Experimenteel optreden van Kapok en Zout Experimenteel optreden van Kapok en Zout

Muziekprogramma Lente op Rood|Noot afgesloten met bijzonder samenwerkingsproject

, Tekst: Iris van Korven / Foto’s: Floor Fortunati

Experimenteel optreden van Kapok en Zout

Muziekprogramma Lente op Rood|Noot afgesloten met bijzonder samenwerkingsproject

Tekst: Iris van Korven / Foto’s: Floor Fortunati ,

De afgelopen twee maanden werden op stadserf Rood|Noot aan de Oude Vleutenseweg diverse artistieke projecten gerealiseerd. Onder de noemer ‘Lente op Rood|Noot’ werkten artiesten uit verschillende kunstdisciplines samen aan bijzondere projecten, die daar ook met publiek werden gedeeld. Voor het laatste optreden op 25 mei had het trio Kapok (Kytopia) kunstenaarscollectief Zout gevraagd mee te werken aan een experimenteel project vol improvisatie.

Voor zo'n veertig mensen treden Kapok en Zout deze vrijdagavond samen op in een van de stallen bij de monumentale boerderij aan de Oude Vleutenseweg. Het blijkt de ideale locatie voor een experimenteel project als dit. Bijna een uur en een kwartier lang improviseert het musicitrio Kapok met de bezetting van elektrische gitaar, hoorn en percussie. Tussendoor zijn kunstenaars Erik van Houten en Teun Anders van kunstenaarscollectief Zout druk in de weer met live projecteren, beeldhouwen en schilderen. Van het begin af aan is duidelijk dat deze artiesten het experiment niet schuwen. Hoewel het optreden niet zo toegankelijk is, reageert het publiek na afloop zeer enthousiast.

Projecties en grote contrasten
In de stal waar het optreden plaatsvindt, staan uitklapbare tuinstoeltjes en oude, stoffige fauteuils. Nog voor het optreden begint, is het muisstil in de stal. Bij aanvang zien we direct hoe hoe kunst en muziek worden gecombineerd deze avond. Zout projecteert rechtstreeks op een scherm achter het podium en doordat het drietal van Kapok witte kleding draagt, lijkt de band deel uit te maken van deze projecties.

Kapok bouwt de spanning langzaam op en werkt naar een climax toe door dynamische verschillen aan te brengen in hun optreden. In het begin is het drietal nog duidelijk aan het zoeken naar samenhang, maar naarmate het optreden vordert krijgt de muziek meer en meer vorm. Tevens horen we grote contrasten terug in de muziek. Zo komen er zeer sobere delen voorbij, maar werkt het musicitrio zo nu en dan ook toe naar muzikale uitbarstingen vol euforie.

Experiment en improvisatie
Wat centraal staat tijdens het optreden is improvisatie. In de muziek die Kapok speelt, lijkt hier en daar wel een vast thema aanwezig te zijn, maar daar wordt dan toch vooral spontaan op voortgeborduurd. Soms zit er wat weinig vaart in het optreden, maar er worden ook momenten gecreëerd waarop de drie muzikanten elkaar weten uit te dagen. Op momenten wringt het samenspel heerlijk en moet hoornist Morris Kliphuis zien in te spelen op de nerveuze en gejaagde begeleiding van percussionist Remco Menting.

Ook in de samenwerking tussen Kapok en Zout wordt geimproviseerd. Tegen het eind van het optreden staan Van Houten en Anders hevig te schilderen op het doek waarop eerder de projecties te zien waren en spelen de muzikanten mee met de bewegingen die de kunstenaars maken.

Na een uitbundig applaus vertelt hoornist Morris Kliphuis dat ze deze ochtend voor het eerst met zijn allen zijn samengekomen op het stadserf. Hij dankt niet alleen Zout voor de samenwerking, maar ook Rood|Noot, die hen de mogelijkheid heeft geboden op een uitzonderlijke locatie samen te werken met kunstenaars die ze bewonderen. Het mag dan cliché klinken, maar bijzonder zijn de projecten die hier deze lente ontstonden zeker. En daar zal elke bezoeker het mee eens zijn.

Gezien: Kapok + Zout, vrijdag 25 mei 2012 @ Stadserf Rood|Noot, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht