Tiende Summer Darkness trapt af met Bal Du Masque

Prachtig geklede bezoekers en bizarre optredens zorgen voor unieke sfeer

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Nando Hamsen (i.s.m. Lords of Metal) & Harald Scheper ,

Het begint inmiddels een traditie te worden. Net als tijdens de twee voorgaande edities wordt ook dit jaar op de eerste avond van Summer Darkness het Bal Du Masque gehouden. Tivoli Oudegracht is voor de gelegenheid omgetoverd tot een nachtclub uit de negentiende eeuw.

Summer Darkness kenmerkt zich altijd al door de prachtig geklede festivalgangers, maar tijdens Bal Du Masque doen veel bezoekers er nog een schepje bovenop: prachtige wijde baljurken, strakke corsetten en schitterend versierde Venetiaanse maskers voeren de boventoon, maar ook steampunk, cyber en een hier en daar vleugje fetish zijn dankbare inspiratiebronnen voor de bezoekers.

Het thema van dit jaar is 'The Grim Reaper' en de avond wordt omlijst door diverse optredens en performances die direct of indirect met dit thema te maken hebben. Iedereen moet dus de hele avond op zijn hoede zijn voor de man met de zeis. Verder is er in de zaal een absintbar te vinden en is er op het balkon een soort operatiekamer ingericht, waar duistere praktijken plaatsvinden die je niet snel in het medisch handboek zult terugvinden. Tussen de optredens door zorgt een DJ ervoor dat er gedanst kan worden, het is en blijft immers een bal.

 De combinatie van de shows en optredens, de versiering en natuurlijk de prachtig en bizar geklede bezoekers zelf zorgen voor een unieke, hallucinerende sfeer. Bal Du Masque is romantiek van de bovenste plank: als bezoeker val je van de ene verbazing in de andere en het voelt alsof je in een tijdmachine stapt naar andere tijden en plaatsen. Kortom, een unieke totaalbeleving en inmiddels ook een vaste waarde op het Summer Darkness-programma. Wie dit gemist heeft, kan hopelijk volgend jaar in de herkansing.

Gezien: Bal Du Masque, Summer Darkness 2012, vrijdag 27 juli 2012 @ Tivoli Oudegracht, Utrecht