Kort Utrechts Popnieuws week 11

Met deze week onder meer Alamo Race Track, Kyteman, De Avonduren, GEM, I Kissed Charles en EINDBAAS.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Ailisha Read ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder anderen Alamo Race Track, Kyteman, De Avonduren, GEM, I Kissed Charles en EINDBAAS.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Ailisha Read.

Jakop Ahlbom en Alamo Race Track in Theater Kikker 
Ralph Mulder en Leonard Lucieer van Alamo Race Track werken mee aan Lebensraum, het nieuwe project van de van oorsprong Zweedse theatermaker Jakop Ahlbom. Voor Lebensraum heeft Ahlbom zich laten inspireren door het werk van Buster Keaton uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Keaton was met zijn stomme films een pionier op het gebied van de slapstick en de fysieke komedie. Mulder en Lucieer zorgen live voor de muzikale begeleiding van de voorstelling. Op 10, 11, 12 april is Lebensraum te zien in Theater Kikker. Ahlbom werkte overigens al eerder samen met Alamo Race Track; vorig jaar speelden de Alamo-leden in Ahlboms toneelstuk INNENSCHAU.

2012 mogelijk laatste jaar voor Counter Culture Festival 
Al vijf edities lang geeft het Counter Culture Festival unieke en alternatieve kunstvormen een plek om zich aan een groot publiek te manifesteren. De editie van 2012 – die plaatsvindt op recreatieterrein Strijkviertel in De Meern – wordt echter mogelijk de laatste. De Utrechtse Internet Courant berichtte dat de organisatie overweegt te stoppen omdat het festival steeds verder het centrum van de stad wordt uitgedreven. Verder worden de regels voortdurend aangescherpt, waardoor het lastig is om een dergelijk kleinschalig festival te organiseren. Lees meer over de aandacht die gemeenteraadslid Pepijn Zwanenberg namens GroenLinks voor het festival heeft gevraagd in De Utrechtse Internet Courant.

Kunst van Teo Skaffa in De Avonduren-clip
Wie het album van De Avonduren in de kast heeft staan, heeft al kunnen genieten van het mooie artwork van kunstenaar Teo Skaffa. En dankzij de video bij het nummer ‘Sjakie Schildpad en de Kreupele Haas’ kan ook de rest van de wereld kennis maken met zijn werk. Skaffa’s illustraties zijn namelijk door Dennis van Schie omgezet in animaties. Het resultaat zie je hieronder.

Maurits Westeriks’ inspiratie voor Hunters Go Hungry 
Afgelopen week is GEM begonnen met de voorjaarstour die in het teken staat van het op 1 september verschenen album 'Hunters Go Hungry'. Als onderdeel van die tour speelt de band op 1 april een thuiswedstrijd in Tivoli de Helling. Voor Eerste Hulp Bij Plaatopnamen (EHPO) heeft Westerik een compilatie gemaakt van de liedjes die hij draaide tijdens het schrijven en opnemen van het album. Zelf vertelt hij daarover: “Naast foto's, afbeeldingen, wellicht films en het onderweg zijn, was dit mijn muzikale inspiratie voor het maken van Hunters Go Hungry. Het jagen, de honger. Iets wat we allemaal wel delen.” Op EHPO lees je meer over de compilatie, kun je hem downloaden en vind je ook de link naar de Spotify-playlist.

Finalisten Kei van Amersfoort bekend 
Een paar weken geleden meldden we al dat bandwedstrijd Kei van Amersfoort dit jaar geen voorrondes en halve finales zou kennen. Een jury selecteert uit de aanmeldingen zes bands. Inmiddels is bekend welke bands op zaterdag 24 maart met elkaar de strijd aangaan voor, onder andere, een plek op het Torenpop Festival. De volgende bands zijn als winnaars uit de bus gekomen: Georges Poems, Aaumffie, Requested Alms, SPENK, Tripes & Godenzoon en Stick-It.

Dutch Harp Festival voor de tweede maal in Utrecht 
‘Real men play the harp’, aldus de trailer van het Dutch Harp Festival (zie onder). Remy van Kesteren, artistiek leider van het Dutch Harp Festival en een jonge talentvolle Nederlandse harpist, moét dan dus wel een echte man zijn… Op het programma van dit internationale festival staat vanzelfsprekend heel veel harpmuziek (van onder andere Lavinia Meijer en de Belgische Anneleen Lenaerts), maar ook voor de 3voor12/Utrecht-bezoeker valt er een en ander te beleven. Wat dacht je van een optreden van trompettist Eric Vloeimans met de Colombiaanse harpist Edmar Castañeda? Of Spaanse (harp)muziek, gecombineerd met gedichten van Lorca en als speciale gast flamencogitarist Eric Vaarzon Morel? En voor wie liever wat laagdrempeliger instapt, zondagmiddag 1 april vindt er een Harp Route plaats in de Utrechtse binnenstad, waarbij je kunt genieten van gratis optredens in onder meer de Sint-Willibrordkerk, Paushuize en het Centraal Station. Zie voor meer info de website. O ja, de tweede editie van het Dutch Harp Festival vindt plaats van 27 maart tot en met 1 april. 

I Kissed Charles tekent bij 8 Ball Music
De jonge, grotendeels uit Utrecht afkomstige band I Kissed Charles heeft een platencontract getekend bij 8 Ball Music. De groep rond de energieke frontvrouw Charlot Henzen is momenteel druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers voor de opvolger van het in in 2009 verschenen debuutalbum ‘This Is Not Romantic’. In juni start I Kissed Charles samen met labelgenoten A Silent Express en Pioneers Of Love een kleinschalige tournee en wordt achtereenvolgens Venlo, Sneek, Deventer, Hilversum en Den Bosch aangedaan. Shows in Utrecht zijn vooralsnog niet aangekondigd, maar de kans lijkt ons klein dat ons stadje wordt overgeslagen...

Popquiz Marathon in Utrecht
Net zoals de echte klusser niet zonder de Gamma kan, kan de echte muziekliefhebber niet zonder zijn lijstjes en muziekquizzen. We kennen natuurlijk The Tree Imaginary Boys die regelmatig Tivoli Oudegracht onveilig maken (de eerstvolgende popquiz is trouwens op 22 maart), maar wie daaraan niet genoeg heeft, kan zich uitleven met de Popquiz Marathon op 16 mei. Na het succes van de afgelopen twee uitverkochte, Rotterdamse edities is de Popquiz Marathon dit jaar uitgebreid tot een landelijk evenement in Amsterdam, Groningen, Enschede, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam, Zwolle en Utrecht. In iedere stad kun je op zo’n tien locaties meespelen met verschillende popquizzen. Zo kom je nog eens ergens. Elke ronde op elke locatie is anders, waardoor elke deelnemer zijn eigen quizparcours kan samenstellen zonder dat hij twee keer dezelfde vragen krijgt voorgeschoteld. 
Per team van maximaal 5 personen heb je één deelnamebewijs nodig. Deze zijn vanaf 1 maart in de voorverkoop voor €20 verkrijgbaar via Tivoli. Wie zijn ticketnummer doorgeeft via popquiz@rocknrollhighschool.nl, ontvangt tot 16 mei elke week een oefenquiz. Het begint bij ons al te kriebelen, wie versterkt ons Kort Utrechts Popnieuws-quizteam

EINDBAAS 9 
Het enige 8bit-feest van Nederland staat weer voor de deur. Nou ja, bijna. De 9e editie van EINDBAAS vindt op vrijdag 13 april plaats in EKKO. Op het podium staan het Finse Desert Planet, het Franse bliepjeswonderkind Ultrasyd en het Nederlandse Roccow. Verder laten verschillende dj’s en vj’s (onder wie het Utrechtse collectief Born Digital) zien hoe dansbaar en divers chipmuziek kan zijn. Ook dient het vertrouwde open podium weer als springplank voor nieuw chiptalent. Aangezien de vorige EINDBAAS-edities steevast waren uitverkocht, is het zaak om er snel bij te zijn als je een avondje uit je dak wilt gaan in het gezelschap van Nintendo-gameboys, Atari's, Amiga's en andere old-school consoles. Bliep. 

Nieuwe Kyteman
Ja, we kunnen nu wel een heel verhaal gaan zitten tikken, maar we kunnen het ook lekker kort houden. Dus: de nieuwe Kyteman-single heet 'The Mushroom Cloud', is te koop via iTunes en te beluisteren via Soundcloud en YouTube: