Tiende editie van KNG56

Mini-festival belooft weer gezellig te worden

Tekst: Natasja ter Voert / Illustratie: Joris Diks ,

Aanstaande zaterdag 16 juni is het vanaf een uur of zes alweer tijd voor de tiende editie van KNG56. Voor een klein bedrag kan genoten worden van lekker eten, kunst en een viertal muzikanten en bands. 3voor12/Utrecht blikt alvast vooruit naar een avond gemütlichkeit.

Het kleinste podium van Utrecht is te vinden aan de Kromme Nieuwegracht, op nummer 56. Heel toepasselijk heet het dan ook KNG 56. Onder diezelfde naam wordt al sinds december 2010 een serie kleine festivals georganiseerd. De sfeer is steevast op zijn minst gemütlich te noemen.

Omdat het zomer schijnt te zijn, maar vooral omdat dit alweer de tiende editie van het festival is, kunnen bezoekers vanaf een uur of zes genieten van de kookkunsten van de huiskoks. Normaal gesproken is dat een voorrecht voor de artiesten. Alleen dat al zou voldoende reden moeten zijn om aankomende zaterdag de toegangsprijs van slechts tien euro te betalen. En dan neem je naast een goed gevulde buik ook nog eens een dvd mee naar huis met filmpjes van de vorig jaar tijdens Le Guess Who? georganiseerde Indie Route.

Dat is overigens in het geheel niet bedoeld als compensatie voor het artistieke programma. Deze keer gaat het namelijk om een multidisciplinaire editie, waarbij een groot deel van het pand toegankelijk zal zijn; op zolder een expositie van Joris Diks (ontwerper van zeefdruk-posters voor EKKO, KNG 56 en het Louis Hartlooper Complex), in het trapgat een klankinstallatie van mede-organisator Primo Jr. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de muzikale programmering.

Na 20.00 uur zal Daniel Cross van het Rosa Ensemble zijn betoverende ambient op de bezoekers loslaten. Voor de gelegenheid doet hij dit zelfs in zijn eentje, dus van een ensemble is eigenlijk geen sprake deze keer. The Subhuman is ook alleen, maar dat is minder uitzonderlijk. Wel bijzonder is dat hij zijn vertrouwde gitaar thuis gaat laten. Daarnaast spelen ook Maask en de Utrechtse supergroep The Fire Harvest, die folky americana mengt met indie-rock. Geluidskunstenaar Maask is, gewapend met loopstation, laptop en microfoon, de vrolijke beatboxende mannelijke huiskamerversie van de razend populaire Grimes. Vooral vanwege zijn loopstation dan, want verder is het wel degelijk andere koek.

Kortom: een prima programma dus! Omdat het best nog wel eens volle bak zou kunnen worden, is het verstandig om even te reserveren. Dat kan door te mailen naar podium.kng56[at]gmail.com. Let op: je moet dan wel voor 18.15 uur binnen zijn. Maar met het complete aanbod van eten, kunst en muziek, moet het geen probleem zijn om tot aan de eindtijd van 00.00 uur een prima invulling aan je zaterdag te geven.

Meer informatie vind je op de Facebook-pagina's van KNG56#10 en van KNG 56. Voor meer informatie over voorgaande edities kun je ook terecht op de website van KNG 56.

Te zien: KNG56 #10 met Rosa Ensemble, The Subhuman, The Fire Harvest, en Maask, 16 juni 2012 @ Kromme Nieuwegracht 56, Utrecht.
Deur open: 18.00 uur
Expo: 18.00 - 20.00 uur
Muziek: 20.00 - 23.00 uur
Einde: 00.00 uur