Kim Janssen presenteert album even onwennig als overtuigend

Bescheiden singer-songwriter geniet zichtbaar tijdens de release van Ancient Crime

Tekst: Iris van Korven / Foto’s: Harold van de Kamp ,

In een goed gevuld EKKO presenteert Kim Janssen zijn tweede soloalbum, dat hij uitbracht bij het Utrechtse label Snowstar Records. Janssen zowel solo als met negenkoppige band, al lijkt hij zich in laatstgenoemde situatie meer op zijn gemak te voelen. Onder de noemer Snowstar Labelnight worden deze avond tevens de albumreleases van The Secret Love Parade en LUIK gevierd.

Alweer drie jaar na de release van het eerste soloalbum van Kim Janssen, The Truth Is, I Am Always Responsible, werd begin dit jaar opvolger Ancient Crime aangekondigd. De afgelopen tijd was Kim Janssen vooral druk met The Black Atlantic, de Groningse band deed de afgelopen maanden onder andere Duitsland en Zwitserland aan tijdens hun tour. Toch vond de singer-songwriter in de wintermaanden ook nog tijd om zijn tweede soloalbum te realiseren. Noem het gerust een project. Voor Ancient Crime ging Janssen naar Berlijn voor de opnames van de strijkerspartijen. Ook beriep hij zich op het 100-koppige Toonkunstkoor, waarmee hij in de Catharinakerk in Utrecht de koorpartijen opnam. Kim Janssen presenteert zijn album in Ekko, samen met labelmaatjes The Secret Love Parade en LUIK.

Kim Janssen probeert tijdens zijn optreden de aandacht vooral te richten op zijn bandleden, maar al vanaf het begin van de avond is duidelijk dat het vanavond toch echt om Kim Janssen draait. The Secret Love Parade uit nog voor het laatste nummer haar enthousiasme over het nieuwe album van Janssen. De dames spelen een korte akoestische set in het midden van de zaal. De nummers, afkomstig van het laatste album Mary Looking Ready, zijn op plaat onderhevig aan veel elektronica maar vinden vanavond verrassend goed hun weg in een akoestische setting. Het reeds aanwezige publiek luistert aandachtig en beetje bij beetje vult de zaal zich met mensen die stil binnen lopen.

LUIK bracht in januari zijn debuutalbum uit onder Snowstar Records en komt vanavond, zoals zanger Lukas Dikker het zelf zegt, het publiek opwarmen. Het viertal produceert ietwat donkere slowcore. De muziek die het viertal produceert, behoeft iets meer concentratie dan de lichte liedjes van The Secret Love Parade maar is daar niet minder boeiend om. Voor een gefocuste luisteraar is het niet moeilijk zich volledig te laten meeslepen in het optreden van LUIK. Hoe verder in het optreden we komen, hoe dynamischer het wordt. LUIK mag dan minder toegankelijke muziek verzorgen, de band brengt het wel met verve.

Na de twee voorprogramma's installeert Kim Janssen zich op het podium. Hij heeft zijn bandleden bij diverse Utrechtse bands vandaan gehaald (Novack, The Kyteman Orchestra) en weet met strijkers en blazers de orkestrale sfeer van de plaat live over te brengen. Met name de groter uitgebouwde nummers, inclusief contrabas, klarinet en fluit, worden enthousiast ontvangen door het publiek. Janssen, die aanvankelijk wat timide en verlegen op het podium staat, lijkt daardoor ook steeds meer op zijn gemak en geniet zichtbaar. En hoewel hij geen prater is, spreekt hij zijn publiek regelmatig toe. In eerste instantie stelt Janssen daarbij voornamelijk zijn bandleden voor. Later maakt hij hier en daar een grapje en vergeet hij ook niet te zeggen hoe “supervet” hij het vindt dat we allemaal gekomen zijn.

Toch weet de bescheiden singer-songwriter zich - met name in het begin van het optreden - moeilijk houding te geven. In het eerste deel van de set volgen de liedjes elkaar in rap tempo op. Bij vlagen is Janssen erg onverstaanbaar. Bovendien kijkt hij nooit recht de zaal in, maar houdt hij zijn ogen bijna constant gesloten. Het doet niet af aan de kwaliteit van de muziek, maar creëert wel enige afstand tussen Kim Janssen en het publiek. Toch laat hij zich op sommige momenten overmeesteren door zijn eigen kwetsbaarheid en neemt hij het publiek mee in zijn ietwat sombere wereld. Die momenten zijn schaars, maar tillen het optreden naar een hoger niveau.

Kim Janssen heeft een hoogstaand conceptalbum gemaakt dat hij vanavond voor het eerst met een publiek deelt wat de ietwat onwennige houding van Janssen kan verklaren. Daarnaast siert die oprechte verlegenheid de van oorsprong Groningse singer-songwriter. De brede glimlach op zijn gezicht laat in elk geval zien dat hij het geniet van zijn feestje. Wanneer Janssen zich in het vervolg vanaf de eerste minuut volledig overgeeft aan zijn muziek, zal hij zijn publiek sneller voor zich kunnen winnen. Hij heeft met Ancient Crime in elk geval genoeg materiaal in huis om ook live te imponeren.

Gezien: Kim Janssen, The Secret Love Parade & LUIK, vrijdag 9 maart 2012 @ Ekko, Utrecht