Stukafest bereidt zich voor op Culturele Donderdag

Studentenkamers voor één avond het toneel voor (podium)kunsten

Tekst: Natasja ter Voert ,

Het is alweer bijna tijd voor de avond waarop huiskamers veranderen in poppodia en studentenkamers een toneel voor cabaret- en dansvoorstellingen worden. Op twee februari neemt Stukafest de binnenstad namelijk weer heel even over. 3voor12/Utrecht was er vorig jaar ook al bij en denkt hier bijna weemoedig aan terug, maar blikt nu toch vooral graag vooruit.

Als de succesvolle aftrap enige indicatie mag zijn, wordt dit weer een editie om nooit te vergeten. Woensdag elf januari was het zo ver: de kaartverkoop ging beginnen. Een mooie reden voor een feestje, denkt de organisatie. Daarom is in ACU een avondvullend programma te zien. Naast het begin van de uitvoerende fase, is het voor het bestuur ook de afsluiting van iets anders. De programmeurs mogen zich nu namelijk met andere zaken bezig gaan houden. Nadat één van de drie optredende bands door de jury als winnaar is aangewezen, zal het zoeken en benaderen van artiesten namelijk niet langer nodig zijn.

Op Stukacontest, zoals deze mooie avond heet, zijn daarom achtereenvolgens de solide popliedjes van Luckiest Man Alive, de garage punk van Let’s Go Eskimo, en de rootsy jamrock van Granny’s Gun Collection te horen. Alhoewel het muzikale niveau niet altijd even hoog blijkt, zorgt de druk in en uit lopende menigte kaartjeskopers er samen met de aanwezige supporters voor dat de sfeer aanwezig is en blijft. De jury beslist uiteindelijk dat er maar één de gelukkigste man op aarde kan zijn en gunt Luckiest Man Alive de laatste plek in het al erg aantrekkelijk programma. Ontdaan van de theatrale lichtshow en met een minder uitgebreide instrumentatie mogen de heren zich gaan bewijzen tijdens de intieme, semi-akoestische concerten die Stukafest kenmerken. De pop van deze band zal dan hopelijk een goede aanvulling blijken op het muzikale programma. Dit bevat hiernaast singer-songwriters (awkward i en Rebecca Sier), indie (Riverdistrict), 70s rock (King Jack), indie pop (Puppa and the Clementines), en een mini Open Mic sessie van Habek onder leiding van Box the Beat. En dan is er ook nog literatuur, theater, dans, cabaret en beeldende kunst te zien. Moeilijk kiezen dus.

Keuzes maken zal echter wel moeten. Uit het hele aanbod kunnen maximaal drie optredens bezocht worden. De bezoeker kan de te volgen route echter wel helemaal zelf uitstippelen, zolang een kamer nog niet uitverkocht is. Maar let op: gezien de beperkte capaciteit gaat het niet lang meer duren voordat er steeds minder te kiezen valt. De hoogste tijd dus om knopen door te hakken en in actie te komen!

Hulp nodig? Niet te missen voor liefhebbers is natuurlijk de sinds zijn debuut enorm gegroeide awkward i, maar wie per ongeluk bij de radiovriendelijk 70s rock van King Jack belandt zal ook zeker niet teleurgesteld weer uit het studentenhuis stappen. Voor wie geen genoeg kan krijgen van Nico Dijkhoorn’s momentjes in DWDD is zijn solo-optreden in een wel heel intieme setting een absolute must-see, maar ook de minder voor de hand liggende keuzes kunnen heel goed uitpakken. Theater dat een kijkje gunt in het binnenhuiskamerlijke leven van een gezin, in een studentenkamer? Theatergroep VRED laat het zien.

Nieuwgierig? Deze week zijn op gezette tijden nog kaarten te koop bij een verkooppunt in de universiteitsbibliotheken. Kijk voor actuele informatie op de site van Stukafest. En is je behoefte aan cultuur even niet zo groot, maar je zin in een feestje des te groter? Dan is er altijd nog het afsluitende Stukafeest in Tivoli de Helling.

Te zien: Stukafest, met o.a. awkward i, Nico Dijkshoorn, Matroesjka en Luckiest Man Alive, Riverdistrict, donderdag 2 februari 2012 @ Utrechtse studentenkamers