Struinen in de Tuinen Struinen in de Tuinen

Amersfoorts stadsfeest hoopt mensen te verbinden

, Tekst: Jasper van Baarsen

Struinen in de Tuinen

Amersfoorts stadsfeest hoopt mensen te verbinden

Tekst: Jasper van Baarsen ,

Aanstaande zondag vindt in Amersfoort voor het eerst het evenement Struinen in de Tuinen plaats, georganiseerd door Stichting Kultlab. In 75 Amersfoortse tuinen worden podiumkunsten op een laagdrempelige manier aangeboden. Van theater tot koor, van bandjes tot dans, alle wijken van Amersfoort zijn vertegenwoordigd bij dit nieuwe concept. Uit de honderd aanmeldingen zijn 75 acts geselecteerd die gedurende de middag drie keer in een van de tuinen zullen optreden. Het programma is zo opgezet dat je op de fiets gedurende de middag in totaal 5 verschillende optredens kunt bekijken.

Eerder zagen we van de hand van Stichting Kunstlab het succesverhaal Gluren bij de Buren. Eigenlijk is Struinen in de Tuinen een kopie van deze succesformule, maar met een kenmerkend verschil. ”Met Struinen in de Tuinen zijn er geen drempels, want alles is buiten.” grijnst organsiator Dirkjan van Oort. Na vier edities van het winterse Gluren bij de Buren, waarbij tijdens de laatste editie bijna honderd woonkamers gevuld waren met cultuur en ontmoeting, wordt een stap naar de zomer warm ontvangen. ”We hopen dat er op zondag 75 buurtfeesten ontstaan in heel Amersfoort.“

De locaties lopen uiteen van kleine achtertuinen tot de tuinen van Landgoed Schothorst. Maar er is ook een act tussen de studenten-spaceboxen aan de Kleine Koppel. Verder is de ecologische tuin ‘Laakzijde’ als locatie het benoemen waard. Dit is een natuurlijke tuin, waar Amersfoorters even helemaal tot rust kunnen komen. De programmering is helemaal aangepast aan de sfeer van de tuinen. Zo speelt in de tuin van de middeleeuwse boerderij op Landgoed Schothorst een multi-instrumentalist met eeuwenoude instrumenten, zoals de luit. Elders speelt Circus Custers, een oude bekende van de Nederlandse hitlijsten in de jaren ’80. Ook is er Erik van Houten, die de afgelopen 8 weken iedere week een nieuw liedje heeft geschreven, dat op het gazon ten gehore gebracht zal worden. ”Zeker de moeite waard”, verzekert van Oord.

Bij het wat jeugdiger talent springt Senza Tempo eruit. Deze drie enthousiaste jongens met gitaar, cajon en drie bretels stelen iedere show met hun opzwepende muziek. Nog jonger zien we Danique van 14 jaar die met verschillende ritmische instrumenten de kaak laat zakken. Maar niet alleen muziek is vertegenwoordigd.  Zo is bijvoorbeeld ook de theaterproductie ‘Ze bijt, ze lacht, ze danst’ te zien en staat poppentheater Jodokus ook ergens op de grasmat.

In een gastheren- en gastvrouwenmeeting hebben de hosts van de tuinen tips gekregen en kon de ontmoeting vast op gang komen. De gesponsorde goodie-bags geven de gastheren en gastvrouwen alvast een steuntje in de rug met koffie, suiker, bekertjes en een hortensia. In de goodie-bag vindt men tevens een blikken spaarpot omwikkeld met de flyer van het evenement. Deze zal in iedere tuin geplaatst worden om op die manier een vrijwillige bijdrage te vragen. ”Dit is dan het startkapitaal voor Gluren bij de Buren in de winter van 2012.”

Naast het verbinden van mensen door cultuur is een ander doel van de organisatie om een podium te bieden aan talent. Ondanks dat men het zonder subsidie moet stellen weet de organisatie de acts een bescheiden gage te geven voor hun optredens. ”Hiermee hopen we dat de jonge gitaristen met bijvoorbeeld nieuwe snaren weer door kunnen met hun talent of dat het koor zijn pak eens naar de stomerij kan brengen.“ Dit welkome financiële steuntje in de rug kan natuurlijk een hoop betekenen voor het jonge talent.

Als het aan de organisatoren ligt wordt de eerste editie van Struinen in de Tuinen een groot succes. ”Eerst vaderdag vieren, daarna cultuur snuiven door heel Amersfoort en daarna Nederland – Portugal kijken!” Dus zet de koffie maar warm, de artiesten klaar en maai de grasmat goed, deze zondag wordt een Amersfoorts stadsfeest.

Te zien: Struinen in de Tuinen, zondag 17 juni 2012 @ Verschillende buitenlocaties, Amersfoort.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht