Bijzonder Epische Avond Bijzonder Epische Avond

Koninginnenacht in Amersfoort is op de kaart gezet

, Tekst: Myrthe Meulenbeek / Foto's: Tess Haverkort

Bijzonder Epische Avond

Koninginnenacht in Amersfoort is op de kaart gezet

Tekst: Myrthe Meulenbeek / Foto's: Tess Haverkort ,

Voorheen werd Koninginnenacht in Amersfoort voornamelijk gevierd in een willekeurige kroeg met lauwe biertjes en een middelmatige band. De mannen van de Nachtbrigade van BEA konden dit niet langer aanzien en vonden dat er een waardig alternatief moest komen. BEA staat voor ‘Bijzondere Epische Avond’ en verzorgde op koninginnenacht een grootschalig dancefeest op het Eemplein direct naast poppodium de Kelder en de opgepoetste kunstatelier De Loods. Een bijzondere locatie dus voor een nog bijzonderder feest.

Dat de Nachtbrigade van goede feestjes houdt was in Amersfoort al bekend. Enkele leden zitten namelijk ook in de organisatie van goedlopende festivals als Fabeltjesstrand, Gluren bij de Buren en Into the Woods. Dit laatste festival kreeg afgelopen jaar zelfs een Gouden Kabouter, dé Oscar van de dance scene, waarmee ze grote namen als Mysteryland en Awakenings versloegen. Dit positieve imago was ook terug te zien in de kaartverkoop, want BEA was in een rap tempo uitverkocht. Desalniettemin toch een behoorlijke prestatie om je eerste editie af te trappen met duizend man die letterlijk staan te springen om naar binnen te mogen.

Lekker schudden
Eenmaal binnen stonden we op een door lampionnetjes verlichte, met kroontjes versierde binnenplaats. Fotograaf Bernd Oschelda had een hoekje ingericht met zwarte doeken waar iedereen spontane fotoshoots kon laten maken. De aanwijzing: ‘Ontspan je mondspieren en laat je wangen lekker schudden’, leverden hilarische foto’s op van onder andere kwijlende mensen. De Kelder was ingericht als hoofdkwartier voor Barre Tijden, een dj-collectief van eigen bodem. In De Loods werden het flikkerende licht en de groene laserstralen die over de deinende menigte golfden ondersteund door stevige beats.

Grote namen
Die stevige beats werden verzorgd door grote namen als Marc Romboy, Robert Babicz (beide uit Duitsland) en Melon. Romboy en Babicz zijn artiesten die een mix van house/techno draaien met lange intro’s en soms ietwat ingehouden hoogtepunten. De lichtshow maakt de sfeer compleet en het publiek gaat toch flink uit z’n plaat. Melon zette met z’n 3-uur-durende set en met zijn met vocals doorspekte house De Kelder op z’n kop. Het lokaal talent, het Barre Tijden collectief vermaaakte het publiek door oude discohits heel subtiel te mixen met de fijnste deuntjes.

De toon is gezet
Met een opperbeste programmering en een zeer bijzondere locatie kom je er niet alleen. Ook het publiek moet het gevoel te pakken krijgen. Voor sommigen ging het dak er dan ook niet echt af en mocht het feestje wel wat meer escaleren. Toch was de overheersende mening toch dat dit dancefeest de grond heeft doen trillen en het voor herhaling vatbaar is. Beste landgenoten, de toon is gezet. De nachtbrigade heeft bij deze met verve de Amersfoortse Koninginnenacht op de culturele agenda gezet.  

Gezien: BEA, zondag 29 april 2012 @ De Kelder, De Loods en het Eemplein, Amersfoort

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht