Ponoka leeft weer

Voorman Rick de Gier schrijft tijdens band-sabbatical vierde album

Tekst: Marc van der Laan ,

Niets veranderlijker dan de mens. Toen Ponoka in mei 2011 halveerde mikte voorman Rick de Gier op een doorstart na de zomer. Vijf maanden later bleek die doorstart echter een sabbatical te worden. Deze week bereikte ons het verrassende nieuws dat Ponoka druk bezig is met het vierde album. Een goede aanleiding even te bellen met zanger/gitarist De Gier.

Bijna precies een jaar geleden presenteerde Ponoka in een vol EKKO het derde album Outtakes from the Revival Songbook, dat tegelijkertijd de soundtrack is bij Nineve, de debuutroman van De Gier. Twee maanden na die releaseshow stopten drie van de zes bandleden. Op dat moment zat de zanger/gitarist nog vol plannen. In oktober 2011 besloot hij echter om er een jaartje tussenuit te gaan. Na het stoppen van drie bandleden heeft hij nog vrij actief naar vervangers gezocht, vertelt De Gier. Toen dat niet zo makkelijk ging en hij tegelijkertijd een vaste baan bij de VPRO kreeg was de beslissing om de band een tijdje stil te zetten snel gemaakt. Dat sabbatical betrof eigenlijk de band Ponoka, niet De Gier zelf. “Ik blijf altijd creatief bezig. Ik kan mijn kop niet op pauze zetten”, vertelt hij lachend.
 
Zoals het een liedjesschrijver betaamt heeft De Gier gewoon doorgeschreven en had hij op een gegeven moment tien nummers af. Voldoende voor een nieuw album. Het vierde Ponoka-album wordt een DIY-project. “De tijden om veel geld in een plaat te steken zijn voorbij”, legt hij uit. “Zeker voor een band als de onze die geen grote tours doet en daardoor geen grote bandpot heeft.” Een bijkomend voordeel is dat gitarist Theo Nap een eigen studio heeft – de Wooden Cup Studio. De band wil het album voor het einde van de zomer afronden, zodat het in het begin van 2013 kan worden uitgebracht.
 
Naast gitarist Theo Nap en bassist Jon van Til gaat een aantal bevriende muzikanten meedoen met de opnames. De Gier: “Werken met een kleine formatie spreekt me aan. Ik wil per project kijken wie er meedoen, en dan het liefst mensen die een paar shows mee willen spelen. Een band per project en dan vijf leuke shows doen.” Eén van die mensen is Pim van de Werken. De Utrechtse producer en muzikant (Eins, Zwei Orchestra en Silence is Sexy) heeft in een grijs verleden in een eerdere uitvoering van Ponoka gespeeld. Van de Werken speelt onder andere banjo en lap steel-gitaar, instrumenten die passen bij het ingetogen americana-geluid van de nieuwe plaat.
 
Net als de voorganger krijgt ook het vierde album een thema. “Het wordt een Ponoka-plaat over Ponoka, het Canadese plaatsje waar de band naar vernoemd is”, is alles wat De Gier daar op dit moment over kwijt wil. “Vandaar ook het country-geluid, dat past bij de prairie rond Ponoka. Maar het verhaal erachter, daar wacht ik nog even mee”, vertelt hij geheimzinnig. Ook het artwork en de presentatie moeten wederom iets bijzonders worden. “Nadenken over wat er nog meer bij kan ligt me wel. Veel cd’s verkoop je in deze tijd niet meer als indiebandje, dus is het een uitdaging om het werk in ieder geval zo creatief mogelijk te presenteren. Toen we net begonnen hadden we meer de ambitie om echt het indie-circuit in te duiken”, vult hij aan. “Nu zijn we een paar platen verder en wil ik in de eerste plaats doen wat ik leuk vind. Mooie dingen maken, op de manier die mij ligt, met verder niet teveel pretenties."
 

“De inspiratie is niet op, alleen de energie een beetje”, meldde De Gier vorig jaar ten tijde van het sabbatical. Aan inspiratie heeft hij inderdaad geen gebrek want inmiddels is er ook al een schrift vol met aantekeningen voor een nieuw boek. Dat moet echter nog even wachten: “Ik moet mijn plannen één voor één uitvoeren, anders wordt het een chaos. De roman is het volgende project.”