Beiaardier Domkerk luidt Summer Darkness in met Depeche Mode

Malgosia Fiebig opent jubilerend festival op het carillon

Ingmar Griffioen ,

De tiende editie van 'dark underground festival' Summer Darkness wordt letterlijk ingeluid door Enjoy The Silence van Depeche Mode. Malgosia Fiebig, de beiaardier van de Utrechtse Domkerk, laat het nummer vanmiddag vanaf het carillon van de kerk over de Domstad schallen. De beiaardier speelt ook nummers van Qntal en Within Temptation, waarna het festival aanvangt en tot en met zondag voortduurt.

Beiaardier Fiebig begint om 16.00 uur met het Palestinalied, bekend geworden in de uitvoering van de Duitse formatie Qntal, waarna zij de grote doorbraakhit Ice Queen van Neerlands gothic metal-trots Within Temptation uit haar klokkenspel tovert, om af te sluiten met Depeche Mode's Enjoy The Silence. Vervolgens heft Tivoli-directeur Margriet van Kraats het glas op tien jaar Summer Darkness en is het festival officieel geopend.

De jubileumeditie van Summer Darkness vindt plaats van vrijdag 27 tot en met zondag 29 juli op diverse locaties in Utrecht, waaronder Tivoli (+ De Spiegelbar en De Helling), EKKO, Domplein en Leeuwenberghkerk. Er zijn meer dan vijftig programmaonderdelen. Headliners zijn Combichrist, Suicide Commando en Joy Division- en New Order-bassist Peter Hook. Hij voert zondag in Tivoli Oudegracht integraal Closer uit, het tweede en laatste album van Joy Division.

3voor12/Utrecht doet met een heel team verslag van Summer Darkness. Het volledige dossier, inclusief interviews en opwarmartikelen, vind je hier.