Oh, Brave Wide Eyes wil hoge ogen gooien met debuut The Tascam Recordings

“Ik vind dat muziek meer vragen moet oproepen dan beantwoorden”

Tekst: Hanneke van der Linde – de Zeeuw ,

Oh, Brave Wide Eyes is 3voor12/Utrecht Selecteert van januari. Het folktrio uit Kanaleneiland presenteert haar EP The Tascam Recordings aankomende donderdag op de Club. 3voor12/Utrecht interviewde bandleden Casper Broekaart en Annelotte de Graaf aan de hand van een aantal ogenschijnlijk simpele uitdrukkingen.

Het oog wil ook wat – Hoe gaan jullie om met jullie uitstraling?
Broekaart: “Daar zijn we heel bewust mee bezig. Wij gaan voor het totale plaatje, zo moeten het artwork en de persfoto’s altijd goed uitgewerkt zijn. We hebben wel mooie persfoto’s, maar daar staat Marianne (Oldenburg, ook bekend van Mary Had A Little Band, red.) nog niet op! Marianne heeft tijdens 3voor12/Utrecht op BEDEVAART in de Metaal Kathedraal bij mijn andere muzikale project Casper Adrien meegespeeld. Daarna hebben Annelotte en ik haar gevraagd om bij ons nieuwste project Oh, Brave Wide Eyes te komen. Daarom gaan we binnenkort een nieuwe persfotoshoot doen met z’n drietjes."

Iets uit het oog verliezen – Hoe voorkom je dat?
De Graaf: “Het is makkelijk om kleine dingen van het leven uit het oog te verliezen, om er niet zo snel meer bij stil te staan. Daarom probeer ik bewust in het leven te staan. Ik probeer aandacht te hebben voor alle grote, maar ook kleine dingen, zoals de natuur of mooie ontmoetingen met mensen. Ik wandel graag in Amelisweerd om inspiratie op te doen. Niet alleen voor de muziek, maar ook gewoon voor mij als persoon.”
Broekaart: “Misschien is muziek maken en vastleggen ook belangrijk om herinneringen, momenten en gebeurtenissen te bewaren, om ze niet uit het oog te verliezen!”

Ogen zijn de spiegel van de ziel – Is jullie muziek ook een spiegel van jullie ziel?
Broekaart: “Onze muziek is integer en oprecht. Wij houden de schijn niet op. Ik denk dat mensen dat ook ervaren als ze ernaar luisteren. De muziek van Oh, Brave Wide Eyes is niet per se autobiografisch, maar meer thematisch. We schrijven onze songs wel vanuit onze eigen ervaringen, maar proberen dat zó te doen dat het breder getrokken wordt. We laten onze luisteraar vrij om een eigen beeld bij onze muziek te hebben.”
De Graaf: “Ik vind dat muziek meer vragen moet oproepen dan beantwoorden. Ik heb liever dat andere mensen gewoon niet weten waar ik het over heb, dan dat ik een banaal Ik hou van jou jij ook van mij-liedje schrijf. Onze muziek bestaat meer uit overdenkingen en gedachten, die ik intuïtief schrijf. En dat zie je terug in de teksten. Naast muzikant ben ik ook student Rechtsfilosofie. Ik houd van nadenken en theoretiseren. Ik zou ook nooit een echt liefdesliedje kunnen schrijven!”

Een oogje in het zeil houden – Bij wie kunnen jullie terecht voor advies?
Broekaart: “Zodra we met Oh, Brave Wide Eyes begonnen, hebben we advies ingewonnen van allerlei mensen uit onze omgeving. Ik heb natuurlijk ook geleerd van mijn eigen ervaringen met Casper Adrien en Marianne met Mary Had A Little Band, maar tóch is het goed om in je omgeving rond te vragen. Nu wonen wij in een heel muzikale wijk, samen met bijvoorbeeld Tommy Ebben, Kids With Guns en leden van The Medics. Van hen leren we veel, zowel over ondernemerschap als over muziek maken!”

Hoge ogen gooien – Wat mogen we verwachten van Oh, Brave Wide Eyes?
Broekaart: “Er zit heel veel ambitie achter Oh, Brave Wide Eyes. We willen continu blijven vernieuwen en binnen korte tijd veel stappen zetten. Ons eerste optreden was op Meet Me, Cassius in oktober. Daarna hebben we meteen onze EP-opnames geregeld en gepland. We wilden direct zorgen dat dit een goed project zou worden. Onze EP, The Tascam Recordings, wilden we graag presenteren op een plaats waar veel mensen komen die sowieso al veel met muziek bezig zijn. Voor ons is dat Club 3voor12/Utrecht, en het is fantastisch dat we daar donderdag optreden en nu ook al Selecteert zijn! Er zitten nu veel plannen die we voorheen nog niet voor ogen hadden in de koker. Zo zijn we bezig met een aantal optredens in het buitenland, dat leek eerst onmogelijk. We hopen daar na de Club meer informatie over bekend te maken.”
De Graaf: “Je zult Oh, Brave Wide Eyes nog veel vaker tegenkomen. Houd ons in het oog!”

Te zien: Club 3voor12/Utrecht met Aafke Romeijn, Oh, Brave Wide Eyes, Bodypolitics, Peter Vandrie en dj’s Joris en Elze, donderdag 26 januari 2012 @ dB's, Utrecht.