Kort Utrechts Popnieuws Week 24

Met nieuws over onder andere Silence Is Sexy, Stekkerfest, DJ DNA, Summer Darkness, EON en Sunday Sun.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Gemma Pauwels ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen Silence Is Sexy, Stekkerfest, DJ DNA, Summer Darkness, EON en Sunday Sun.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Gemma Pauwels.

Silence Is Sexy sluit carrière af met dubbelabum 

Vorige week verscheen het nieuwe album van Silence Is Sexy: de eclectische dubbelaar ‘Modern Antiques’. De plaat bestaat uit een harder album (‘Modern’) en een rustiger, sixties georiënteerd deel (‘Antique’), en is daarmee geïnspireerd op ‘The White Album’ van The Beatles. Op de dag van verschijnen bleek dat het album tevens het laatste wapenfeit is van de Utrechtse band. Volgens gitarist Pim van de Werken heeft de band al zijn mogelijkheden verkend op het nieuwe album: 'De creatieve rek is eruit.' Lees het volledige interview met Van de Werken bij 3voor12. Volgende week kun je een recensie van ‘Modern Antiques’ lezen in onze rubriek 3voor12/Utrecht Recenseert. De plaat is uitgebracht in eigen beheer en als pay-what-you-want download te verkrijgen via Bandcamp.

Cursus popjournalistiek in Ekko
Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) organiseert samen met muziektijdschrift OOR een cursus popjournalistiek. De reeks van acht bijeenkomsten start op maandag 1 oktober in poppodium Ekko in Utrecht, de vaste thuishaven van de cursus. De popjournalisten Leo Blokhuis, Leon Verdonschot, Jan Douwe Kroeske, Tom Engelshoven, Menno Pot en Erik van den Berg delen tijdens de cursus hun kennis en ervaringen. De cursisten klimmen zelf ook in de pen. Ze maken cd- en concertrecensies en krijgen de kans om artiesten te interviewen. Coördinator Helmut Boeijen (FHJ): “De cursus is bedoeld voor iedereen die er altijd al van droomde om popjournalist te worden en zich nu eindelijk eens wil verdiepen in het vak. Maar juist ook voor mensen die in hun vrije tijd bijvoorbeeld al voor een weblog schrijven en hun niveau willen opkrikken. Ook iedereen die gewoon bovengemiddeld geïnteresseerd is in popjournalistiek – vanuit professioneel of persoonlijk oogpunt – is van harte welkom.” 
De cursus popjournalistiek  omvat in totaal zeven opeenvolgende maandagavonden en een gezamenlijk bezoek aan een concert. De kosten bedragen 500 euro (inclusief cursusmateriaal). 

Muziek terwijl u bouwt: Station Vaartsche Rijn 
In Kort Utrechts Popnieuws 5 schreven we al over het project waarbij de Utrechtse filmer Roald van Stijn de bouw van station Vaartsche Rijn op de voet volgt. Elke maand verschijnt er een video waarin een deel van het proces van bouwput tot station is vastgelegd. Iedere clip bevat muziek van een Utrechtse muzikant of band. Hieronder vind je de clip van mei, met het nummer ‘Oh No (it's Done)’ van Sur Nilsson.

Stekkerfest 2012 Filmpjeswedstrijd geopend 
Over ongeveer een maand vindt Stekkerfest plaats (13 en 14 juli) en om de spanning wat op te voeren is de Stekkerfest 2012 Revenge Filmpjeswedstrijd van start gegaan. Net als vorig jaar maken deelnemers kans op mooie prijzen door zo veel mogelijk ‘likes’ te verzamelen voor hun filmpje op de website van Stekkerfest. Meedoen is heel eenvoudig: iedereen wordt uitgenodigd om een filmpje maken en op YouTube of Vimeo te zetten. Wanneer de link naar het filmpje vervolgens naar info@stekker.nl wordt gemaild, zet de organisatie het filmpje op stekkerfest.com/filmpjes. Op basis van het aantal 'likes' op Facebook wordt uiteindelijk de winnaar bepaald. Er zijn prijzen van kledingwinkel Revenge, je fiets wordt gepimpt door graffitishop Henxs en de winnaars krijgen twee combikaartjes voor gratis toegang op de vrijdag en de zaterdag van Stekkerfest. Ook de maker van elk filmpje dat 100 likes of meer weet te halen, krijgt twee combikaartjes voor Stekkerfest. Meer info hier.

