Tien dagen muziek op Tweetakt festival 2012 Tien dagen muziek op Tweetakt festival 2012

Het muziekprogramma op een rij

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Tien dagen muziek op Tweetakt festival 2012

Het muziekprogramma op een rij

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Op het moment van schrijven staan er op de Neude nog hekken met wit plastic, maar daarachter zijn de contouren van de bekende Tweetakt-kassen al te zien. Het jaarlijkse jeugdtheaterfestival doet dit jaar voor de tiende keer Utrecht aan. Vanaf vrijdag 23 maart laat het festival je zoals altijd ook kennismaken met nieuwe, talentvolle Nederlandse bands. 3voor12/Utrecht zet het muziekprogramma voor je op een rij.

Net als voorgaande jaren biedt theaterfestival Tweetakt theater, dans, cabaret, muziek en games voor alle leeftijden, uitgevoerd op verschillende locaties in Utrecht. Dit jaar is het aantal festivaldagen van twaalf terug gegaan naar tien. En er is nog een nieuwtje: de optredens in het festivalcentrum op de Neude zijn niet meer gratis toegankelijk. Kaarten voor het muziekprogramma kosten 4 euro per avond. Ook Tweetakt heeft de broekriem moeten aanhalen.
 
Hieronder belichten wij kort de acts die tijdens de festivaldagen op zullen treden. Het volledige programma met tijden vind je hier.
Inluisteren doe je met onze Tweetakt 2012 Spotify-playlist.
 
Vrijdag 23 maart
De eerste festivalavond begint swingend. Om 21.00 uur mengt het jonge en energieke gezelschap Imperial Tiger Orchestra traditionele Ethiopische composities met moderne technologie en moderne muzikale ideeën. Om 23.00 uur volgt Lefties Soul Connection. Hun rauwe instrumentele funknummers waren al supervet maar met de toevoeging van de Amerikaanse gospel/soul-zangeres Michelle David zijn ze helemaal de bom. Dansen!
 
Zaterdag 24 maart
Avondje hiphop. Net als vorig jaar heeft Master Surreal samen met Double G een aantal hiphop-masterclasses gegeven aan jongeren. Het resultaat van al die noeste arbeid krijg je vanavond in twee rondes te zien (om 20.30 uur en 21.45 uur). Verwacht veel cross-overs binnen de hiphop: van rock tot jazz en van electro tot afro. Tussendoor kunnen de kids zien hoe de pro’s het doen. Met Fresku (21.00 uur) is het sinds de release van zijn debuutalbum heel hard gegaan. Naast het winnen van verschillende State awards werd hij genomineerd voor een 3VOOR12 Award en speelde hij onder andere in DWDD. In zijn rhymes behandelt hij universele emoties op een manier die de ene keer kwetsbaar en de andere keer relativerend is. Double G heeft vooral naam gemaakt als één van de MC’s van Kytemans’s Hiphop Orkest. Begin dit jaar komt zijn debuutalbum ‘Life Story’ uit. Op Tweetakt speelt hij om 22.15 uur samen met zijn live band The Ouzo Family. De avond wordt afgesloten door Zwart Licht (23.15 uur). In de ruim vier jaar van hun bestaan is de crew een gevestigde naam geworden binnen de Nederlandse hiphop met verschillende State Awards op het cv.
 
Zondag 25 maart
’s Middags kun je in Theater Kikker naar Lucky Fonz III (16.30 uur). Deze keer speelt hij in zijn eentje en doet hij wat hij als geen ander kan: het publiek om de vinger winden met liedjes die afwisselend om een traan of om een lach vragen. Op de Neude speelt Ghost Trucker (20.30 uur). Het wat even stil rond de folk noir-band die Roald van Oosten oprichtte na het stoppen van Caesar, maar aan een tweede album wordt gewerkt. Awkward i sluit de avond af (22.00 uur). Eigenlijk is dat gewoon één van de beste singer-songwriters die Nederland kent. Een feit dat hij nog maar eens bewees met zijn tweede album Everything On Wheels, dat eind vorig jaar verscheen.
 
Maandag 26 maart
Het Vlaamse Cape Coast Radio heeft helaas af moeten zeggen omdat zanger/gitarist zijn pols heeft gebroken tijdens het skiën. Vervanger is het Amsterdamse Supercity, dat een broeierige mix van americana, mariachi, blues en cajun jazz maakt (20.30 uur). Daarna is het de beurt aan de Amsterdamse band Koffie (22.00 uur). Deze achtkoppige band speelt door afrobeat geïnspireerde oneindige beats en opzwepende improvisaties met de dynamiek van een houseparty!

Dinsdag 27 maart
Hemelsbreed is het ongeveer een kilometer tussen vrijplaats Kytopia en de Neude. Op die eerste plek heeft het Haagse indierock duo Bombay Show Pig vorig jaar hun binnenkort te verschijnen debuutalbum opgenomen. Op de tweede plek spelen ze om 20.30 uur hun eerste show in tijden met onder andere dit nummer:
Een maand geleden – op Valentijnsdag - presenteerde Hospital Bombers het tweede album At Budokan. Een plaat vol catchy ‘protestsongs tegen liefdesverdriet’. Vanaf 21.45 uur trakteert de band je op liedjes over gemiste kansen in de autowasserette en hartstochtelijke verwijten bij de bloedbank.

Woensdag 28 maart
Net als zaterdag staat ook de woensdag in het teken van hiphop. Typhoon speelt twee keer. Om 16.00 uur doet hij een akoestische set met Coen Witteveen op saxofoon en Dries Bijlsma op gitaar. Om 21.30 uur zet hij de Tweetakt-kas op zijn kop met zijn door traditioneel Afrikaanse, Oosterse en jazzmuziek beïnvloedde hiphop en energieke performance. Om 20.30 uur staat de Amersfoorste rapper Ogri Ai op het podium. Sinds zijn samenwerking met producer Jaystar maken ze aan de lopende band nieuwe tracks. Een aantal daarvan heb je vorige maand nog kunnen horen tijdens zijn show bij de Club.
 
Donderdag 29 maart

Van Light Light heb je in november misschien het debuutoptreden gezien tijdens de Le Guess Who?-editie van Club 3voor12/Utrecht. De samensmelting van de Amsterdamse bands zZz en Saelors maakt “licht dromerige, dansbare popsongs die meesterlijk van een kloppend hart worden voorzien door drummer Björn Ottenheim” (20.30 uur). Om 21.45 uur gaat het Belgische Amatorski nummers van hun tweede album spelen, dat doet denken aan Portishead, Massive Attack en Sparklehorse.

Vrijdag 30 maart
In de Stadsschouwburg kun je om 19.00 terecht voor Little Woodstock, ‘een zinvol geluid van grote muzikanten en een nieuwe protestgeneratie’. Diggy Dex, Fresku, Eefje de Visser, Goslink en Jeroen Kant zijn gekoppeld aan leerlingen van basis- en middelbare scholen. Samen hebben zij een protestsong gemaakt die ze vanavond live zingen. Daarna spelen de artiesten een aantal eigen liedjes.

De electropop van A Polaroid View (20.30 uur) heb je mogelijk al eerder gehoord tijdens de Clash of the Titans (die ze wonnen), De Utrecht Popprijs, Club 3voor12/Utrecht en sinds woensdag 21 maart ook DWDD. Van de Rotterdamse postpunkband Rats on Rafts (22.00 uur) vertellen we alleen maar dat hun optreden volgens onze redacteur Niels Spinhoven het onbetwiste hoogtepunt was van de Le Guess Who?-editie van Club 3voor12/Utrecht. De avond wordt vanaf 23:30 uur afgesloten door het befaamde Bredase DJ-duo V00d00 GOLD dat alles draait wat g00d is: Van retromania tot avant-garde, van The Horrors tot Nils Frahm en van The Stone Roses tot Anne Clark.

Zaterdag 31 maart
De Amsterdamse singer-songwriter Chagall combineert pop en dubstep met haar eigen rauwe sound. Op Tweetakt staat ze om 21.00 uur met haar voltallige band op het podium. Om 22.00 uur is het ruim baan voor Bart Constant, die met Whatever You Have To Yourself Tell één van de betere albums van 2012 maakte. Jarenlang heeft hij in Berlijn als een perfectionist gesleuteld aan een poppy geluid met opzwepende ritmes en thema’s waarbij organisch en elektronisch hand in hand gaan. Kijken, en luisteren! Deze avond wordt afgesloten door Marius (vanaf 23.30 uur) die een live set met dansbare electro verzorgt. Zijn debuut-EP is uitgekomen op NON Records, wat bijna een garantie is voor kwaliteit. 
Zondag 1 april

De laatste festivaldag zit helemaal vol met muziek. Om 14.00 geeft Eefje de Visser een optreden in de grote zaal van Theater Kikker. Een buitenkansje om deze rijzende ster nog een keer in een intieme zaal te zien. Op de Neude spelen om 15.00 uur vijf bands met leden onder de 17 jaar eigen muziek onder de noemer Lower the Mic! Om 16.00 moet je even verhuizen naar de Stadsschouwburg voor Jungle by Night invites JongNBE. Het jonge, Amsterdamse afrobeat-gezelschap speelt samen met de juniorafdeling van het Nederlands Blazers Ensemble. Ze spelen nummers van beide gezelschappen en speciaal geschreven stukken. Op de Neude vertolkt Goslink muzikale en tekstuele kunstwerkjes (20.30 uur). Het festival wordt afgesloten door Half Way Station uit Rotterdam (22.00 uur) dat indie folkrock speelt. Het debuutalbum Moonshine is vorige maand verschenen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht