Kort Utrechts Popnieuws week 18

Deze week nieuws over onder anderen Eefje de Visser, Shalla, Mister and Mississippi en Lilian Hak.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Argibald ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen Eefje de Visser, Shalla, Mister and Mississippi en Lilian Hak.

Eefje de Visser lanceert Festival a/d Werf-lied
Deze week is 'Dat kan', het lied dat Eefje de Visser schreef voor Festival a/d Werf 2012, te downloaden via Bandcamp en te beluisteren op www.eefjedevisser.com en www.festivalaandewerf.nl. De tekst is geïnspireerd op de titel van het festival 'This is where we live'. Eefje betrok deze titel op zichzelf, maar ook op de 'woonplaats' van het festival: Utrecht.
Het 27e Festival a/d Werf vindt plaats van 17 t/m 26 mei. Dertig voorstellingen zijn te zien op twintig locaties in Utrecht. Verder kun je iedere avond genieten van twee gratis muziekoptredens van bands en muzikanten, die net in of net voor hun doorbraak in Nederland staan. Eefje de Visser trapt op de openingsavond van het festival om 20.15 uur af met haar concert. Het gehele programma en de online kaartverkoop zijn te vinden op www.festivalaandewerf.nl.

Open dag Studio Moskou 
Benieuwd hoe Studio Moskou er vanbinnen uitziet? Of wil je weten hoe het er aan toegaat in een opnamestudio? Dan krijg je nu de kans! Op zondag 13 mei houdt Studio Moskou (naast dB's) open huis. Onder de bezoekers wordt drie uur gratis opnametijd verloot, desgewenst met vintage apparatuur. Ook kun je je tijdens de open dag inschrijven voor de 'Vintage Days' die half juni plaatsvinden. Dan is er een week lang speciale vintage apparatuur aanwezig om mee op te nemen, zoals buizen- en ribbonmicrofoons, oude pre-amps, vintage backline en niet te vergeten: opname op tape! De open dag is van 12.00 tot 20.00 uur en om 18.00 uur treedt de Utrechtse wereldfolkformatie Kalio Gayo op. Iedereen is welkom.
 
Straatlokaal 
Tussen 2 en 22 april stond een week lang een bouwcontainer in de wijken Leidsche Rijn, Wittevrouwen en Kanaleneiland. Met het materiaal dat in die wijken is gevonden hebben de ontwerpers van Foundation ter plekke een huisje gebouwd. Van 5 tot en met 10 mei verhuizen de drie containerbouwwerken naar de Neude, waar ze samen een paviljoen met bar vormen. Na zonsondergang projecteert Born Digital het verhaal achter de gevonden materialen. Salvador Breed en Jacob van de Water zorgen voor bijpassend geluid, gemaakt van veldopnames. Straatlokaal biedt hiermee een gelaagd kijkje in drie verschillende Utrechtse buurten.
Tijdens de zes dagen dat het project op de Neude staat, is er elke dag van alles te doen. Het volledige programma vind je op de website van Foundation, maar hier alvast een kleine impressie. Zaterdag 5 mei: dj Miss Twist (11.00) en Rebel Up! Soundclash (19.00). Zondag 6 mei: hiphop open mic met o.a. Reazun Omar Soulay (14.00) en 's avonds fijne plaatjes van DJ Dab (19.00). Woensdag 9 mei zijn er lo-fi miniconcerten van onder andere Wouter van Veldhoven en Guy Corneille (vanaf 20.30 uur) en draait DJ Eat This plaatjes. Maar er is nog veel meer! Kijk dus vooral even op www.foundationprojects.eu voor het volledige programma.
 
Muziek terwijl u bouwt - revisited
In Kort Utrechts Popnieuws 5 schreven we al over het project waarbij de Utrechtse filmer Roald van Stijn de bouw van station Vaartsche Rijn op de voet volgt. Elke maand verschijnt er een video waarin een deel van het proces van bouwput tot station is vastgelegd. Iedere clip bevat muziek van een Utrechtse muzikant of band. Hieronder vind je de clip van april, met het nummer Rooftop, Hilltop van Minus the Tiger.

Film met muziek Mister and Mississippi naar Cannes
Het is een goede week voor de indiefolk-band Mister and Mississippi: het viertal behoort tot de 100 bands die zijn geselecteerd voor de Popronde 2012 en de film 'Corps Accords', met daarin muziek van de band, is geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. Eerder was deze film van regisseur Feike Santbergen al geselecteerd voor het Nederlands Film Festival.
 
Routes to Transformation
Wat zal er gebeuren als de klanken van klassieke viool zich vermengen met r&b, soundscapes uit Istanbul en Utrechtse hiphop? Klikt het tussen de rauwe muziek van de straat in Nederland en Turkije? Tijdens Routes to Transformation leven en musiceren twintig talentvolle jongeren van 18 tot 25 jaar uit Utrecht en Istanbul, twee weken lang intensief samen. Ze wisselen ervaringen uit en brengen daarin hun eigen cultuur mee. De deelnemers volgen professionele workshops tekstschrijven, componeren en presenteren in dB's en NUtrecht. Zo ontstaat een muzikale én culturele cross-over. Van 28 april tot en met 13 mei doen ze dit in Utrecht en in oktober in Istanbul. Aanleiding voor deze residencies vormen 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije. In de tweede week zijn verschillende optredens in het land, waaronder een aantal in Utrecht: op dinsdag 8 mei in dB's (20.00 uur) en op donderdag 10 mei in het ZIMIHC Theater Zuilen, aan de Prinses Christinalaan 1 (om 20.00 uur). Toegang tot beide optredens is gratis.
 
Teaser nieuw Lilian Hak-album
Het is al ruim anderhalf jaar geleden dat Old Powder New Guns verscheen, het laatste album van Lilian Hak. Op dat album switchte ze van electro-dame naar Femme Fatale. Na de zomer moet een nieuw album verschijnen. In een korte video licht Hak al een tipje van de sluier op.

Meedoen in de nieuwe clip van Shalla? Dat kan!
Een paar weken geleden verscheen de nieuwe single van Shalla, 'Days Like This'. Een video is er nog niet, maar daar komt snel verandering in. En jij kunt in die videoclip meedoen! Stuur voor 10 mei een kort, zelfgemaakt, zomers filmpje naar info@shallamusic.com, waarin je laat zien 'hoe mooi, blij, verliefd, gezellig, cool, getalenteerd, bruin, goedgekleed, gelukkig, tevreden, chillin' of sexy jij bent'. De leukste filmpjes komen in de clip. De tien leukste inzendingen winnen een gesigneerd exemplaar van ‘Days Like This’. Doe inspiratie op met de single: