Post Nuclear Steam: City of Echoes

Creatieve steampunkmode in verzorgde totaalshow tijdens Summer Darkness 2012

Tekst: Eva Assink / Foto’s: Jaimi Nieli en Roy Wolters ,

Rauw, puur en vol schitterende details. Dat was steampunkmodeshow Post Nuclear Steam: City of Echoes op vrijdag 27 juli. Begonnen als zijdelingse act tijdens Bal du Masque op Summer Darkness 2010 is Post Nuclear Steam inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige totaalmodeshow met decor, videoprojecties, theater-, acrobatiek- en dansintermezzo’s en uiteraard de steampunkmodeontwerpen van het Utrechtse label Rosies Art en samenwerkende kunstenaars. Een lust voor het oog, zeer verzorgd en authentiek: hier willen we méér van zien!


De uitverkochte show in Vredenburg Leeuwenbergh begint met een manifest in gesproken en geschreven woord gecombineerd met videoprojecties, dat verwijst naar de inspiratiebron voor deze show: het boek Echo city van de Amerikaanse schrijver Tim Lebbon. Echo City verhaalt over een verwoeste wereld waar de bewoners, omringd door een dodelijke woestenij, alleen in hun eigen stad kunnen overleven. Het leven daar is heftig en rauw, maar puur en vol prachtige details. Dit apocalyptische gevoel zien we terug in de grote machine op het decor met ronddraaiende tandraderen, de soms robotachtige manier van bewegen van de modellen en de industriële details in de modecollectie, zoals een creatie met in- en uitklapbare vleugels (zie foto).

Helaas lopen veel modellen iets te snel en staan ze soms stil op bepaalde minder goed uitgelichte plekken op de catwalk. Jammer, want juist steampunkmode vraagt om vergapen aan de schoonheid van details en vernuftige constructies. Gelukkig zijn er ook goed gekozen rustpunten in de show met acrobatiek en dans, die steeds het begin van een nieuw onderdeel van de collectie inluiden.

Hoogtepunt is het optreden van een balletdanseres als mechanische pop, die in een grote klassieke kist op het podium wordt gereden en als een duveltje uit een doosje een dansact op de kist doet. De muziek tijdens de show is goed gekozen: electro met tribal en ritual-invloeden, die als vanzelf samensmelt met de sfeer en de bewegingen van de modellen.

Na Summer Darkness is de Post Nuclear Steam-collectie te bestellen via de eigen website.

Gezien: Post Nuclear Steam: City of Echoes, Summer Darkness 2012, vrijdag 27 juli @ Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht.
Op zaterdag 28 juli om 18.00 uur is deze show nogmaals te zien @ Vredenburg Leeuwenbergh.