Met ‘Elite Default’ heeft BRANDT geprobeerd om het materiaal en de vorm van Claes Oldenburg kunstwerk Screwarch te vangen. Like = stemmen!

Silence is Sexy is terug
Na een radiostilte van enkele jaren brengt de Utrechtse rockgroep Silence is Sexy twee singles tegelijkertijd uit. De twee liedjes zijn voorbodes van het dubbel-album 'Modern Antiques'. Dit magnum opus bestaat uit 'Modern', een heftige moderne rockplaat met veel synthesizers, en 'Antiques', een op de sixties gebaseerd album met grootse arrangementen en koortjes. Silence is Sexy won in 2005 de Grote prijs van Nederland. In 2007 debuteerde de band met het wave-album 'Everything You Should Know'. De band werd naar aanleiding daarvan vaak vergeleken met bands als Interpol en Editors. In 2008 werd de debuutplaat opgevolgd door het meer poppy 'This Ain't Hollywood'. 'Modern Antiques' komt uit op 6 juni als 'pay-what-you-want'-download en cd. 'Holiday' en 'David and Bathsheba' zijn nu al gratis te downloaden en te streamen.

IJsselpop stopt
Na vijftien jaar valt het doek voor muziekfestival IJsselpop in IJsselstein. Het festival werd in 1998 van de grond getild door Frank Klumpenaar en Stefan Eberg. In een persbericht schrijven de twee: "De bedoeling was om dit een jaar of tien zelf te doen en daarna het stokje over te dragen. Nu, vijftien jaar verder, is er helaas geen opvolger gevonden. Degenen die er wel oren naar hadden haakten uiteindelijk toch weer af, zodat het bestuur besloten heeft dat dit jaar het laatste jaar wordt voor Stichting IJsselpop. Mede door alle veranderingen, bezigheden elders, regelgevingen, afhakende sponsors in deze crisistijd en een subsidie op losse schroeven, heeft het bestuur met pijn in het hart deze beslissing genomen." Het laatste IJsselpopfestival zal op 21 en 22 september plaatsvinden op het terrein van Highlands. Op het programma staan onder meer de BigBamBoom (die ook op het allereerste IJsselpop Festival stonden), KinKobra en One After 909.

De Onverschilligheid van Rozen
Eind april verscheen bij De Witte Uitgeverij het debuut van schrijver/poëet Luuk Imhann, getiteld 'De Onverschilligheid van Rozen'. Hierbij schreef de 24-jarige Utrechtse componist en producer Sietse Damen de compositie DOVR, een twintig minuten durend stuk voor fluit, klarinet, piano en elektronica. Het stuk is online te beluisteren en te downloaden, de dichtbundel is te bestellen via de site van Imhann. Overigens bevat de bundel tekeningen van zangeres en illustrator Janne Schra, bekend van Room Eleven en Schradinova.