Oh, Brave Wide Eyes springt in het analoge diepe Oh, Brave Wide Eyes springt in het analoge diepe

Utrechts trio presenteert nieuwe opnames op de Club op 26 januari

, Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht & Annelotte de Graaf / Foto en film: Oh, Brave Wide Eyes

Oh, Brave Wide Eyes springt in het analoge diepe

Utrechts trio presenteert nieuwe opnames op de Club op 26 januari

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht & Annelotte de Graaf / Foto en film: Oh, Brave Wide Eyes ,

Oh, Brave Wide Eyes is één van de recente mooie dingen die Kanaleneiland ons brengt. Misschien dat je het trio zelfs al live zag tijdens Metaal Kathedraal. Ze maken muziek die misschien het best kan worden als melancholische folk. De laatste week van 2011 bracht de band door in hun huiskamer, met een Tascam. Het resultaat kun je 26 januari live beluisteren op Club 3voor12/Utrecht. Zangeres en gitariste Annelotte geeft alvast een voorproefje en vertelt over het analoge avontuur van Oh, Brave Wide Eyes.

“We vonden het wel een mooie uitdaging. Hoe ver kan je komen met minimale middelen? Als beginnende band moet je je steeds eerder duidelijk naar voren brengen. Je wil jezelf snel aan het publiek voorstellen, en de mensen wat te luisteren bieden. Tegelijk worden de eisen ook steeds hoger naarmate de techniek voortgaat. Met digitaal opnemen is zoveel mogelijk dat je des te strenger kan worden afgerekend op het resultaat. Dat brengt startende bands in een lastige situatie. Je hebt nog niet de kennis om zelf extreem hi-fi op te nemen, en niet het geld om dit ergens te laten doen.”

Wij kozen er dus voor om voor onze eerste liedjes een eenvoudige opnametechniek te gebruiken. We nemen ze analoog op met de Tascam TEAC 144 (een analoog opname-apparaat waar o.a. Bruce Springsteen zijn plaat Nebraska mee opnam) van onze buurjongen. We hebben er al eens mee getest en waren toen blij verrast door het resultaat. Het opnemen op band geeft echt een aparte feel aan de muziek: een beetje vintage, maar vooral puur. Techniek kan veel, maar het kan geen goed liedje maken. En uiteindelijk word je daar toch op afgerekend.”

“Het wordt geen materiaal om in de winkels te leggen. Het idee is om de band een eerste gezicht te geven. Het wordt deel van een concept, compleet met foto's en filmpjes, bedoeld om mensen een eerste kennismaking te bieden met de band. Het resultaat wordt digitaal beschikbaar gesteld, voor iedereen gratis te downloaden via onze Bandcamp. We zijn niet van plan hier een financiële slag mee te slaan. We willen eerst een publiek bereiken. Vandaar dat er zo min mogelijk drempels moeten zijn voor mensen om gewoon een keer naar de muziek te luisteren.”

“De muziekwereld verandert. Als band moet je op andere manieren het publiek voor je winnen. Gek genoeg leek terug gaan naar oude technieken ons in dit geval een goede manier om ons aan deze nieuwe omgeving aan te passen. Het is laagdrempelig. Voor ons om te maken, en dus ook voor het publiek om kennis mee te maken.”

“We gaan in de toekomst zeker ook een hi-fi geproduceerd album maken. Daar kun je de muziek gewoon wel echt dat beetje extra intensiteit mee geven. Maar voor we daar tot overgaan, willen we nog even niet meegaan in de digitale-opnamewedloop.”


Te zien: Club 3voor12/Utrecht, met o.a. Oh, Brave Wide Eyes met de presentatie van The Tascam Recordings, donderdag 26 januari @dB's, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht