X-Rated op Summer Darkness

Gothic-event en radioprogramma slaan opnieuw handen ineen

Tekst: Das Bob ,

Ook dit jaar is er op Summer Darkness weer een speciaal podium waar de experimentele kant van het gothic-spectrum wordt belicht: X-Rated Stage. Dit podium is vernoemd naar het roemruchte radioprogramma X-Rated, dat sinds 1995 de avontuurlijke luisteraar verblijdt met muziek die lichtjaren verwijderd is van de Top 40.

Bob Rusche is sinds jaar en dag presentator van het radioprogramma X-Rated. 3voor12/Utrecht schoof bij hem aan om te horen welke acts er dit jaar tijdens Summer Darkness op de X-Rated Stage in de Spiegelbar (Tivoli) te bewonderen zijn.

Hoe ben je bij Summer Darkness terechtgekomen?
Bob Rusche: "Ik ken organisator Kees de Brouwer (aka Cybercase), omdat hij in het verleden wel eens langskwam bij uitzendingen van X-Rated om plaatjes te draaien. In 2008 vroeg hij of ik samen met Arjen Grolleman (de geestelijk vader van X-Rated, overleden in 2010) als dj-duo de muzikale omlijsting wilde verzorgen bij het Summer Darkness-programma in EKKO. Van het een kwam het ander en met de uitbreiding van het festival leek het de organisatie een goed idee om een podium beschikbaar te stellen voor avant-garde, ambient en neo-folk; genres waar X-Rated groot mee is geworden."

Wanneer was de X-Rated Stage een feit?
BR: "In 2010 traden Allseits en Phelios op in de Spiegelbar, onder de vlag van X-Rated. Dat was zo’n succes, dat het jaar daarop de bovenzaal van Tivoli wederom werd afgehuurd voor het betere experimentele werk. Gedurende twee dagen traden er diverse artiesten op. Het viel op dat de Nederlandse acts (Kristus Kut, [Law-Rah] Collective) beslist niet onderdeden voor hun buitenlandse collega’s. Vandaar dat Kees en ik het deze editie wederom dicht bij huis hebben gezocht. Michel Banabila en A Challenge Of Honour zullen dit jaar de nationale driekleur vertegenwoordigen, terwijl onze zuiderburen (Axiome, Empusea) en oosterburen (Mars, Talvekoidik) het internationale gedeelte voor hun rekening nemen."

Michel Banabila is een opvallende naam in de line-up. Hoe ben je bij hem terecht gekomen?
BR: "Michel komt oorspronkelijk uit de fusionhoek, maar heeft ook een aantal interessante albums gemaakt met louter elektronische soundscapes. Vorig jaar verscheen 'The Latest Research From The Department Of Electrical Engineering', waarop zelfs industrial-invloeden te horen zijn. Een paar weken geleden draaide ik de track 'More Signals From KrakRot' bij Cyberia en het publiek ging helemaal los. Dat was voor mij het bewijs dat deze veelzijdige artiest op Summer Darkness thuishoort."

Is er dit jaar weer een passe-partout voor de X-Rated Stage?
BR: "Jazeker, voor € 28,- kan men alle optredens op het X-Rated stage bezoeken plus de optredens in de Leeuwenberghkerk. Daar staan onder anderen Sieben en Kiss The Anus Of A Black Cat, acts die zich aan de randen van het gothic-genre bevinden, maar beslist de moeite waard zijn."

Op welke manier gaat X-Rated aandacht besteden aan Summer Darkness 2012?
BR: "Ik heb Summer Darkness regelmatig onder de aandacht van de luisteraars gebracht. Tijdens de uitzending van 22 juli heb ik zelfs een heel uur aan het festival gewijd. Ook draaide ik een exclusieve track van A Challenge Of Honour en er werden een aantal passe-partouts verloot. Dit jaar worden bijna alle optredens in de Spiegelbar en de Leeuwenbergh door de Concertzender opgenomen. De concerten van Mars en Michel Banabila zijn rechtstreeks te beluisteren tijdens het festival, de rest zal in de loop van het jaar worden uitgezonden."

Vorig jaar was er sprake van dat X-Rated moest stoppen. Wat is er sindsdien gebeurd?
BR: "Kink FM hield vorig jaar op te bestaan omdat Veronica er geen geld meer in wilde steken. Ik had het grote geluk dat ik voor het einde van Kink FM al door de Concertzender was benaderd om X-Rated daar voort te zetten. De directeur bleek een grote fan van het programma te zijn, en hij vond het een welkome aanvulling op het aanbod van de Concertzender. Zodoende kon ik X-Rated in een ongewijzigde vorm voortzetten en daar ben ik de Concertzender nog iedere dag dankbaar voor."

Te zien op Kink FM X-Rated Stage tijdens Summer Darkness 2012:
Zaterdag 28 juli: Axiome (BE), Empusae (BE), Mars (DE) @ Spiegelbar, Tivoli.
Zondag 29 juli: Talvekoidik (DE), Michel Banabila (NL), A Challenge Of Honour (NL) @ Spiegelbar, Tivoli