Kort Utrechts Popnieuws - week 2

Deze week nieuws over onder meer Gluren bij de Buren, How To Throw A Christmas Party, Roald en Signe Tollefsen én nieuwe clips van Spinvis en Roosbeef!

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Gemma Pauwels ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem. Deze week nieuws over onder meer Gluren bij de Buren, How To Throw A Christmas Party, Roald en Signe Tollefsen én nieuwe clips van Spinvis en Roosbeef!


De illustratie is deze week gemaakt door Gemma Pauwels. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Signe Tollefsen naar Zweden

De Utrechtse singer-songwriter Signe Tollefsen verlaat onze stad voor het hoge noorden. En dan bedoelen we niet Groningen of Leeuwarden, maar het échte noorden. De zangeres verhuist namelijk in de zomer naar Stockholm. Volgens een berichtje op haar Facebook-pagina omdat ze ‘verliefd is geworden op Zweden’ (en op een leuke Zweed, maar dat vertelt ze er niet bij). “I'll be back to do shows a few times a year so don't worry about never seeing me play live again. I'll continue doing what I've been doing, so also no need to worry that there won't be a third record”, aldus Tollefsen. Als iemand nog woonruimte in de aanbieding heeft in Stockholm, de zangeres is je eeuwig dankbaar.

DEKSELS
Vanaf 14 februari zal Utrecht verblijd worden met een nieuwe concertreeks in ’t Oude Pothuys. Onder de noemer DEKSELS! zullen elke maand verschillende muziekgenres belicht worden. De organisatoren van DEKSELS! vinden dat er op dinsdagavond te weinig te doen is in Utrecht. En al helemaal voor wie een voorkeur heeft voor experimentele muziek.  De vier thema’s van DEKSELS! zijn achtereenvolgens ‘sing’, ‘digi’, ‘jazz’ en ‘gaze’. Sing slaat op bijzondere singer-songwritermuziek, Digi wordt een avond voor elektronicapioniers van eigen bodem, Jazz zal vooral de grenzen met andere genres opzoeken en soms overschrijden. En tenslotte Gaze, de avond voor donkere, sfeervolle gitaarmuziek. De avonden vindt plaats op 14 februari, 13 maart, 10 april en 8 mei. De toegang is gratis.

‘Het boek mailman john is dicht’
… staat er op de Facebook-pagina van mailman john. Nu is het niet ongebruikelijk dat bands stoppen, maar in het geval van de Utrechtse indieband is de aanleiding een erg trieste. Zanger/gitarist Robin Elissen ‘heeft besloten dat hij niet verder wilde in dit leven’. De band was na een ruime pauze net weer begonnen met het schrijven van liedjes in de typische mailman john-stijl: fijne gitaargeoriënteerde popliedjes met sterke melodieën en mooie samenzang. ‘Wij denken met plezier en liefde terug aan alle uren waarin wij met hem een grote passie mochten delen: de muziek’, aldus de van oorsprong Achterhoekse band op Facebook. Ter nagedachtenis een nummer van de laatste release uit 2009, de mooie Soundcheck for Birds EP.

Utrechtse singer/songwriter Roald recyclet debuutalbum
De Utrechtse singer/songwriter Roald recyclet zijn debuutalbum 'Tevoorschijn' als experiment om te beleven hoe leuk duurzaamheid en recyclen kan zijn. ‘Tevoorschijn’ verscheen in het voorjaar van 2010 en de afgelopen maanden zijn de tracks op het album onder handen genomen door twaalf remixers, onder wie René de Vries, Timo Rozendal, Blaise, Maxem en Beamerteam. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt één van de 12 remixes uitgebracht. Zodra de sirenes loeien is één nummer van de cd gratis te downloaden via iTunes en via roald.tv. Daarnaast is de cd verkrijgbaar als dubbel-cd samen met het oorspronkelijke debuutalbum. De limited edition-albumcover is door Roald zelf ontworpen en gefabriceerd van gerecyclede oude cd-hoesjes. Heuse kunstwerkjes!

Gluren bij de Buren ook naar Nieuwegein
In Amersfoort is Gluren bij de Buren al een paar jaar een doorslaand succes. Jaarlijks worden in alle wijken en buurten woonkamers opengesteld voor uiteenlopende Amersfoortse muzikanten en kunstenaars. Op 18 maart vindt nu ook een editie in Nieuwegein plaats. Van 13.00 tot 17.00 uur worden in 25 woonkamers 75 voorstellingen gegeven. Voor deze eerste editie is de organisatie op zoek naar mensen die hun woonkamers beschikbaar willen stellen én naar Nieuwegeinse artiesten die willen optreden. Van smartlap tot jazz, van kindertheater tot poëzie, van opera tot hip hop. Alles is mogelijk. Aanmelden doe je hier.

How To Throw A Christmas Party niet welkom in Amersfoorts tuincentrum
De laatste weken van het afgelopen jaar hebben de optredens van How To Throw A Christmas Party veel mensen een goed gevoel bezorgd. Bij een Amersfoorts tuincentrum, dat onverwacht door de vrolijke bende werd aangedaan, lag dat een tikkeltje anders. De bezoekers vonden het zo te zien wel leuk en verrassend, de medewerkers van het tuincentrum waren - op zijn zachts gezegd - minder gecharmeerd van het initiatief. Kijk zelf:

Nieuwe video van Roosbeef: Iets Te Veel Wij(n)
Begin dit jaar bracht Roosbeef haar nieuwe single uit, het nummer 'Iets Te Veel Wij(n)', afkomstig van het met een 3voor12/Utrecht Award bekroonde album Omdat Ik Dat Wil. Er is nu ook een clip:

Nieuwe Spinvis-single
Ook Spinvis komt een nieuwe single. ’Kom Terug’ verschijnt in een speciale singlemix en is afkomstig van het veelgeroemde album Tot Ziens, Justine Keller.

Improvising hands, improvising minds
Hersenonderzoek is ‘ hot’. Het menselijk brein staat in het middelpunt van de belangstelling: ”Wij zijn ons brein…..of niet?” Logisch dat ideeënkunstenaar Bernadette van Beurten haar zoektocht naar de eigenheid van improviserende muzikanten voortzette met de vraag: wat gebeurt er in het brein bij improviseren? Dit resulteerde in een bijzondere documentaire die de basis vormt van het totaalproject ‘Improvising hands, improvising minds’. Bij dit project worden op vier schermen videobeelden vertoond, er zijn foto’s te zien en op de grond worden teksten van de geïnterviewde muzikanten geprojecteerd. De feestelijk opening vindt plaats in Muziekhuis Utrecht (Loevenhoutsedijk 301) op 15 januari om 15.00 uur; enkele van de muzikanten zullen deze opening muzikaal omlijsten. Het project is te bekijken tot 15 februari.

KAPOK brengt warmte mee bij winterse release eerste album
Wat begon als een wild plan is in korte tijd uitgegroeid tot een serieus project. Morris Kliphuis, hoornist bij onder meer The Kyteman Orchestra, besloot samen met gitarist Timon Koomen en drummer Remco Menting in twee weken tijd een album te maken in de creatieve omgeving van Kytopia. Er werd gejamd, gerepeteerd en vrijwel direct opgenomen, met als resultaat het album Flatlands. Op 4 februari vindt de release plaats op een verfrissende locatie: Stadserf Rood|Noot te Utrecht. Omdat de lente dan nog niet begonnen is, serveert Kapok naast energieke muziek ook warme kopjes soep en krijgt iedere bezoeker zijn eigen miniverwarming.

Dixon en The Magician op Symphonica Elektronica
Nadat eerder de naam van Trentemøller bekend was gemaakt als headliner van Symphonica Elektronica 2012, heeft de organisatie nu nog twee acts onthuld: Dixon en The Magician. Laatstgenoemde heeft momenteel een grote hit met zijn remix van Lykki Li's ‘I Follow Rivers’.
Wie overigens nu al zin heeft in dit dancefestival: er zijn nog 500 extra earlybird tickets verkrijgbaar voor slechts €30 in plaats van de reguliere €36. Bestellen doe je via www.setfest.nl. Symphonica Elektronica vindt op 12 mei 2012 plaats op de Haarijnse Plas te Utrecht. De volledige programmering wordt bekendgemaakt op 6 februari.