Weekagenda week 12 Weekagenda week 12

Rumor, Habek, Hallo Venray, KOP, Utregse kraaktour, SPINNST, Kei van Amersfoort, Lean Back, Sunday Noise en DeSpeech 03

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Weekagenda week 12

Rumor, Habek, Hallo Venray, KOP, Utregse kraaktour, SPINNST, Kei van Amersfoort, Lean Back, Sunday Noise en DeSpeech 03

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Waarschuwing: we hebben ons een beetje laten gaan deze week. Maar liefst tien muzikale tips voor de periode woensdag tot en met zondag. Dat zijn er gemiddeld twee per dag; het wordt dus weer kiezen. Speciale aandacht vragen we voor de albumpresentatie van SPINNST, en niet alleen omdat we daarvoor toegangskaarten mogen weggeven (check de site)!

 

Wat: Rumor 69

Wie: Grouper, Nate Wooley en Liz Harris
Wanneer:
 donderdag 22 maart 2012 (20.30 uur)
Waar: Domkerk, Domtoren, ACU
Schade: € 15 of € 12 (U-pas, student, CJP)

Waarom: Vaste lezers en Utrecht-watchers kennen het Rumor-concept: het brengen van innovatieve muziek op de scheidslijn waar jazz, pop en gecomponeerde muziek samenkomen. De formule is een bijzondere en inmiddels ook beproefde: drie concerten op drie locaties, voor één prijs. Deze 69e editie heeft naast ACU twee heel bijzondere locaties: de Domkerk en de Domtoren. Op het orgel van de Domkerk speelt Willem Tanke een selectie uit Livre du Saint Sacrement (1984) van Olivier Messiaen. In de Domtoren speelt Grouper (aka Liz Harris) haar nieuwe show 'Violet Replacement', die als basis een grote collectie tapecollages heeft die Harris voor een project voor de Issue Project Room in New York maakte. Nate Wooley laat in ACU zijn unieke gebruik van de trompet zien: hij blaast niet alleen op zijn instrument, maar zingt, spuugt en praat er ook door.

Let op: het concert van Grouper in de Domtoren is VOL.  Zonder reservering ben je nog wel welkom in de Domkerk en de ACU.

 

Wat: Habek's Turntabletrash & Meer!
Wie: DJ’s M-Seize & Prace, Kern Revolutionaire Zaken, Tristan en Steebsch Jazz Café
Wanneer:
 donderdag 22 maart 2012 (van 21.00 tot 1.00 uur)
Waar: HAL16
Schade: entree is gratis

Waarom: De officiële opening van HAL16 is nog geen week oud of het volgende feestje staat alweer voor de deur: Habek’s Turntabletrash. In de grote zaal schotelen DJ’s M-Seize & Prace je een lekker maaltje voor met funk, soul en hiphop.  Maar voordat de twee mannen het podium op gaan wordt de zaal opgewarmd door Kern Revolutionaire Zaken, die met hun maatschappijkritische hiphop de finale van Clash of the Titans hebben bereikt.
En er gebeurt meer op deze avond in Hal16. In de bar speelt Tristan, een singer-songwriterband die zijn inspiratie haalt bij artiesten als The Beatles, John Mayer en Coldplay. In de kleine zaal speelt Steebsch Jazz Café waarna er nog een jazz jamsessie volgt. Van alles wat dus, daar in HAL16.

 
Wie: Hallo Venray en Check 1-2
Wat:
godfathers van de alternatieve rock
Wanneer: vrijdag 23 maart 2012 (zaal open: 21.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 8

Waarom: On-Nederlands goed is een term die té vaak wordt gebruik voor muziek uit ons landje. Voor Hallo Venray maken we een uitzondering, want voor deze mannen klopt deze uitspraak namelijk wel. In 1992 stal Hallo Venray al de show op het Pinkpop Festival maar nu, ruim 20 (!) jaar later heeft de band nog steeds niets aan urgentie ingeboet. Hallo Venray speelt traditiegetrouw één keer per jaar in dB’s in Utrecht. Dit keer op vrijdag 23 maart aanstaande.
De Amsterdamse rockers Check 1-2 met leden van The Skidmarks verzorgen het voorprogramma.
 
 
Wie: KOP, Nul7Negen en Dennis T.
Wat:
hiphop
Wanneer: vrijdag 23 maart 2012 (20.00 uur)
Waar: Perron Expressie, Amersfoort 
Schade: entree is gratis

Waarom: Vrijdag 23 maart pesenteert rapper KOP zijn album Kopstukken bij Perron Expressie in Amersfoort. Eerder maakte KOP met Nedertoon en Kop & Ernst al een aantal albums. Voor zijn nieuwste wapenfeit werkte hij samen met verschillende producers en rappers. Het resultaat: dikke beats en harde raps zoals je van KOP gewend bent. Naast KOP doen Nul7Negen en Dennis T. een show. Om het feest compleet te maken is de entree gratis, het bier goedkoop en zullen DJ’s Doonix, Jaystar en C4 platen draaien. Kopstukken is exclusief voor de bezoekers van deze avond te krijgen voor vijf euro.

 

 

Wat: De Utregse Kraaktoer
Wie: Vers Vermaak en Joost Bos
Wanneer:
 zaterdag 24 maart 2012 van 14.00 tot 16.30 uur (en ook nog op 21 april en 19 mei)
Waar: Utrecht; de rondleiding start bij het Centraal Museum
Schade: gratis op vertoon van Centraal Museum-ticket van dezelfde datum

Waarom: In het Centraal Museum loopt nog tot begin juni de tentoonstelling God Save The Queen. In het verlengde van die tentoonstelling organiseert Vers Vermaak, in samenwerking met kraakbaas Joost Bos, de Utregse Kraaktoer. Niets meer en niets minder dan een wandelroute door Utrecht die een verhaal vertelt over de kraakhistorie van de Domstad. De wandeling gaat langs locaties als het laatste officiële kraakpand Ubica (dat kan nog net voordat het misschien wel een hotel wordt), kraakpand/hostel Strowis, politiek cultureel centrum ACU en poppodium Tivoli. De Utregse Kraaktoer rijgt al deze plekken en gebeurtenissen aaneen met als doel mensen inzicht te geven in de ooit zo enerverende, energieke en constant aanwezige Utrechtse kraakscene. Meer info hier.
Reserveren verplicht: rondleidingen@centraalmuseum.nl
 
En om alvast in de stemming  te komen ga je vrijdag 23 maart naar ACU waar artpunk-nowave-rockers Lushus en punkband Lola Montez een benefiet spelen voor The Black Fish, een organisatie die zich inzet voor het leven in de zee. Mooi toch?

 
Wie: SPINNST, albumpresentatie
Wat:
licht experimentele rock
Wanneer: zaterdag 24 maart 2012 (deur open: 20.30 uur)
Waar: Muziekhuis Utrecht
Schade: € 5

Waarom: Een jaar of drie geleden viel de Utrechtse band In Julia's Mind-Scene uiteen. De vier kernleden Mark Versteegen, Gijs van der Heijden, Pitrik Koerts en Martijn Buser hielden contact en de afgelopen tijd werd druk gesleuteld aan nieuwe nummers en een nieuwe sound. En daar hoort een nieuwe bandnaam bij: SPINNST. De muziek van In Julia's Mind-Scene was vooral als ‘folky’ te omschrijven, maar SPINNST maakt uitwaaierende, licht experimentele rock. Of in de woorden van de band zelf: “De overwegend instrumentale formatie combineert invloeden uit de vroege post-rock van bands zoals Talk Talk met invloeden uit de progressieve rock van begin jaren '70 en modern-klassieke (piano)muziek.” Zaterdag 24 maart wordt de nieuwe lp Altered Breeding Ghosts (inderdaad, een ‘vinyl only' release) gepresenteerd in Muziekhuis Utrecht. Luisteren doe je via Bandcamp. Tijdens de avond spelen The Dear Listeners een set waarbij ze samples gebruiken uit de ruwe tracks van het album van SPINNST. Daarnaast wordt er opgetreden door Wouter van Veldhoven en speelt SPINNST-pianist Gijs van der Heijden solowerk.
 
 
Wat: Finale Kei van Amersfort
Wie: Georges Poems, Aaumffie, Requested Alms, SPENK., Tripes & Godenzoon en Stick-It
Wanneer:
 zaterdag 24 maart 2012 (zaal open: 20.00 uur)
Waar: De Kelder, Amersfoort
Schade: € 5

Waarom: Een paar weken geleden meldden we in ons Korte Utrechtse Popnieuws al dat de bandwedstrijd Kei van Amersfoort dit jaar geen voorrondes en halve finale zou kennen. Een jury zou uit de aanmeldingen zes bands selecteren. Inmiddels is bekend dat Georges Poems, Aaumffie, Requested Alms, SPENK., Tripes & Godenzoon en Stick-It op zaterdag 24 maart met elkaar de strijd aangaan voor, onder andere, een plek in de halve finale van De Utrecht Popprijs en een optreden op het Torenpop festival.
 
 
Wat: Lean Back
Wie: Hydroboyz (live), Vic Crezee, Reazun & Sands&Skidz
Wanneer:
 zaterdag 24 maart 2012 (vanaf 23.55 uur)
Waar: Tivoli de Helling 
Schade: € 10

Waarom: Het lijkt nog maar zo kort geleden, maar de vierde editie van Lean Back staat alweer op de agenda. Live op het podium van De Helling staan de Hydroboyz, je kent ze misschien wel van nummers als ‘Hindabuilding’ en ‘Bel Me’. Dat wordt vast een feestje. Resident-DJ’s Sands & Skidz zijn er natuurlijk bij en krijgen gezelschap van Amsterdams finest, DJ Vic Crezée, die al heel wat jaartjes de Amsterdamse clubscene domineert met eigen avonden in de Bitterzoet, Chicago Social Club en Jimmy Woo. Het vaste recept: dikke club bangers, some classic boombap tunes en een vleugje bass music.
 
 
Wat: DeSpeech 03
Wie: LPG
Wanneer:
 zondag 25 maart 2012 (20.30 uur)
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 10

Waarom: De Speech is een initiatief van de Groningse band LPG. Gepresenteerd als een nieuw magazine/platform waarop de band zijn creatieve veelzijdigheid wilde presenteren. Met deze derde editie komt er een einde aan een mooi project. Waar eerdere edities veel samenwerkingen met bevriende bands lieten zien, staat nummer 03 helemaal in het teken van LPG zelf. De band presenteert het nieuwe album The Village dat minder hard is en een meer op de groove georiënteerd geluid kent. Daarnaast heeft de band aan componist Klaas ten Holt het titelnummer 'The Village' gegeven en tegen hem gezegd: "doe ermee wat je wilt".Ten Holt heeft arrangementen gemaakt voor vier blazers, die live ook zo worden uitgevoerd. Check hier nog even onze verslagen van editie 01 en editie 02

Wat: Sunday Noise
Wie: White Hills, Blanck Mass en The Machine
Wanneer:
 zondag 25 maart 2012 (20.30 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 10 (Subbacultcha! leden hebben gratis toegang tot de show)

Waarom: Sunday Noise is een onregelmatige serie van EKKO waarop je ….. lawaai kunt horen. Tijdens vorige edities zijn de trommelvliezen van de bezoekers geteisterd door acts als Wolf Eyes, Rangda en Disappears (recent nog op de luisterpaal). Headliner tijdens deze editie is White Hills, dat met hun lange space- /psychedelic rocknummers vorig jaar twee keer imponeerde op Roadburn festival (hier te beluisteren) . Het nieuwe album Frying on this Rock staat op dit moment op de luisterpaal. Ook op het programma staat Blanck Mass, met onder andere Benjamin John Power. Die is tegelijkertijd ook de helft van Fuck Buttons! Support komt verder van The Machine (ook al op de luisterpaal).
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht