Kort Utrechts Popnieuws - week 9

Met nieuws over onder anderen Kyteman, Oh, Brave Wide Eyes, Hummingville en APRIL

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder anderen Kyteman, Oh, Brave Wide Eyes, Hummingville en APRIL.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustatie is deze week gemaakt door Danibal.

Cd-presentatie Joop Nolles uitgesteld 
Op zondag 18 maart zou zanger/gitarist Joop Nolles in dB’s zijn nieuwe cd Well Well Well (It’s Love) presenteren. Helaas kan Nolles door een blessure aan zijn linkerhand zes tot acht weken niet spelen. Een nieuwe datum voor de cd-presentatie wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Bezoek in de tussentijd zijn website, waar je vier clips van zijn nieuwe album aantreft.

Julia Hendriks van APRIL speelt mee met Minny Pops 
Dertig jaar na hun laatste optreden is de legendarische postpunkband Minny Pops weer bij elkaar gekomen. De band heeft een redelijk succesvolle Engelse tournee achter de rug en is zich nu aan het voorbereiden op enkele optredens tijdens de Ultra2012-avonden, die begin maart plaatvinden in verschillende Nederlandse steden. Minny Pops zou Minny Pops niet zijn als ze niet iets bijzonders van zouden maken. Tijdens het optreden in Eindhoven op 9 maart speelt de band alleen de drie nummers van de debuutsingle Kojak. Voorman Wally van Middendorp laat zich voor de gelegenheid begeleiden door een band die geheel uit vrouwelijke muzikanten bestaat. Eén van hen is Julia Hendriks, de gitariste en zangeres van de Utrechtse band APRIL. APRIL speelt zelf ook nog tijdens de Ultra2012-avonden in Eindhoven (9 maart) en Rotterdam (10 maart). En op 7 april begint het trio met hun tour met New YX tijdens de Ultra2012-EINDE afterparty in de Vondelbunker in Amsterdam. Maar ho, APRIL een trio? Inderdaad, na een lange zoektocht hebben Jorn Matthijssen en Julia Hendriks een drummer gevonden in de persoon van Tarek Zarroug. 

Eerste officiële clip Oh, Brave Wide Eyes 
Tijdens de januari-editie van Club 3voor12/Utrecht presenteerde Oh, Brave Wide Eyes de debuut-EP The Tascam Recordings. Deze week is de eerste officiële video van de Utrechtse folkband verschenen. Dariuz Voltra verzorgde de beelden voor het nummer 'Purpose & Place'.

Kyteman in de startblokken
Maak je borst maar nat voor een flinke dosis Kyteman de komende tijd! Op 30 maart ligt het tweede Kyteman-album in de winkels, voorafgegaan door de single 'Mushroom Cloud'. Het album verschijnt op het eigen Kytopia-label. Kyteman is te zien op Pinkpop, North Sea Jazz, Dauwpop, Brabant Open Air en op Paaspop. Woensdag 4 april begint de Kyteman-clubtour met drie uitverkochte shows op rij in Tivoli. Ook De Oosterpoort, 013, De Limburgzaal (Heerlen) en drie keer Paradiso staan op het menu, voordat The Kyteman Orchestra op 28 april de AB in Brussel aandoet. Benders is trots: "We doen alle clubs die we wilden doen en op Heerlen na is alles al uitverkocht. Dat vind ik heel tof."
Overigens is Kyteman ook te horen op Malpensa, het nieuwe album van de Nits, dat voor een deel is opgenomen in de Utrechtse Kytopia-studio. Het naar het Milanese vliegveld vernoemde Malpensa is het 25ste album van de Nits en ziet op 9 maart het licht op het Nits-label Werf Records.

Terug naar de jaren '90 met het AJOC Festival
De vrijwilligers van Jongerenvereniging AJOC hebben niemand minder dan Di-rect, 2 Brothers on the 4th Floor en Het Goede Doel gestrikt voor het AJOC Festival, dat op 25, 26, 27 en 28 mei in Wilnis plaatsvindt. Eerder al was de naam van The Opposites bekendgemaakt. Vanaf 24 maart gaan de Early Bird-tickets in de verkoop via www.ajoc.nl.

Mixtape Pathfinder
De februari-editie van Club 3voor12/Utrecht werd afgesloten met een fijne dj-set van Pathfinder, oftewel electro- en dubstepproducer Michael Uijterwaal. Zijn meest recente bijdrage als hiphopproducer is een track op de plaat van Kapabels De Avonduren. Uijterwaal sleutelt momenteel hard aan zijn debuutalbum. Ongeduldig? Download dan zijn Broken Transistors Mixtape. Of anders gezegd: een zinderend half uur gevuld met glitchy hiphopbeats. Als Uijterwaal niet binnen afzienbare tijd de grote dancefestivals onveilig maakt, eten wij onze schoenen op.

Achtste editie Amersfoortse Kultjurloop
Kultjurloop is de culturele kroegentocht door Amersfoort, waarbij ongeveer 10 locaties in de binnenstad worden omgetoverd tot cultureel podium. Op zaterdag 21 april 2012 vindt de achtste editie plaats. Jonge creatieve makers uit Amersfoort worden uitgenodigd om hun kunsten te vertonen op dit bijzondere festival. Aanmelden? Surf naar perexpressie.nl.

Vreemde Kunstbende
Zaterdag 24 maart is het weer tijd voor de voorronde van Kunstbende Utrecht in de Stadsschouwburg. Zo’n 300 jongeren uit de hele provincie zullen hun talent laten zien in één van de acht Kunstbende-categorieën: Dans, Theater & Performance, Taal, Expo, Film & Animatie, DJ, Fashion en Muziek. Het thema van dit jaar is ‘VREEMD’. Naast optredens, performances en exposities door deelnemers, zijn er ook workshops voor het publiek. Rond 20.00 uur zal de jury de winnaars bekend maken. In de jury zitten dit jaar onder anderen Viviënne van den Assem (Theater), Quentin van Honk (dj) en Antoine Peters (Fashion). De winnaars zullen de provincie Utrecht vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op 15 april in de Melkweg in Amsterdam. De deuren van de Stadsschouwburg zijn geopend vanaf 12.30 uur, de entree bedraagt 5 euro. 

Hummingville
Doen ze soms iets in het Utrechtse drinkwater ofzo? We kunnen de stortvloed aan nieuwe bands nauwelijks bijbenen. Op 20 april brengt het (deels) Utrechtse Hummingville zijn debuutalbum With an Elephant in a Room uit. De kersverse groep bestaat uit Mink Quispel (zang), Jelte Heringa (toetsen), Frank Jonas (gitaar), Bas Kloosterman (basgitaar) en Nicky Hustinx (drums). Hummingville zelf noemt de muziek zowel melancholisch en heftig als licht en warm. “Waar de zegswijze ‘with an elephant in a room’ vooral verwijst naar conflict en spanning, gaat ons debuutalbum naast deze ellende ook over onbenoembare blijdschap, schaamteloze onderonsjes en sprakeloze verwondering”, aldus de band. Luister alvast naar vijf nummers:

Café Theater Festival
Dit weekend niets te doen? Stap dan eens een willekeurig café binnen en wie weet val je middenin een theater-, cabaret- of muziekvoorstelling. Op 2, 3 en 4 maart vormen 22 cafés in de Utrechtse binnenstad het decor van het negende Café Theater Festival. De talloze voorstellingen zijn gratis toegankelijk en bovendien duikt er op onverwachte plaatsen en tijden een verrassingact op, zie hiervoor hints op de Facebook-pagina van het festival. Op vrijdag- en zaterdagavond is er een Afterparty in de stamkroeg van het festival, Café de Potdeksel. Op zondagavond 4 maart wordt het festival afgesloten met het Eindfeest en de uitreiking van de Publieksprijs in Bar Walden. Het hele weekend kan hiervoor gratis per sms gestemd worden. Tijdens het Eindfeest zorgt de expressieve laptoppopband Beloki voor muziek. Voor het complete programma en meer informatie: http://www.cafetheaterfestival.nl.

The Tidal City
Na The Invisible City afgelopen december, organiseert het platform Paume wederom een thema-avond rond ‘de stad’ in Huis aan de Werf. In The Tidal City (op donderdag 8 maart) staat de groei en krimp van de stad centraal. Op het programma staat onder meer een live improvisatiesessie waarin muzikanten elektronische en akoestische muziek laten samengaan. Daarnaast zijn er lezingen van Hans Karssenberg en Theo Ploeg waarin de (on)mogelijkheden van de eb en vloed beweging in de urbane omgeving worden besproken. De (geluid)kunstenaar en vormgever Stefan Hanser (Anemone Tube) presenteert een reeks werken waarin de focus ligt op de snelle stedelijke en industriële ontwikkelingen in het moderne China. De avond wordt afgesloten met een dj-set van de X-Rated-presentator en –samensteller Bob Rusche. Kaartjes kosten 15 euro en zijn te bestellen via http://www.muziekweek.nl of via het Uitbureau