de.Schurk lanceert minizine BLAAHDERDt 
Zondag 17 juni wordt BLAAHDERDt gelanceerd, een minizine over kunst en Utrecht. In BLAAHDERDt komt kunst in de breedste zin aan bod: illustraties, productontwerp, fotografie, muziek, beeldende kunst en meer. Het blad kent een oplage van 200 stuks en wordt twee keer per jaar uitgebracht door de.Schurk, die daarmee wil laten zien wat er in en rond Utrecht aan kunst gemaakt wordt. De lancering van de eerste editie wordt gevierd op zondag 17 juni in kunstenaarsbolwerk Das Spectrum, Montalbaendreef 2 in Utrecht. Om 16.00 beginnen de DJ’s Daniel Zuur (live), El Maria (Bright/Polaroid) en Ew00t (Dubieus). Ook is er eten te krijgen tegen crisisprijsjes. Het feestelijke hoogtepunt zal rond 17.00 uur plaatsvinden.

DJ DNA featuring PAX and Kurtis Blow: The Sum Of The Sound
Als het goed is duurt het niet lang meer voordat The Sum Of The Sound verschijnt, het solo-album van DJ DNA (ex-Urban Dance Squad). De titeltrack staat inmiddels op iTunes en YouTube. Dat nummer bevat een duet van PAX en Kurtis Blow, met een refrein van Torre Florim en Janne Schra. Toen de legendarische Amerikaanse rapper een paar maanden geleden toevallig in het land was, trok DNA de stoute schoenen aan en benaderde hem. Blow heeft in Kytopia twee tracks opgenomen, waarvan de eerste nu online staat.

Mr. & Miss Summer Darkness 2012
Begin juni werd begonnen met de zoektocht naar de Mr. & Miss Summer Darkness 2012. En zie daar, we zijn amper twee weken verder en de winnaars zijn al bekend. Miss Summer Darkness 2012 is geworden Rianne Le Mat, terwijl Jeroen Bakker zich Mister Summer Darkness 2012 mag noemen (zie foto). De winnaars verschijnen op het officiële Summer Darkness 2012 artwork en krijgen een passe-partout voor het festival. En nu het tempo er zo lekker inzit, heeft de Summer Darkness-organisatie alweer een nieuwe actie op poten gezet. Je maakt kans om te dj’en tijdens het festival. Altijd al een keer willen doen? Hier lees je meer!

Laatste Young Locals! van dit seizoen op 20 juni 
De vierde en laatste editie van bandcoachingtraject Young Locals! wordt afgesloten op woensdag 20 juni 2012 in dB’s. Die avond zullen Act1, Staalmeesters, Dear My Friends en Red Curtain laten horen en zien wat ze in de afgelopen maand hebben geleerd in de serie workshops op het gebied van Band Buisiness, Marketing en Stage Performance. Naar aanleiding van het succes tot nu toe overweegt Young Locals! om het volgende seizoen verder te gaan met het project.

Guy live

Popronde-act Guy Corneille won onlangs de Utrecht Popprijs. Waarom? Dat zie je hier, onze collega's van Staplab hebben zo'n beetje de hele show van Guy in Tivoli de Helling opgenomen. 

Huiskamerconcerten tijdens UIT 2012
Stukafest Utrecht organiseert vier huiskamerconcerten tijdens UIT (Utrechtse Introductie Tijd) op de Uithof. Tijdens UIT krijgen ruim 3.500 eerstejaarsstudenten de kans om kennis te maken met Utrecht. Dit jaar is Stukafest daar een onderdeel van. Op woensdag 15 augustus worden vier concerten georganiseerd in een geïmproviseerde huiskamer. Een bankstel, bijzettafel, lamp, tapijt en kledingkast vormen het decor. Een klein publiek maakt in een intieme setting kennis met gevestigd en aanstormend cultureel talent uit Utrecht. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Stukafest Utrecht zèlf vindt plaats op donderdag 7 februari 2013.

Eon en Sunday Sun 3FM Serious Talent
De (deels) Utrechtse bands Eon en Sunday Sun zijn twee van de vier nieuwe 3FMSerious Talents. Over Eon, waarvan eind juni de EP Analogue Digital verschijnt, heb je al kunnen lezen in KUP 13. Sunday Sun is de nieuwe band van Woosts Koen-Willem Toering. Ook zij kwamen al eerder aan bod in Kort Utrechts Popnieuws. Met 'Highly Respected Rebel' staat de band op de 30e Hollandse Nieuwe-compilatie