Kort Utrechts Popnieuws week 12

Met o.a. Sanchez, the Devil & the Hierophant, John Coffey, APRIL, Festival aan de Werf en een nieuw project van Kytopia.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Willem Bentvelzen ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder anderen Sanchez, the Devil & the Hierophant, John Coffey, APRIL, Festival aan de Werf en een nieuw project van Kytopia.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Willem Bentvelzen, oftewel Argibald.

Improvising Minds
De Utrechtse ‘ideeënkunstenaar’ Bernadette van Beurten vroeg zich af wat er in de hersenen van muzikanten gebeurt als ze improviseren. Ze ging op onderzoek uit en het resultaat is een bijzondere documentaire, die de basis vormt van het totaalproject ‘Improvising Hands, Improvising Minds’. Bij dit project worden videobeelden vertoond, zijn afdrukken van de handen van de muzikanten te bewonderen en op een scherm treffende uitspraken van de geïnterviewde muzikanten te lezen. Voor de documentaire heeft Van Beurten gesproken met de muzikanten Ab Baars, Corrie van Binsbergen, Ad Colen, Mark Alban Lotz, Esmée Olthuis, Nikos Tsilogiannis, Albert van Veenendaal en Tjitze Vogel. De documentaire en expositie is van 21 maart tot en met 21 april 2012 te zien op de muziekafdeling van de Centrale bibliotheek Utrecht.

Gouden Kabouters voor SHMLSS en Into the Woods
Op 19 maart zijn in Paradiso de Gouden Kabouter Awards uitgereikt, de onofficiële Oscars voor de dance-scene. Wat in 1995 is begonnen als een grap, is inmiddels uitgegroeid tot dé awardceremonie voor het Amsterdamse nachtleven. Twee Gouden Kabouters gingen in ieder geval niét naar Amsterdam. Het Amersfoorste dancefestival Into the Woods won de award voor leukste festival. Het Utrechtse nu-disco/future-house-duo SMHLSS ging er vandoor met de Kabouter voor nieuw talent. Gefeliciteerd!

Kinderprogramma Falusofie van start in Kytopia
Op vrijdag 13 april vindt in Kytopia de première plaats van het kinderprogramma Falusofie, waarin vier jongens wekelijks samenkomen in hun 'kantoor' om een thema uit de volwassen wereld te onderzoeken. In elke aflevering gaan de karakters ieder op hun eigen manier op zoek naar de betekenis van het 'thema van de week'. Klinkt nog een beetje vaag? De Kytopia-initiatiefnemers omschrijven het als volgt: “Het interviewduo Eddie en Yannick struint de Utrechtse straten af om volwassenen, kinderen en specialisten aan de tand te voelen, Professor Knispel gaat op een wetenschappelijk manier te werk en Poernaka neemt een minder succesvolle weg om een helder beeld van het onderwerp te krijgen. Deze verschillende tactieken leiden tot rare situaties, maar resulteren altijd in de juiste uitkomst in de wereld van Falusofie.” Gewoon gaan kijken, diep verstopt zit er in ons allemaal toch een kind?

Nog meer Utrechtse bands op Festival aan de Werf 
Vorige week maakte de organisatie van Festival aan de Werf het grootste deel van het muziekprogramma bekend. Utrecht was al goed vertegenwoordigd met Kim Janssen, De Avonduren, Naald en Kraak, Sur Nilsson, Let’s Go Eskimo en DJ St. Paul, die een avondvullend Super Songfestival verzorgt. Deze week zijn daar nog drie Utrechtse bands aan toegevoegd: Minus the Tiger, Color Ones en Bodypolitics. Drie uitstekende redenen om de laatste editie van Festival aan de Werf met een bezoekje te vereren!

Java Sessies 
De Java Sessies zijn huiskamerconcerten met talentvolle jonge singer-songwriters in de Javastraat in de Utrechtse wijk Lombok. De sessies, die in september 2011 zijn begonnen, worden gefilmd en na afloop verschijnt een gedeelte online. Bij elke sessie kunnen maximaal 35 personen aanwezig zijn. Wie het eerst komt, die het eerst maalt is het devies. De eerstvolgende Java Sessie vindt plaats op Goede Vrijdag 6 april. De deelnemende artiesten zijn dan Nicole Bus en Rogier Pelgrim. Wil je aanwezig zijn bij #JAVA04? Mail dan naar naar info@javasessies.nl. De schade bedraagt € 5 (exclusief drank). 

Spring Break in Woerden
Eerder al hadden we het over de eerstejaarsstudenten van de Nederlandse Popacademie (NPAC), die op eigen houtje een optreden/try-outavond moesten verzorgen. We waren er niet bij, maar de twee liveshows schijnen zeer geslaagd te zijn geweest. We krijgen een herkansing, want ook de tweede helft van het schooljaar wordt afgesloten met een uitvoering. Het thema van die avond is ‘Spring Break’, oftewel ‘een avond vol warmte, gezelligheid en goede muziek’. Net als in januari zullen veel verschillende muziekstijlen te horen zijn: van hiphop tot metal en van soul tot ska. Op de avond zelf worden cocktails uitgedeeld. Spring Break vindt plaats op woensdag 18 april in Babylon in Woerden (makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer). De entree is gratis.

Naakte vis
Wij hadden nog nooit van de Naked Fish Sessions gehoord, maar gezien het aantal beschikbare sessies, zijn ze vast niet gisteren begonnen. Het concept is niet nieuw, maar een kniesoor die daarover valt: muzikanten worden uitgenodigd om een aantal nummers te spelen in een kleine, intieme setting. Eén take, geen figuranten, geen effecten, gewoon zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke intentie van het nummer. Tussen de ogenomen artiesten vind je een groot aantal Utrechters, zoals Joast, Oh, Brave Wide Eyes, Tommy Ebben en Marten de Paepe. Hieronder een klassieker van I Am Oak.

Baraná Wereldjazz Festival in Rasa 
De Turks-Nederlandse formatie Baraná presenteert in samenwerking met RASA het internationale Baraná Wereldjazz Festival. Het festival beweegt zich op het grensvlak tussen wereldmuziek en improvisatie. Op donderdag 26 april en vrijdag 27 april 2012 kun je luisteren naar grote namen als het Moscow Art Trio, Duo Wang Li & Yom en de wereldberoemde Nederlandse cellist Ernst Reijseger, die te horen zal zijn met Baraná in het project Elektro Shaman. Ook is er jong talent te horen, zoals de Turkse zangeres Sanem Kalfa (winnares Montreux vocalisten concours 2010) en de Siberische zangeres Julia Charkova.

Tweede album Sanchez, the Devil & the Hierophant 
Twee jaar geleden stond Sanchez, the Devil & the Hierophant nog in de finale van de Clash of the Titans. De band won niet, maar dat was geen belemmering om de studio in te duiken. Sterker nog: de band is inmiddels al toe aan het tweede album - en dat is meer dan van de andere finalisten van destijds kan worden gezegd. Met het nieuwe album Mnemosyne is de band naar eigen zeggen een nieuwe weg ingeslagen: “De duistere vocalen en post-metal-invloeden hebben plaatsgemaakt voor een meer gefocust geluid en compactere songs.“ Mnemosyne is afgelopen week verschenen. De band viert dit met een releaseshow op dinsdag 10 april in EKKO. De avond wordt dan geopend door Ulysses & The Squares en The Light Parade. Benieuwd geworden? Luister zelf.

John Coffey-gitarist aangereden
We proberen Kort Utrechts Popnieuws altijd zo gezellig mogelijk te houden, maar soms ontkomen we niet aan wat minder luchtig nieuws. En dan is ‘minder luchtig’ nog zwak uitgedrukt. Afgelopen maandagnacht werden John Coffey-gitarist Christoffer van Teijlingen en diens vrouw Jany aangereden door een auto. Ze raakten gewond en moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig mocht het stel de volgende dag naar huis – gehavend en onder de pleisters (zie de foto onder). Op de John Coffey- Facebook-pagina bedankt Van Teijlingen de fans en schrijft hij: “I'm happy to announce that my arms and hands are still working good so we can still play next week's show.” We wensen Christoffer en Jany beterschap!

Apriltour voor APRIL
Het Utrechtse trio APRIL dendert onstuimig voort. Onder de vleugels van INCENDIARY Magazine tourt APRIL samen met de band NewXY in – jawel! - april door Nederland. Achtereenvolgens worden Amsterdam (7 april, De Vondelbunker), Breda (8 april, De Wasserette), Rotterdam (14 april, Roodkapje), Den Haag (19 april, Paard Café) en Leiden (28 april, sub071) aangedaan. Filmpje!