Kort Utrechts popnieuws - week 3

Nieuws over onder meer Tweetakt, Ogri Ai, DJ Kypski en het Matangi Strijkkwartet én de nieuwe clip van Blaudzun.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Danibal ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder meer Tweetakt, Ogri Ai, DJ Kypski en het Matangi Strijkkwartet én de nieuwe clip van Blaudzun.

De illustratie is deze week gemaakt door Danibal. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Theaterfestival Tweetakt
Volgende week volgen weliswaar nog een paar laatste namen, maar het grootste deel van het programma van het multidisciplinaire theaterfestival Tweetakt is inmiddels bekendgemaakt. Van 23 maart tot en met 1 april kun je op verschillende podia in Utrecht terecht voor theatervoorstellingen voor jong en oud. Traditiegetrouw wordt de grote kas op het festivalcentrum op de Neude ’s avonds omgetoverd tot een muziekpodium. Voor de komende editie zijn de volgende bands vastgelegd: Zwart Licht, Typhoon, Amatorski, Light Light, Bart Constant, Marius, Half Way Station, Goslink, Awkward I, Ghost Trucker, Fresku, Bombay Show Pig, Hospital Bombers, Lefties Soul Connection feat Michelle David, Koffie, Cape Coast Radio, A Polaroid View en Chagall.
Nieuw dit jaar zijn de theaterconcerten. Lucky Fonz III geeft een ‘seated show’ in Theater Kikker en in de Stadsschouwburg gaat Jungle By Night voor de overtreffende trap van hun afrobeat in een show waarin ze samenwerken met het Jong Nederlands Blazers Ensemble. Houd Kort Utrechts Popnieuws in de gaten voor de laatste namen!

DJ Kypski en Matangi starten crowdfunding-project
DJ Kypski speelt al een aantal jaar regelmatig samen met het Matangi Strijkkwartet en in die tijd is een gezamenlijke droom ontstaan: het op poten zetten van een eigen grote show. Nu C-Mon & Kypski even stil ligt, is het dan eindelijk zover: onder de noemer Electromantique hebben Kypski en het Matangi Strijkkwartet de krachten gebundeld. Een dergelijke show vraagt natuurlijk een flinke investering. Een website, artwork, apparatuur – alles kost geld. Om dat te financieren zijn ze een crowdfundingproject gestart op Voordekunst.nl. Check hieronder de pitch, bekijk het optreden in De Wereld Draait Door of download de gratis mixtape 'Electromantique Vol.1'.

Electromantique #voordekunst from voordekunst on Vimeo.

POLAROID
Druk baasje die Lévi Smulders, ook wel bekend als El Maria. Hij had al zijn eigen dance-avond Tropique in Café Lust en heeft net de Amsterdamse clubavond Colors naar Utrecht gehaald. Blijkbaar was dat nog niet genoeg, want op donderdag 2 februari vindt in ACU de eerste editie plaats van POLAROID. Deze avond biedt moderne elektronische dansmuziek die grenzen moet overschrijden. DJ’s worden uitgedaagd om buiten hun bekende hokjes te denken en de grenzen van genres op te zoeken. Op de eerste editie staan niemand minder dan Brutuzz (bekend van de dubstep-avond Oi!) en Freek Fabricius (van de Utrechtse acidcrew 030303). De avond wordt in- en uitgeluid door Polaroid DJ's El Maria en TMus. Aanvang is 23.00 uur en het kost helemaal niets!

Young Locals! op zoek naar bands en muzikanten
Young Locals! Artist Development is een tof project van tweedejaars studenten Music Management aan de HKU. Met dit project bieden ze muzikanten in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar de kans om zichzelf door middel van workshops en een live optreden klaar te stomen voor een carrière in de muziek. Een coachingstraject, dat bestaat uit workshops over Band Business, Promotion & Marketing en Stage Performance, moet de kwaliteit van de deelnemende artiesten verhogen. Na afloop mogen de deelnemende bands op het podium van dB’s laten zien wat ze geleerd hebben. Voel je je aangesproken? Meld je aan op www.younglocals.nl.
 
In Vervoering 2012
Het voor een 3voor12/Utrecht Award genomineerde en meest mobiele festival In Vervoering vindt ook in 2012 weer plaats. Op zaterdag 4 en zondag 5 augustus kun je genieten van muziek, theater, poëzie en kunst op bijzondere locaties én podia in het centrum van Utrecht. Hieronder zie je de sessie van Marten de Paepe in een restauratiewagon in het spoorwegmuseum, tijdens In Vervoering 2011.

Jaar van de Draak
De Amersfoortse rapper Ogri Ai heeft na het winnen van de publieksprijs tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland niet stil gezeten. De nieuwe track ‘Jaar van de Draak’ geeft al een klein voorproefje van wat we in 2012 allemaal te horen gaan krijgen. Eind januari komt de Damien EP online, met daarop producties van Jaystar.

Tivoli-directeur Margriet van Kraats wint IJzeren Podiumdier
Elk jaar reikt de Vereniging Nederlandse Poppodia en ­Festivals (VNPF) tijdens Eurosonic Noorderslag de IJzeren Podiumdieren uit, in de categorieën beste directeur, programmeur, festival en podium. Het Podiumdier voor beste directeur is dit jaar gewonnen door Tivoli-directeur Margriet van Kraats (en Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg).
De keuze voor Van Kraats werd als volgt gemotiveerd: “Van Kraats is zeer leep, slalomt op goede wijze door de soms absurde Muziekpaleis-soap. Exploitatietechnisch zijn Tivoli en Tivoli De Helling dik in orde. Van Kraats houdt de organisatie lean & mean en is nauw betrokken bij veel succesvolle projecten 'buiten de deur’.” De prijs voor het beste festival ging naar Into The Great Wide Open, waarvan de organisatie ook een groot Utrecht-gehalte kent.

Elitepop
Donderdag 2 februari is Huis a/d Werf het podium voor Elitepop, een avond met elektronische live muziek van het Nederlandse label Enfant Terrible. In totaal zullen vijf acts een performance geven. Logosamphia brengt een live performance die richting noise en improvisatie gaat. Woud houdt zich bezig met lo-fi, experiment, ambient en improvisatie. Neurobit maakt minimal music in een popidioom met Nintendo Gameboys en DS-apparaatjes. Bij het Utrechtse Puin + Hoop staan improvisatie en experiment centraal. Neugeborene Nachtmusik staat garant voor duistere en rituele post-elektro muziek. En als je toch in Huis a/d Werf bent, bekijk dan gelijk de kunstinstallatie die Pop Art, Trash Art en Dadaïsme combineert met de muziek van Enfant Terrible.

Elephants-clip
Het derde Blaudzun-album Heavy Flowers is nu een paar weken uit en wordt unaniem gezien als een erg sterk album. En dat is geheel terecht, als je het ons vraagt. Op 13 januari verscheen de nieuwe single Elephants, inclusief een knap gemaakte jaren zestig-achtige videoclip van Mirka Duijn & Nina Spiering.