Welkom in het universum van Shuriken Welkom in het universum van Shuriken

Utrechtse noise-band lanceert debuutalbum Apologies for the Drones

, Tekst: Sander van Grootheest

Welkom in het universum van Shuriken

Utrechtse noise-band lanceert debuutalbum Apologies for the Drones

Tekst: Sander van Grootheest ,

Na een lange tijd van opnemen in de Utrechtse Newground Studio is er dan nu een nieuwe cd van Shuriken. De flirt met Engeland hoopt de band met deze plaat door te zetten om uiteindelijk voet aan land te krijgen. Gitarist Jasper van der Steen, de nieuwe aanwinst, gaat ervoor zorgen dat Shuriken ook op het podium het juiste geluid neer kan zetten.

Deze avond is Shuriken aanwezig in het huis van Erik van de Kar, de bassist van de band. Marten Timan , van onder andere We vs Death,  speelt gitaar en neemt de zang op zich. De van oorsprong hardcore/metal-liefhebber Dennis Bijen heeft in de drums het perfecte instrument gevonden om zijn grenzeloze energie op los te laten. Jasper van der Steen, de nieuwe gitarist, is na de opnames pas aangetrokken maar geeft nu al aan voor een volgend album zijn aandeel zeker te willen leveren.

Het moeilijke maar tegelijkertijd aantrekkelijke van de band is dat de muziek niet in één genre te vangen is. Dennis antwoordt hierop: “Als wij de vraag krijgen wat voor muziek wij spelen, weten we zelf ook het antwoord niet. Maar dat vinden we wel fijn eigenlijk”. Marten vult aan: “Onze sound hoor je in Nederland gewoon weinig, vandaar dat mensen het niet kunnen plaatsen.“ Dit betekent overigens niet dat de mannen geen voorbeelden hebben. Bands waar ze inspiratie van krijgen zijn 31 knots, The Jezus Lizard en Shellac.

De muziekscene in Engeland spreekt hen bijzonder aan. Vooral Marten heeft daar met We vs Death nog goede contacten aan overgehouden. Het was dan ook niet vreemd dat hun eerste demo-cassettebandje een split-uitgave was met de Engelse artiest Timothy C. Holehouse. Voor het eerst mengt Jasper zich in het gesprek:  “Naar mijn idee heerst daar gewoon een andere cultuur waardoor het geaccepteerd wordt als je vertelt dat je fulltime muzikant bent. In Nederland ben je pas muzikant als je er voor betaald wordt.” Gelukkig is er wel hoop volgens Marten: “Utrecht en Groningen hebben volgens mij wel de goede mentaliteit die ons ook aanspreekt. ”

Wat meteen opvalt aan de cd Apologies for the Drones is het artwork van Jelmer Noordeman. Hij heeft zich laten inspireren door de nummers die op de plaat staan en heeft ze verwerkt in surrealistische beelden. De onduidelijke structuur van de nummers lijkt goed te passen bij de wereld zoals op de cover wordt verbeeld.

De cd is opgenomen in de Utrechtse Newground Studio; in samenwerking met Wouter Kors die zelf ook enkele gitaarpartijen heeft ingespeeld. De vele herhalingen van gitaarthema’s zorgen voor een hypnotiserend karakter dat in elk nummer aanwezig is. Over de samenwerking zegt Marten: “Wouter heeft wel een bepaald idee van het geluid gehad en als band moet je daar van profiteren maar er ook in mee durven gaan.”

Het album heeft een verhalende sfeer waardoor de nummers goed in elkaar over lopen.  Dit was niet het oorspronkelijke idee volgens Marten. “Het maken van een cd is voor ons een proces geweest. Vanaf november vorig jaar wilden we echt een album maken en hebben we ook meteen Wouter gebeld.” Dennis vult aan: ”We hebben er lang over gedaan omdat  de cd moest uitdragen wat we als band zijn. Het gevolg hiervan was dat er veel geëxperimenteerd kon worden en  nummers die in het begin niet werkten nog een kans konden krijgen.”

De opnames zitten er op, en nu is het wachten op de reacties. Met een nieuwe gitarist en een nieuwe cd gaat Shuriken de landsgrenzen verkennen en hopen de bandleden op een avontuur daarbuiten.

Te horen: Shuriken staat met het nummer Charades op 3voor12's Hollandse Nieuwe 25 en ook de hele plaat Apologies for the Drones staat tijdelijk op de luisterpaal. Bovendien is de plaat gratis te downloaden van Bandcamp.

Te zien: Eurosonic, Lepel Concerts en Subroutine Records Showcase, donderdag 12 januari 2012 @ Kult, Groningen

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht