Weekagenda week 4

Yellowstone, Moss, Emanuel and the Fear, Club 3voor12/Utrecht, De Avonduren, Steen, Peppelfinale, OIIO en Cosmic Psychos

Tekst: Marc van der Laan ,

Het idee achter de weekagenda is dat we een selectie maken uit het Utrechtse concertaanbod. Met acht shows kun je gerust stellen dat het selecteren niet helemaal is gelukt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het gewoon té leuk is in Utrecht. Dus laten we het aan jou om daar een finale keuze in te maken.

Een nieuwe week, een nieuwe weekagenda. Niet geheel toevallig zijn de shows die we hier tippen ook de optredens waar je één of meerdere van onze redacteuren aan kunt treffen. Donderdag trekken we en masse naar dB’s voor de tweede Club 3voor12/Utrecht-editie van deze maand. Met drie album- of EP-presentaties belooft het weer een mooie avond te worden. Bijzondere aandacht deze week voor Moss dat donderdag in de Plato een paar liedjes van het nieuwe album Ornaments komt spelen en voor de Cosmic Pyschos in dB’s op zondag. Net als het optreden van Vanderbuyst afgelopen zaterdag gaat ook de show van de Psychos geheid uitverkopen. Regel dus nog snel je kaartje bij Plato of online via de Facebook-pagina van dB’s. Tot daar!


Wat: EP-presentatie Yellowstone
Wie: Yellowstone en We Love People in Bearsuits
Wanneer: woensdag 25 januari 2012
Waar: EKKO
Schade: € 5

Waarom: De eerste helft van 2011 stond voor de jonge band Yellowstone in het teken van spelen. Ze hebben een heel scala bandwedstrijden in de provincie Utrecht afgewerkt en door het winnen van één daarvan de finale van de Utrecht Popprijs gehaald. Naar aanleiding van een halve finale tijdens het Geheim van Starsound schreef onze redacteur Niels Spinhoven: “gelaagde gitaarrock waarin werkelijk alles van forse proporties is.” In de tweede helft van dit jaar heeft de band gewerkt aan de debuut-EP die ze woensdag 25 januari in EKKO presenteren. We Love People in Bearsuits verzorgt het voorprogramma.


Wie: instore optreden van Moss
Wat: preview van het nieuwe album Ornaments
Wanneer: donderdag 26 januari 2012 (17.00 uur)
Waar: Plato Utrecht
Schade: gratis, maar het kon wel eens druk worden

Waarom: Op 30 januari verschijnt Ornaments, het derde album van Moss. Als de voortekenen kloppen zet de band weer een stap ten opzichte van het doorbraakalbum Never be Scared / Don’t be a Hero. Het nieuwe album kent minder galm waardoor het sterke, ritmische drumspel van Finn Kruyning nog sterker doorkomt. Wat niet is veranderd zijn de fijne liedjes van Marien Dorleijn. Ornaments is tijdelijk te horen op de Luisterpaal.


Wat: Club 3voor12/Utrecht
Wie: Aafke Romeijn, Peter Vandrie, Bodypolitics en Oh, Brave Wide Eyes
Wanneer: donderdag 26 januari 2012 (zaal open om 21.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: gratis, wie immer

Waarom: De laatste reguliere club 3voor12/Utrecht was de Le Guess Who-editie van November. Die relatief lange afwezigheid maken we deze maand dubbel en dwars goed. Anderhalve week geleden deden we de traditionele akoestische Club tijdens de Nieuwjaarsduik en donderdag 26 januari vindt de eerste reguliere editie van het jaar plaats. We hebben maar liefst vier artiesten waarvan er drie een album of EP presenteren. Stella Must Die van Aafke Romeijn is al even uit maar wordt nu dan ook officieel gepresenteerd. Peter Vandrie presenteert zijn EP. Het internationale maar in Utrecht woonachtige gezelschap Bodypolitics heeft de albumpresentatie al achter de rug maar The Space of a Jump is nog erg vers. Last maar zeker niet Least kun je ook nog luisteren naar Oh, Brave Wide Eyes. Ook de 3voor12/Utrecht Selecteert van deze maand presenteert een EP. In het café wordt de muziek deze keer verzorgd door Joris en Elze.


Wie: Emanuel and the Fear en Yesterday’s Men
Wat: kamerpop
Wanneer: donderdag 26 januari 2012
Waar: EKKO
Schade: € 9

Waarom: In Emanuel and the Fear komen een hippe New Yorkse popband en een klassiek kwintet samen. Een standaardbezetting van gitaar, bas, drums en toetsen wordt aangevuld met een fluitist, violen, cello, trombone en trompet. Als je dan ook nog weet dat de leden eerder samenspeelden met onder The National, Sufjan Stevens en Akron/Family heb je mogelijk al een idee welke kant dit op gaat. De New Yorkse Time Out van het puntig samen: "Brooklyn’s Emanuel and the Fear is an 11-piece ensemble that makes clap-along chamber pop - like a jolly, frivolous Arcade Fire.” Het passende voorprogramma is de Utrechtse band Yesterday's Men. Op hun debuutalbum The Awesome Grandeur of the Cosmic Cycle vertalen ze op een mooie manier de romantiek naar hedendaagse pop(rock)muziek.


Wie: instore optreden van De Avonduren
Wat: sprookjes, mythen en sagen op jazz, hiphop, funk en drum ’n bass
Wanneer: vrijdag 27 januari 2012 (17.00 uur)
Waar: Plato Utrecht
Schade: gratis

Waarom: Vrijdag 27 januari verschijnt het debuutalbum van De Avonduren. De Utrechtse rapper Abel Aelvoet alias Kapabel heeft verhalende liedjes gemaakt van sprookjes, mythen en sagen, sommigen bestaand, sommigen zelf bedacht. Een band bestaande uit drummer Bram Hakkens, percussionist Frank Wienk, toetsenist Niels Broos en bassist Dibbe van Laarhoven (allen o.a. Kytemans Hiphoporkest) heeft de verhalen op muziek gezet. De nummers variëren van jazz tot hiphop en van funk tot drum ’n bass. Bij het album verschijnt ook een prentenboek, gemaakt door kunstenaar Teo Skaffa. De Avonduren is tijdelijk te horen op de Luisterpaal en vrijdag kun je ze in levende lijve zien want dan doet de band een instore bij Plato Utrecht.


Wie: Steen
Wat: Utrechtse shockrapper
Wanneer: vrijdag 27 januari 2012 (zaal open 20.30 uur)
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 10

Waarom: Hij heeft zich ingehouden op zijn nieuwe album De Vader, zegt de Utrechte shockrapper Steen. “Ik ben ook weer gegroeid, heb een kind, maar blijf wie ik ben.” Wie hij is, is het enfant terrible van de Nederlandse hiphop. In zijn thema’s zoekt hij de randen op van wat nog smaakvol is. En soms gaat hij er overheen. Zijn publiek gaat er in ieder geval hard op en gezien de views op zijn YouTube-kanaal kunnen ze er geen genoeg van krijgen. Vrijdag 27 januari staat hij in De Helling.


Wat: Peppelfinale
Wie: Mores, Siberian Oxygen, For Now, Shade of Hatred en Wolfhunters
Wanneer: zaterdag 28 januari 2012
Waar: De Peppel, Zeist
Schade: € 5

Waarom: In de maanden januari tot en met maart bereiken veel provinciale bandwedstrijden hun climax. Behalve dat het natuurlijk een kick geeft om een wedstrijd te winnen staat er nog wat meer op het spel: de winnaars gaan door naar de halve finale van de Utrecht Popprijs, In De Peppel in Zeist zijn ze bijna zover. Daar vindt zaterdag 28 januari namelijk de Peppelfinale plaats. De finalisten zijn Mores, Siberian Oxygen, For Now, Shade of Hatred en Wolfhunters. De deuren in Zeist gaan open om 21.00 uur en de entree is €5,-.


Wie: OIIO en Yesterday’s Men
Wat: huiskamershow
Wanneer: zondag 29 januari 2012 (15.30 uur)
Waar: in de huiskamer van Danae (in de buurt van Tivoli Oudegracht)
Schade: € 7,50

Waarom: De Nijmeegse ambient indiefolk-band OIIO heeft zijn eigen huiskamertour geregeld. De komende twee à drie maanden bezoeken ze dertien huiselijke podia in elf steden waar voor mooie mensen verstilde liedjes worden gespeeld. Soms doet de band dat alleen, soms met versterking van muzikale vrienden. Zondagmiddag 29 januari spelen ze vanaf 15.30 uur op een steenworp van Tivoli Oudegracht. Mail even naar bookings (at) oiiomusic (punt) nl, voor een plekje (en de exacte locatie). Voor € 7,50 krijg je de liedjes van de band voorgeschoteld, maar ook drankjes, hapjes en heel veel gastvrijheid en gezelligheid. Om het nog gezelliger te maken komen de vrienden vanYesterday’s Men (zie ook 26 januari) ook spelen.


Wie: Cosmic Psychos & El Zombie
Wat: Australische punkrock
Wanneer: zondag 29 januari
Waar: dB’s
Schade: € 10

Waarom: Tradities zijn er om in stand te houden. Als de Blokes You Can Trust van de Cosmic Psychos in Nederland zijn doen ze hun favoriete zaal, dB’s, aan. Ditmaal voor een exclusieve Nederlandse show. De legendarische Australische band is van grote invloed geweest op de grungebands van het begin van de jaren negentig en hun ‘doorbraakalbum’ Blokes You Can Trust was de eerste klus van Butch Vig nadat hij Nevermind (ja, die plaat van Nirvana, red.) produceerde. Het opwarmen gebeurt vanavond met het uit Utrecht afkomstige El Zombie. Voor fijnbesnaarde nummers hoef je zondag niet in dB’s te zijn, voor rauwe garage, punk en rock wel!