Kort Utrechts Popnieuws – week 1

Met onder meer onder meer I am Oak, Onder Invloed, galerie SANAA, Cosmo V en de Cruise Control-jubeleditie.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Lennart Wolfert ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem, inclusief een leuke illustratie. Deze eerste week van 2012 hebben we nieuws voor je over onder meer I am Oak, Onder Invloed, galerie SANAA, Cosmo V en de Cruise Control-jubeleditie.


Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Nieuwe EP en internationale tour voor I am Oak
Op donderdag 12 januari speelt I am Oak op het Eurosonic-festival in Groningen. Meteen daarna vertrekt de Utrechtse band voor een groots opgezette buitenlandse tour. De band doet Duitsland, Italië, