Tiende editie van Summer Darkness staat voor de deur

Een overzicht van de leukste, interessantste en spannendste optredens

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Tim an Veen ,

Hartje zomer wordt de Utrechtse binnenstad een lang weekend overspoeld door alternatievelingen in de meest fraaie en soms bizarre ‘gothic’ uitdossingen. Wordt het straatbeeld gedomineerd door torenhoge plateauzolen, corsetten en veel leer en lak (zelfs als het 30 graden warm is) dan weet de Utrechter: Summer Darkness is weer aan de gang. Dit jaar zal dit ‘dark underground lifestyle event’ voor de tiende keer plaatsvinden van vrijdag 27 tot zondag 29 juli. Wat staat er dit jaar op het programma? Wat mag je niet missen? 3voor12/Utrecht zocht het uit…

Het kloppend hart van Summer Darkness is het Domplein, waar het hele weekend de gothic markt staat. Hier kun je terecht voor de kenmerkende kleding, schoenen, sieraden en andere accesoires, maar ook voor boeken, cd’s en vinyl. Kortom, alles om je gothic collectie compleet te maken. Ook staat er op het Domplein een podium. Hier zullen een aantal folkbands en dj’s optreden. Voor de liefhebbers van keltische muziek is op vrijdag Finvarra een aanrader. Op zaterdag en zondag is het Domplein het domein van de modeshows: een niet onbelangrijk onderdeel van de gothic lifestyle. Ontwerpers en winkels zoals Attitude Holland en Laced Up presenteren hun nieuwste collectie, waarbij je veel latex, rubber, leer en lak kunt verwachten. Het mooiste van dit alles: het Domplein in het hele weekend vrij toegankelijk.

Vrijdag

In vroeger tijden werden alle belangrijke bijeenkomsten en evenementen voorafgegaan door een bal. Summer Darkness houdt deze traditie ook in ere met een heus Bal Du Masque, een gemaskerd bal op vrijdagavond in Tivoli Oudegracht. Een prachtige gelegenheid voor wie van een verkleedpartij houdt en zich graag onderdompelt in de negentiende eeuwse romantiek van de ‘gothic novel’. Let op: er wordt wel van je verwacht dat je werk maakt van je outfit en zonder masker kom je er niet in deze avond. Het thema van dit jaar is ‘Grim Reaper’, dus laat je inspireren door de dood in al haar facetten.

Een ander bijzonder evenement op vrijdag is Post Nuclear Steam: City of Echoes in de Leeuwenberghkerk (vlakbij Lepelenburg). Dit omschrijven als een steampunk modeshow is veel te kort door de bocht. Het is een totale belevenis waarbij artiesten, dansers, muzikanten en ontwerpers zich laten inspireren door het thema: een postapocalytische wereld waarin restjes van de mensheid onder barre omstandigheden moeten zien te overleven met negentiende-eeuwse technieken zoals de stoommachine. Wie er vrijdag niet bij kan zijn, kan op zaterdag in de herkansing, want dit bijzondere spektakel zal twee keer te zien zijn.

Zaterdag

Liefhebbers van electro, dark wave of electronic body music (EBM) kunnen dit weekend hun hart ophalen, want deze stromingen domineren dit jaar het muziekprogramma. Trouwe bezoekers van Summer Darkness of Cyberia hoeven we niets meer te vertellen over Suicide Commando, Combichrist of Nachtmahr. Deze ‘usual suspects’ staan ook dit jaar weer op de planken, Suicide Commando zelfs twee keer (op vrijdag en zondag). Wat minder bekend en voor het eerst te zien in Nederland is O. Children, zaterdag om half elf in Tivoli De Helling. Deze Britten maken duistere, melancholische new wave in de stijl van Sisters of Mercy en Fields Of The Nephilim. Wie ook een vleugje Joy Division wel kan waarderen zorgt dat hij ruim op tijd, voor negen uur, in De Helling is om het Zweedse Agent Side Grinder mee te pikken.

Zondag

Op de laatste festivaldag is de Leeuwenbergkerk een aanrader voor muziekliefhebbers. Niet alleen vanwege de sfeervolle locatie, maar vooral ook om de twee bands die er spelen: allereerst Kiss The Anus Of A Black Cat, een Belgische band die toegankelijke, dansbare new wave maakt, zonder dat dit ten koste gaat van de melancholiek die het genre zo kenmerkt. De tweede band is het Italiaanse Camerate Mediolanense. De bombastische, barokke sound, gecombineerd met een vleugje electro en folkinvloeden, roept herinneringen op aan Laibach. Een buitenkans, want deze band treedt zelden op in Nederland, en zeker niet op zo’n unieke locatie als de Leeuwenbergkerk.

Als er al een headliner is voor de tiende editie van Summer Darkness, dan gaat die eer naar Peter Hook, die op zondagavond het festival afsluit in Tivoli Oudegracht. Peter Hook is bassist en medeoprichter van het legendarische Joy Division en New Order, feitelijk de voortzetting van Joy Division, nadat zanger Ian Curtis zelfmoord had gepleegd. Kortom, een man wiens invloed niet te onderschatten is en een groot voorbeeld voor veel andere bands die dit weekend op Summer Darkness spelen. Alsof dit allemaal nog niet genoeg eer is, zal Peter Hook met zijn band The Light ook nog eens het tweede album van Joy Division genaamd Closer integraal ten gehore brengen, met klassiekers als ‘Isolation’ en ‘Twenty Four Hours’. Dat klinkt dus als de perfecte afsluiter van de tiende Summer Darkness.

Te zien: Summer Darkness 2012, vrijdag 27 juli tot en met zondag 29 juli @ verschillende locaties, Utrecht