Kort Utrechts Popnieuws Week 23

Deze week nieuws over onder anderen Number Nine, Most Unpleasant Men, de Klapstoelconcerten en Baby Face Nelson.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen Number Nine, Most Unpleasant Men, de Klapstoelconcerten en Baby Face Nelson.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Ailisha Read.

Videoclip en albumpresentatie voor Number Nine
Een paar weken geleden meldden we al dat Number Nine de opnames van zijn debuutalbum heeft afgerond. Inmiddels is er ook een videoclip voor de single ‘Everyone Of Us’ verschenen en heeft de band de datum van de albumpresentatie bekendgemaakt. Op vrijdag 14 september krijg je in EKKO al het nieuwe Number Nine-materiaal voorgeschoteld. Wie weet kom je de mannen in de tussentijd ook nog wel tegen tijdens één van de In A Rush Tour-concertjes: akoestische shows op onverwachte plekken, zoals bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum in Utrecht.

De Utrechtse Spelen en New Cool Collective
Theatergezelschap De Utrechtse Spelen en New Cool Collective zijn gestart met de repetities voor een wervelende muziektheatervoorstelling van Shakespeare’s romantische komedie Veel Gedoe om Niks (Much Ado About Nothing). Op livemuziek van New Cool Collective ontmoeten spelers en publiek elkaar op de dansvloer ‘om nog één avond te dansen op de vulkaan’. Voor de voorstelling ondergaat de Douwe Egbertszaal van Stadsschouwburg Utrecht een complete metamorfose. Veel gedoe om niks is een komische aaneenschakeling van verwarrende intriges. Uit angst alleen over te blijven gaan ruim twaalf personages driftig op zoek naar aandacht en liefde. Er is letterlijk heel veel gedoe gaande om heel erg weinig… Veel Gedoe om Niks is exclusief te zien in de Stadsschouwburg Utrecht in de maanden augustus en september. De première is op zondag 19 augustus 2012.

Festival Mooie Woorden komt met achtste editie en Woordmarkt
Literair Festival Mooie Woorden verhuist weer terug naar februari. De achtste editie vindt plaats van vrijdag 15 t/m zondag 17 februari 2013 op verschillende plekken in Utrecht. Het grensverkennende culturele festival wordt bestormd door schrijvers en dichters, maar Mooie Woorden maakt hier en daar ook plaats voor muziek. In het verleden stonden onder anderen Kim Janssen, Spinvis en I Am Oak op het podium, maar ook Joost Zwagerman, Tjitske Jansen, Arthur Japin en Dennis Gaens. Festival Mooie Woorden organiseert daarnaast op zaterdag 7 juli 2012 een gratis Woordmarkt op het plein voor Café de Zaak. Op de markt staan onafhankelijke uitgevers, vormgevers, boekbinders, bijzondere boekverkopers, (digitale) literaire magazines en bloggers.

Nieuwe reeks klapstoelconcerten 
De zomer is begonnen en dat betekent ook dat de Klapstoelconcerten op het Koekoeksplein weer van start zijn gegaan. Het concept van Klapstoelconcerten is simpel: neem je eigen klapstoel en koffie mee, en de organisatie regelt de muziek. In eerdere jaren hebben artiesten als Harold K al opgetreden op het plein in de Vogelenbuurt. 2012 kent nog drie edities: op zondag 10 juni met de band MUS, 17 juni Aluin en op 9 september Clachán. De concerten starten om 11.30 uur.

Most Unpleasant Men releast A Collection of Scraps
In 2009 verscheen het debuutalbum ‘Nothing Moves Slower’ van Most Unpleasant Men. Sindsdien heeft de groep veel materiaal opgenomen. Deze liedjes zijn nu verzameld op ‘A Collection of Scraps’. Het bijzondere aan deze cd is dat ieder liedje vergezeld wordt door een ander hoesje, ontworpen door steeds een andere kunstenaar. Bij de cd worden alle hoesjes geleverd in een mooi boekje. Boekje en albumhoes zijn vormgegeven door Martine van de Wal, die ook verantwoordelijk is voor het artwork van ‘Nothing Moves Slower’. De liedjes en het artwork zijn al enige tijd gratis te downloaden via mostunpleasantmen.nl. De band werkt aan een nieuw album. Zodra dit uit komt, gaat Most Unpleasant Men ook weer optreden. 

