Onder Invloed verovert Nederland. We kenden al de videosessies, de live-avonden en de gesprekken. En nu is er ook het Onder Invloed boek. De presentatie van het boek over de inspiratiebronnen van Nederlandse muzikanten kon natuurlijk maar op één plek zijn: een poppodium. 3voor12/Utrecht was erbij, in EKKO.

De cirkel is rond, voor nu in ieder geval. Wat begon met een eerste idee tijdens het lezen van een boek heeft vier jaar later geresulteerd in het Onder Invloed-boek, dat vanavond in EKKO wordt gepresenteerd. Al lezende in Chronicles, de autobiografie van Bob Dylan, kwam muziekjournalist Matthijs van der Ven er achter op welke manier hijzelf muziek ontdekt. Namelijk door interviews na te lezen van muzikanten die hij goed vindt en door cd-boekjes na te pluizen op de muzikanten met wie bands hebben samengewerkt of met wie hun producers nog meer gewerkt hebben. “Net een stap erachter is nog een hele wereld muziek die je niet kent, oude of nieuwe muziek”, vertelde Van der Ven deze week op radio 1 in DeGids.fm. “Door de muzikanten die je goed vindt als kapstok te gebruiken is de kans iets groter dat je die andere muzikanten ook goed of interessant vindt.”

Dat idee leidde in 2007 tot de eerste Onder Invloed sessie. Met een eenvoudige videocamera nam Van der Ven een aantal covers op met de Utrechtse singer-songwriter Lukas Batteau. In januari 2009 vond in U ROCK! café de eerste live-avond met publiek plaats met optredens van The Cosmic Carnival en Maurits Westerik. Tijdens deze Onder Invloed-avonden spelen de artiesten eigen liedjes en minimaal drie covers. De combinatie is slim. De valkuil van een tribute-avond wordt ondervangen en zo is ook te horen of de inspiratiebronnen van artiesten in de eigen muziek terug komen. Inmiddels is Onder Invloed bezig aan een gestage groei: van U ROCK! is de stap gemaakt naar EKKO en het Zwolse poppodium Hedon. Ook worden de sessies soms gecombineerd met gesprekken van de artiesten met journalisten Gijsbert Kamer en Norbert Pek.

De laatste maanden heeft Van der Ven keihard gewerkt aan de volgende loot aan de Onder Invloed-boom: het boek. Daarin laat hij zeventien Nederlandse artiesten, waaronder Jelle Paulusma, Anne Soldaat, Lucky Fonz III, Janne Schra en Odilo Girod, vertellen over wie hun invloeden zijn. Maar het boek het gaat over meer, het zijn eigenlijk zeventien kleine verhalen over de mens achter de artiest. De verdieping is logisch volgens Van der Ven. “Muzikanten worden ook beïnvloed door wat ze meemaken, wat ze zien”, vertelt hij tijdens de boekpresentatie aan presentator Norbert Pek. Pek vraagt de auteur ook naar zijn eigen invloeden. Hij noemt Hugo Borst vanwege zijn scherpte en “omdat hij nooit een woord teveel schrijft” en Martin Bril.

Na een praatje van uitgever Tom Harmsen van L.J.  Veen reikt Van der Ven de eerste exemplaren van het boek uit aan de geïnterviewde artiesten. Maar een boekpresentatie over en naar aanleiding van muzikale invloeden kan natuurlijk niet zonder muziek. Vier artiesten laten mooi horen wat de essentie is van Onder Invloed. Odilo Girod speelt samen met Jelte Heringa een mooie, stemmige versie van Radiohead’s ‘Pyramid Song’.

Na een fijn ‘Into Your Arms’ van The Lemonheads laat Marien Dorleijn van Moss horen dat het eigen nummer ‘Spellbound’, van het nieuwe album Ornaments, ook in een kale uitvoering heel mooi overeind blijft. Jelle Paulusma, die liever niet door interviewer Norbert Pek aan zijn muzikale jeugdliefde Queen herinnerd wilde worden, doet samen met Theo Sieben een versie van ‘Love In Mind’ van Neil Young. Van Bertolf komen we te weten dat hij tot zijn veertiende een bluegrass-liefhebber is geweest. Omdat zijn leeftijdsgenoten dat niet helemaal begrepen heeft hij zich in die tijd alleen op zijn kamer bekwaamd in de gitaar, een vaardigheid die hij daarna met vingervlug spel ook in de praktijk toepast.

De Schotse band Three Blind Wolves sluit de avond af met een langere set waarin ze verrassen met een cover van ‘Kid’s Allright’ van Bettie Serveert, glimlachend gadegeslagen door de Betties. Van der Ven is dan in het café bezig om zijn boek te signeren voor de vele kopers. Daar blijkt dat Onder Invloed in zijn genen zit want de volgende stap is al gepland. Vanaf deze week worden de Onder Invloed avonden in EKKO gevolgd door een live-avond in het Tilburgse 013, een dag later. Het Onder Invloed boek is daarmee een belangrijke markering van hetgeen Van der Ven al heeft bereikt, maar nog zeker niet het einde.

Gezien: Onder Invloed boekpresentatie met Odilo Girod en Jelte Heringa, Marien Dorleijn, Jelle Paulusma en Theo Sieben, Bertolf en Three Blind Wolves, donderdag 19 januari 2012 @ EKKO

Te zien: eerstvolgende editie van Onder Invloed @ EKKO en 013 Tilburg in april.

Benieuwd naar de muzikale invloeden van Matthijs van der Ven? Beluister hier de playlist die hij samenstelde voor Mixed Tapes.