Bevrijdingsfestival 2012 - Deel 1

De middag in beeld

Tekst: Iris van Korven en Marc van der Laan. Foto's: David Eerdmans, Bram van der Meer en Harold van de Kamp ,

Het bevrijdingfestival is in volle gang, inmiddels hebben wij de eerste platen binnen. Hieronder een selectie, met uiteraard openers Nick en Simon, Joris Linssen en Ali B, maar ook talenten als Bodypolitcs, The Color Ones en Rachèl Louise.

Nick & Simon

Wanneer de band zich heeft geïnstalleerd en Nick & Simon hun opwachting maken, worden de peuters meteen in de nek van pap of mam getild. De Volendammers, die dit jaar één van de ambassadeurs van de vrijheid zijn op de bevrijdingsfestivals danken hun (extreem jonge) publiek meteen dat ze ondanks het vervelende weer toch gekomen zijn. Alle clichés worden meteen uit de kast getrokken, maar voor het podium zijn louter vrolijke gezichten te zien. “Laten we gewoon de zomer over ons afroepen”, roept Simon vrolijk. Men klapt en zingt mee en is getuige van een kort, maar herkenbaar optreden vol hits, met zo'n sfeer voor het hele gezin. Nadat Simon het bevrijdingsvuur heeft laten branden, sluit het Volendamse duo af met Rosanne en belooft het voor hun vertrek naar Haarlem vanuit de helikopter nog een uitzwaairondje boven het park te maken.

Bodypolitics

Bij Clash of the Titans finalist Bodypolitics blijft het publiek in het begin nog wat op afstand. Maar de baardige band pakt meteen uit met veel aandacht voor het licht. Hoewel het weer nog niet echt wil meewerken, volstaan de voorzichtige capuchons en blijken ook de programmaboekjes uitstekend te functioneren als hoofddeksel tegen de regen. Er wordt langzaam meegedeind. Het ideale festivalweer mag dan ontbreken, het bier vloeit al in overvloede. Bodypolitics laat horen helemaal geen zon nodig te hebben om een sterk optreden af te leveren. Guiseppe Valenza, frontman van de band, zoekt nog naar woorden om zijn publiek moed in te praten, maar dat is helemaal niet nodig. Naarmate het optreden vordert, wordt de sfeer steeds losser en lijken de wolken boven park Transwijk ook langzaamaan weg te trekken.

Rachèl Louise

Het Vrede van Utrecht podium wordt in de motregen geopend door Rachèl Louise. Even krijgen we een déja vu van haar optreden tijdens In Vervoering. Toen regende het ook en moesten bezoekers met plastic een geïmproviseerd afdak maken (in Transwijk worden de meegenomen paraplu's met verve door de security ingenomen). Nu staat ze gelukkig lekker droog op het podium. Nog een verschil met In Vervoering: daar stond een meisje met piano. Hier speelt ze met een complete band een volwassen set waarin natuurlijk ook de hitjes ‘Living in Holland’ en “At the Disco’ langskomen.

Color Ones

Color Ones is een van de vele Utrechtse opkomende talenten die vandaag op het Bevrijdingsfestival spelen. Je kunt direct aan het publiek merken dat deze bevlogen band Serious Talent is bij 3FM. Van het begin af aan horen we een energiek geluid gemaakt door een evenzo energieke band. Het publiek is al snel aangestoken door het frisse geluid van Color Ones en zingt en –misschien nog wel leuker- danst mee op de aanstekelijke liedjes. Color Ones voelt zich hier overduidelijk thuis en doet er alles aan zijn publiek op te zwepen. De bandleden weten snel sympathie te winnen bij het publiek met hun energieke sound. Zanger Martijn van Konijnenburg grapt: “Ik heb net mijn jaarlijkse shotje Nick & Simon er in zitten, dus let´s go.” De bezoekers dansen uitbundig en bij de Calvin Harris cover 'Feel So Close' is er een groot deel van het publiek dat staat te springen. Color Ones roept deze middag zijn liefde te geven aan Utrecht, maar krijgt die ook zeker terug.

Aafke Romeijn

In de Peace, Love & Caravan van Masterpeace hebben zich meer dan 20 mensen gewurmd voor een intiem optreden van Aafke Romeijn. De Utrechtse singer-songwriter heeft deze bijzondere speelplek te danken aan het winnen van een prijsvraag van Ongekend Talent, een online platform van de NCRV voor beginnende bands en muzikanten in Nederland en Vlaanderen.
 

Elephant Sound System

Bij het Vrede van Utrecht podium proberen de dj’s van Elephant Sound System met fijne reggae-plaatjes een warm en zomers gevoel te creëren. Dat er af en toe wordt mee-getoast door de voorman van de reggea-crew Independent Intavenshan, verhoogt de sfeer uiteraard.
 

Joris Linssen

Toeval of niet, maar als de set van Joris Linssen en Caramba begint wordt het droog. Van zijn Ome Cor-tijd weten we dat Linssen een voorliefde heeft voor volkse muziek. Met Caramba vertaalt en bewerkt hij Mexicaanse levensliederen naar het Nederlands, Mexicaanse smartlappen dus. De sfeervolle combinatie van Mariachi en Flamenco heeft op zichzelf al iets feestelijks, maar als Linssen de bezoekers dan ook nog aan het omhelzen en springen krijgt worden we helemaal warm. Afsluiter ‘Vuur’ gaat natuurlijk over Mexicaanse passie, maar is tegelijkertijd een oproep voor meer warmte.

Kypksi & Matangi Quartet

Het blijft een bijzonder combinatie: DJ Kypksi en het Matangi Strijkkwartet. In de knappe cross-over tussen klassiek, beats en scratch-kunst kunnen zowel de dj als het kwartet hun ei kwijt. In de nummers, die de lengte hebben van een gemiddelde popsong, overheersen soms de strijkers van Matangi en dan weer de beats van Kypksi. Een gewaagde programmering, zeker na Joris Linssen, maar wel een die past bij het eclectische Vrede van Utrecht podium.

Ali B op volle toeren

Backstage maken inmiddels Ali B en zijn entourage hun entree in een zwarte hummerlimo. Brownie Dutch proeft vast de de sfeer op het terrein met een klein cameraatje. Voor het podium bevinden zich zowel fans van zangers van het levenslied als 14-jarige jongetjes met petjes en megagrote sneakers. Vanaf de eerste noot doet het publiek lekker  mee. “Wij hebben hier de vrijheid om nu van Utrecht the place to be te maken”, betoogt Ali B. Nederlandstalige hits als De Troubadour (Lenny Kuhr) en Er is niemand zoals jij (Ronnie Tober) passeren de revue. Wonderlijk grappig en feestelijk, deze Ali B zo.

Gezien: Alles, 5 mei 2012 @ bevrijdingsfestival, Park Transwijk Utrecht.