Kort Utrechts Popnieuws Week 29

Nieuws over onder meer I Am Oak-frontman Thijs Kuijken, Gabriel Self, Montana, het Afrovibes-festival, Lilian Hak eEn VJ op de Dom 2012.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Jacco de Jager ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer I Am Oak-frontman Thijs Kuijken, Gabriel Self, Montana, het Afrovibes-festival, Lilian Hak eEn VJ op de Dom 2012.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week verzorgd door Jacco de Jager

Fototentoonstelling Thijs Kuijken 

I Am Oak-voorman Thijs Kuijken is niet alleen een talentvolle muzikant, maar ook een veelbelovende fotograaf. In het Subbacultcha!-kantoor aan de Da Costakade 150 in Amsterdam is van 9 juli tot en met 10 augustus een tentoonstelling van zijn foto’s te zien onder de noemer ‘Woander’. Net als in zijn nummers is in de tentoonstelling de natuur het heersende thema. Krachtige kale en minimalistische foto’s van landschappen en voorwerpen uit de natuur laten een zoektocht zien naar het ontstaan. De tentoonstelling is te bezoeken op maandag tot en met donderdag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Gabriel Self releast debuut-EP Going Places 
In januari 2011 maakten we tijdens Club 3voor12/Utrecht voor het eerst kennis met Gabriel Self. De in Londen geboren maar in Utrecht woonachtige singer-songwriter maakt popliedjes met een elektronische inslag en hiphop-elementen. De afgelopen tijd was het even rustig rond Self, maar dat betekent niet dat hij stil heeft gezeten. Hij heeft gewerkt aan zijn debuut-EP Going Places en een band samengesteld. Going Places is eind juni gepresenteerd in kledingwinkel Cris aan de Mariaplaats. De vier nummers zijn te beluisteren op Soundcloud.

Montana bezig met debuutalbum
Ruim een jaar geleden berichtte 3voor12 al over Montana, de Utrechtse ‘superband’ met muzikanten die een verleden hebben in bands als Silence Is Sexy, Alamo Race Track, Mr Love and the Stallions en Brown Feather Sparrow. De bandleden vonden elkaar in 2011 en bleken een gezamenlijke liefde voor gruizige sixtiespop te delen. Lang bleef de band op de achtergrond, maar daar gaat nu verandering in komen. Op dit moment wordt er namelijk hard gewerkt aan het debuutalbum ‘Captains Holiday’, dat in januari 2013 moet uitkomen. Op het album kun je rafelige westcoast-pop met een overvloed aan koortjes verwachten, en een sound die doet denken aan Big Star, The La's en the Posies. Als gastmuzikanten heeft de band leden van Johan en Alamo Race Track weten te strikken. Remko Schouten, bekend als geluidsman van Pavement en door zijn werk met bands als Bettie Serveert, doet de productie. Ondertussen werden de demo-opnames van een aantal songs al gebruikt voor een reclamecampagne van kledingmerk Vingino. In afwachting van het album zetten wij de promo’s nog even op.

Afrovibes festival in september ook in Utrecht
Van 24 tot en met 29 september vindt in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven de negende editie plaats van het Afrovibes festival, het tweejaarlijkse festival met theater, dans, muziek en beeldende kunst uit Afrika. Afrovibes 2012 toont de meest bijzondere, opvallende en interessante Afrikaanse voorstellingen en makers van dit moment. Het thema van het programma is de kracht van het verhaal en de kunst van nieuwe verhalen vertellen. Grootstedelijke verhalen uit het Afrika van vandaag en de Afrikaanse diaspora in Nederland en Engeland ontmoeten elkaar op Afrovibes. Check voor het programma de website van Afrovibes.

Lilian Hak presenteert nieuw album in EKKO
Het afgelopen jaar toerde de Utrechtse zangeres Lilian Hak langs de Nederlandse theaters met haar recentste album ‘Old Powder New Guns’. Tussendoor bracht ze vijf maanden in Berlijn door, alwaar ze songs voor haar nieuwe album heeft geschreven. Op ‘Lust Guns and Dust’ komt Haks fascinatie voor de bravoure en melancholie van de westernfilm naar voren. Haar muziek neemt je mee als een aaneengeschakelde zinderende soundtrack, van een Dick Dale-surfsound tot een geweld van pauken en drums. Op het podium wordt Lilian bijgestaan door een band van zes muzikanten. Zaterdag 15 september presenteert ze Lust Guns and Dust in EKKO. Voor die tijd kun je haar ook nog zien op 2 september in de Utrechtse Stadsschouwburg tijdens het Uitfeest.

Nacht van het Onverwachte
Avontuurlijke muziekliefhebbers komen op 6 september aan hun trekken op de jaarlijkse Night Of The Unexpected in Tivoli Oudegracht. De korte optredens door de hele zaal zorgen voor een bijzondere muziekbeleving. Op het programma staan Jameszoo + live band, werk van Jonny Greenwood door het Conservatoriumorkest, Nate Wooley, Kapok met het Ragazze Kwartet, Jesca Hoop, werk van Michael Gordon  en Sergey Khismatov door Slagwerk Den Haag en TROMP Concourswinnaars, Monica Germino met werk van Annie Gosfield en werk van Andrzej Kwiecinski. Early bird tickets à €12,50 zijn t/m 17 augustus verkrijgbaar. Daarna kost een ticket €17,50, De aankomende editie markeert een jubileum: het is de tiende Night of the Unexpected. Gaat dat zien!

EINDBAAS de afsluiter van VJ op de Dom 2012
Dit jaar vormen de dj’s van EINDBAAS de afsluitende act van VJ op de Dom. Ze draaien een explosieve, dansbare chiptunesset, met visuals van game-animator Paul Veer. Hij is onder andere de animator achter de indie game Super Crate Box. Zijn kenmerkende pixelkarakters worden met behulp van de vj’s van Born Digital op de Domtoren ‘gevideomapped’, waardoor het gebouw tot leven wordt gewekt en je jezelf in een retro videogame waant.
VJ op de Dom is een jaarlijks terugkerend event om de Vrede van Utrecht te vieren, die in 2013 precies 300 jaar geleden vrede in Europa bracht na en lange periode vol oorlogen. Bij de editie van 2011 trokken 6000 bezoekers naar het Domplein. Dit jaar vindt VJ op de Dom plaats op 21 September 2012. 

VJ op de Dom 2011 aftermovie from Vrede van Utrecht on Vimeo.

Deelnemers Sena Performers POPnl Award 2012 bekend
De dertien deelnemers van de Sena Performers POPnl Award 2012 zijn bekend. Utrecht wordt vertegenwoordigd door Project D. De overige bands zijn Mister and Mississippi, NU, Samora, Mr. Wallace, Kayser Karel, Sascha Elisah, MADI, The Surs, Cirque Valentin, The Road Home, Gork A27 en Roufaida & Pluck. Deze bands staan op zaterdag 25 augustus in de Melkweg. Zij spelen dan voor een jury bestaande uit programmeurs van Nederlandse poppodia, die op basis van de optredens één of meerdere bands boeken. De band die het meest wordt geboekt, wint de Sena Performers POPnl Award 2012, een tour en een prijzenpakket in de vorm van tourpromotie.
De Award is onderdeel van de Amsterdamse Uitmarkt die op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 augustus plaatsvindt op het Museumplein, het Leidseplein en het Vondelpark in Amsterdam.

Festival Dias Latinos maakt programma bekend
Het gratis festival Dias Latinos is een dans- en muziekfestival in Latijns Amerikaanse sferen. Het festival vindt in 2012 voor de 16e keer plaats van vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus in Amersfoort. Met ruim 60 optredens verdeeld over zeven podia voorziet het festival de binnenstad van dans en muziek. Net zoals vorig jaar begint het festival op vrijdag met de Caravana Latina. Op deze avond zijn er nog geen buitenoptredens, maar hebben 15 horecagelegenheden een Latijns-Amerikaanse band of dj geprogrammeerd. Op de zaterdag en zondag barst het festival buiten los. Op de Hof, Lieve Vrouwekerkhof, ’t Havik, de Groen- en Appelmarkt treedt een scala aan artiesten uit Latijns-Amerika en het Caribische gebied op. Een nieuw podium dit jaar is op het terras van Kunsthal KAdE. Op deze locatie, naast de Koppelpoort, spelen diverse Antilliaanse bands, zoals 2-Remember en Edsel Juliet & La Banda Loca. Op het Kleine Spui wordt een markt met Latijns-Amerikaanse producten ingericht. Voor het eerst wordt ook De Flint betrokken bij Dias Latinos. Optredens van formaties zoals Tango Extremo worden afgewisseld met tangomuziek uit de collectie van DJ Yerpún.