Utrecht presenteert plannen Culturele Hoofdstad van Europa 2018
Woensdag 30 oktober presenteert Utrecht2018 de plannen waarmee Utrecht de titel voor Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 in de wacht wil slepen. Gerlach Cerfontaine, voorzitter van het bestuur van Vrede van Utrecht: “Het bidbook van Utrecht2018 gaat over wat kunst en cultuur kunnen bijdragen aan nieuw vertrouwen en nieuwe verbindingen in Utrecht en in Europa. Het motto voor Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa 2018 is: Trust the future; create your city.” Op dinsdag 30 oktober om 17.00 uur wordt het bidbook gepresenteerd. Eind november volgt de presentatie voor de jury. Daarna wordt bekend welke van de vijf kandidaat-steden doorgaan naar de ‘tweede ronde’. Najaar 2013 – tijdens de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht- vindt de finale jurypresentatie plaats. Daarna wordt bekend welke Nederlandse stad zich in 2018 mag sieren met de titel Culturele Hoofdstad van Europa.

Sanne Kabalt op zoek naar componist voor soundtrack
Voor een videoinstallatie is fotografe Sanne Kabalt op zoek naar iemand die een soundtrack wil maken bij een videowerk van twee minuten dat vanaf 22 juni geëxposeerd zal worden in de expositie ‘De nacht ruikt anders’ in Kunstliefde, Utrecht. “Het gaat om een opname van een diepe put, waarbij de camera 25 meter diep in de put is gehangen en langzaam omhoog word gehesen. Je ziet het grootste gedeelte van de opname alleen een abstracte cirkel van lichtpuntjes tot de wanden van de put langzaam opdoemen en je beseft waar je naar aan het kijken bent.” Kabalt wil hierbij graag muziek gebruiken die donker, intens, emotioneel, eng is. Ter inspiratie: de Norwegian Wood-soundtrack van Jonny Greenwood. De film is hier te bekijken en te downloaden. Stuur een mail als je interesse hebt.

Programma Gaudeamus Muziekweek online
Van 2 tot en met 9 september vindt in Utrecht de Gaudeamus Muziekweek 2012 plaats. De Gaudeamus Muziekweek presenteert jaarlijks een overzicht van waar de jongste generatie componisten wereldwijd mee bezig is. ‘De Mozarts van morgen’ zeg maar. Tijdens het festival struinen er talloze jonge componisten door Utrecht en vinden er tal van bijzondere dingen plaats. Zoals slaapconcerten in Hostel Strowis, waarbij maximaal 14 mensen elke nacht worden getrakteerd op muziek in hun kamer, door onder andere Homemade Empire, Daniel Cross van het Rosa Ensemble en verschillende artiesten van Slaapwel Records. Verder zijn er verschillende klankinstallaties, waaronder Felix's Machines, een soort analoge Aphex Twin. Ook is er een samenwerking geïnitieerd tussen Ensemble Klang en Knalpot. De een als vertegenwoordiger van de nieuwe muziek en de ander als vertegenwoordiger van elektronische muziek. De resultaten van die samenwerking worden tijdens het festival gepresenteerd.
De early bird-kaartverkoop is inmiddels van start gegaan. Kaartjes zijn hier te koop.

Nieuwe bassist Baby Face Nelson
De heren van de Utrechtse formatie Baby Face Nelson laten er geen gras over groeien. Meldden we eind mei nog dat bassist René Voorberg de band had verlaten, inmiddels heeft de 3voor12/Utrecht Selecteert van april alweer een nieuwe bassist gevonden. Op hun site laat de band weten: “Na een geslaagde zoektocht mogen wij met vreugde bekend maken dat wij onze gelederen weer hebben aangevuld. Nico ‘Smoking Sideburns’ de Regt, heeft zijn ja-woord gegeven aan Baby Face Nelson. Dit huwelijk zal zaterdag 9 juni aanstaande al geconsumeerd worden. Nico speelt dan namelijk zijn eerste show op Doetstock in Zevenhuizen.”

Toekomstplannen NUtrecht
NUtrecht (bij station Utrecht Zuilen, naast oefenstudio dB’s) is een inspirerende plek waar onderwijs, economie, cultuur en vrije tijd in elkaar overvloeien en met elkaar verbonden zijn. Omdat er binnen in de loodsen die NUtrecht beheert nog veel verbouwd en aangepast moet worden, doet NUtrecht een beroep op de kracht van het publiek. Door middel van crowdfunding hoopt NUtrecht voldoende geld (€ 60.000,-) in te zamelen om zijn toekomstplannen te kunnen verwezenlijken. NUtrecht heeft zijn vizier gericht op een horecagelegenheid (De Club), kantoren en (pop-up) stores voor startende ondernemers, een kantorenstrip (De Strip), een (urban) dans- en theaterhal (De Blackbox), een ruimte voor bedrijfsevents (De Buzz) en net buiten NUtrecht moet een plek komen voor Urban Farming. Nieuwsgierig geworden of wil je een steentje bijdragen? Hier vind je meer informatie.