Festival deBeschaving voorbeschouwd Festival deBeschaving voorbeschouwd

… met recente video’s uit de archieven

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Festival deBeschaving voorbeschouwd

… met recente video’s uit de archieven

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Nog minder dan 24 uur voordat festival deBeschaving begint en we hebben er zin in. Een afwisselend programma dat naast muziek nog heel veel te bieden heeft en met de Botanische Tuinen dezelfde fijne locatie kent als vorig jaar. Ook de weersverwachting ziet er goed uit. Met de editie van vorig jaar maar ook deze zomer nog in het achterhoofd is dat geen overbodige luxe. Wij snuffelden wat in de archieven van vooral de VPRO op zoek naar recente optredens van een paar bands die tijdens deze editie spelen.

Alt-J

Hipste band van het moment? Alt-J is er in ieder geval in geslaagd om met debuutalbum An Awesome Wave de meningen te verdelen. De één vindt het supernieuw allemaal, de ander moeilijkdoenerij. Ons advies: zaterdag gewoon zelf gaan kijken.


Kim Janssen
Wij waren onder de indruk van Janssen’s tweede album en de cd-presentatie in EKKO. Zijn bescheiden presentatie compenseert Janssen volledig met de zeggingskracht van zijn nummers.

Rats on Rafts
Moeten we nog uitleggen wie dit zijn? Vooruit dan. Rotterdams viertal dat, met de zowel klassiek als eigentijds klinkende postpunk van debuut The Moon is Big, in minder dan een half jaar tijd naar de top van de Nederlandse popmuziek is doorgestoten.

Guy Corneille
Eén van de Utrechtse verrassingen van dit jaar. Schijnbaar uit het niets doet hij mee aan de Clash of the Titans. Via een wildcard komt hij in de finale en wint die, om daarna ook nog even De Utrecht Popprijs op zijn naam te zetten. Zijn sterke punten naast zijn charme en relativeringsvermogen: een gevarieerde en doorleefde set waarin hij en zijn medebandleden laten zien meer te zijn dan een bandje binnen het singer-songwriter genre.

Bombay Show Pig
Een mooi voorbeeld van ‘less is more’. Zonder Christian Kratzsch trokken Linda van Leeuwen en Mathias Janmaat zich terug in Kytopia. Daar namen ze onder leiding van Simon Akkermans hun debuutalbum Vulture/Provider op, waarvan we nu al durven te stellen dat het één van de betere Nederlandse albums van 2012 is.

Case Mayfield
Voor een goede uitspraak of tweet ben je bij Case Mayfield bijna altijd aan het goede adres, maar ook muzikaal heeft hij één en ander te melden zoals te horen is op zijn debuutalbum The Many Colored Beast.

Eindbaas
Een jaar of zes geleden werd Utrecht ook wel postrock-city genoemd. Inmiddels moeten we misschien maar spreken van ‘Utrecht chiptune-town’. Een belangrijke speler in de chiptune-wereld zijn de Eindbaas DJ’s, die een week of wat geleden nog een 8-bit-feest organiseerden in New York. Maar ondertussen kun je hen ook nog steeds in Utrecht zien, zoals vandaag op deBeschaving.

Blood Red Shoes
Hoewel zangeres-gitarist Laura-Mary Carter en drummer-zanger Steven Ansell op het derde album In Time To Voices een meer rustige kant laten horen doen ze live nog steeds wat ze goed kunnen: hard rocken.

Will and the People
Engelse reggaepoppers die met het catchy ‘Lion In The Morning Sun’ verantwoordelijk zijn voor misschien wel dé zomerhit van 2012.

Afterparty: Extra Beschaafd
Als je na deBeschaving nog zin hebt om door te feesten dan kan dat op de geëigende plekken in de stad natuurlijk maar de dichtstbijzijnde plek is HAL16 aan de Archimeduslaan. Onder de noemer Extra Beschaafd is er veel techno te horen van Maarten Pordon, Melon, Dennis Williams en Mathieu. Het feest begint om 23.00 en kaarten zijn € 5.
 
Het volledige programma van deBeschaving vind je hier en ook het tijdschema staat online. Om helemaal op de hoogte te blijven kun je de speciale festival app voor iPhone en Adroid installeren.
 
Te zien: festival deBeschaving met o.a. Case Mayfield, Rats on Rafts, Guy Corneille, Alt-J, Will and the People, Blood Red Shoes, zaterdag 30 juni 2012 @ Botanische Tuinen, Utrecht
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht