Bevrijdingsfestival 2012 - Deel 2 Bevrijdingsfestival 2012 - Deel 2

De avond in beeld

, Tekst: Iris van Korven en Marc van der Laan. Foto's: David Eerdmans, Bram van der Meer en Harold van de Kamp

Bevrijdingsfestival 2012 - Deel 2

De avond in beeld

Tekst: Iris van Korven en Marc van der Laan. Foto's: David Eerdmans, Bram van der Meer en Harold van de Kamp ,

Het is inmiddels gestopt met regenen als de avond aanbreekt in park Transwijk. Niet dat de bezoekers zich er veel van aangetrokken hebben, maar nu de poncho's in de tas verdwenen zijn, stijgt de sfeer op het terrein merkbaar. Hoewel dat laatste natuurlijk ook door het bier zou kunnen komen. Feit is dat de kou door een combinatie van een goeie sfeer en dansbare acts als Dem Slackers, Katzenjammer, Minus the Tiger, Mr. Polska en afsluiter Boemklatsch eenvoudig op afstand wordt gehouden in het publiek.

Minus The Tiger

Op het Sena Talent Stage staat laat in de middag Minus The Tiger met voormalig 3voor12/Utrecht-hoofdredactrice Anne Broekman voorop. De muziek lijkt een bijna meditatieve werking te hebben op een man voor aan het podium. Hij laat zich helemaal meeslepen in de electropop van de Utrechtse band. Ook de band lijkt erg in zichzelf gekeerd. Naast eigen nummers speelt Minus The Tiger een cover van awkward i.

Blaudzun

Blaudzun mag dan misschien niet mee in de legerhelikopter, maar met drie optredens in Den Haag, Utrecht en Zwolle steekt hij de ambassadeurs van de vrijheid bijna naar de kroon. Na zijn succesvolle clubtour in het voorjaar heeft hij een kleine pauze ingelast, maar vandaag staan hij en zijn band er weer op volle kracht. Op het Bevrijdingsfestival laat hij zien helemaal klaar te zijn voor het festivalseizoen met een sterke set, dat in het afsluitende 'Elephants' een hoogtepunt kent.

Bart Constant

Het is wellicht even wennen voor Bart Constant. Na als voorprogramma van Kyteman’s Orchestra alleen maar uitverkochte grote podia van Nederland te hebben aangedaan, speelt hij nu voor zo’n 150 man op het Sena Talent Stage. Het is knap om te zien hoe hij de rijk gearrangeerde nummers van debuutalbum Tell Yourself Whatever You Have To live over weet te brengen. De inbreng van Elisabeth King op toetsen en keytar en Catrien Stremme op drums geeft de nummers net het organische geluid dat ook in het album is te horen. De set start lastig door wat oneffenheden in het geluid maar voert langzaam maar zeker toe naar climax ‘Tough Cookie’, waarbij de voorste rijen hun benen niet meer stil kunnen houden.
 

The Answer

Bij de uit Belfast afkomstige band The Answer wordt er direct enthousiast geheadbangd. De no nonsense rock waarbij de bas een vooraanstaande rol inneemt slaat direct aan bij het aanwezige publiek. De zanger doet er alles aan om zijn publiek te overtuigen: hij schudt hevig zijn lange blonde haren en gaat op zijn knieën voor Utrecht.
 

Dem Slackers

 

De Utrechtse DJ Dem Slackers gaat lekker. Hij is inmiddels bijna meer in het buitenland te vinden dan in Nederland. Maar na een twee maanden lange tour door Australië aan het begin van dit jaar en een aantal shows in het Verenigd Koninkrijk staat hij in zijn thuisstad op het Vrede van Utrecht podium, aan de vooravond van de release van zijn EP Schlingel.
 

Nouveau Riche featuring Mr. Polska

“Dit was slechts het voorprogramma, zijn jullie klaar voor de eredivisie?”, roept Mr. Polska vlak voor het laatste nummer naar het uitzinnige publiek voor het Vrede van Utrecht podium. Meteen daarna stort hij samen met zijn Nouveau Riche-maatjes Leo, JeBroer, Steph, Digitzz en – speciaal voor dit nummer – Ronnie Flex de feestende menigte in een allerlaatste pit met ‘Allermooiste Feestje’. In de set daarvoor laat Boaz v/d Beatz horen waarom hij in 2011 een State Award voor beste producer heeft gekregen. Zijn beats en de grappen en grollen van vooral Polska en Leo laten het publiek springen, springen en springen. Hier was het feestje aan!
 

Yori Swart

Bij Yori Swart is het publiek lekker dicht bij elkaar gekropen en vult men alle ruimte grenzend aan het podium. Yori’s stem klinkt vertrouwd en helder en haar voorkomen doet lieflijk, maar tegelijkertijd ook stoer aan. Met onder meer vooraanstaande rollen voor de mondharmonica en het hammondorgel, creëert de Amsterdamse aangename rootsmuziek die het publiek symbolisch opwarmt. Het optreden kent veel variatie: er komen kleine intieme liedjes voorbij en er worden grootser uitgebouwde meestampers ten gehore gebracht. Het is bovenal een intens optreden waarbij het enige dat eigenlijk ontbreekt een groot kampvuur is.

Katzenjammer

De extraverte dames van Katzenjammer hebben zich wederom met een indrukwekkend uitgebreid instrumentarium geïnstalleerd op het podium. De mix van ska, punk, balkan en pop die de potige tantes ten gehore brengen is erg dansbaar. Het Noorse viertal wisselt elk nummer van instrument en er worden zelfs meerdere instrumenten tegelijk bespeeld. Door middel van de banjo en accordeon hoor je de volkse elementen uit de muziek goed terug. Bij vlagen wordt er op een bijna lompe manier gehost op én voor het podium. Tegelijkertijd zijn we getuige van een charmant schouwspel waarin het publiek in zo goed als verstaanbaar Nederlands wordt opgezweept.

Wooden Saints

Eén van de verrassingen van deze editie van het Bevrijdingsfestival is Wooden Saints; oorspronkelijk een project van Viktor van Woudenberg (Bettie Serveert, Me&Stupid) en Arjen de Bock (GEM, The Black Atlantic) dat live met een 10-man sterke band wordt gebracht. De set begint met een tweetal rustige nummer waarin niet helemaal duidelijk wordt waar die 10 mensen voor nodig zijn. Langzamerhand blijkt echter dat de instrumentwisselingen, steeds gelaagdere nummers en fijne samenzang maar één doel hebben: de sterke liedjes maximaal bedienen. Na het optreden blijft het beeld hangen van een band met twee gezichten: soms rustig met liefelijke zang, dan weer fel rockend met hard gitaarwerk en schreeuwende uithalen. Twee gezichten die echter prima samengaan. Houd deze talentvolle band in de gaten!

Boemklatsch

Rond de klok van tien is het aan Boemklatsch om het Bevrijdingsfestival, voor wat het is op het Rabo Vrijheidspodium, af te sluiten. Van het publiek dat hier aan het begin van de middag stond, is vermoedelijk niemand meer over. De feestende massa valt massaal voor de dreunende bassen die worden geproduceerd. Tussen de projecties in zien we een viertal aan knoppen draaien en hevig meedeinen op de beat. Utrecht laat zich ophitsen en gaat uit zijn dak op de mixen waarin onder meer nummers van Miike Snow en The Black Keys voorkomen. Boemklatsch is een meer dan waardige afsluiter van een koud, maar daardoor niet minder geslaagd Bevrijdingsfestival in Utrecht.

Gezien: Alles, 5 mei 2012 @ bevrijdingsfestival, Park Transwijk Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht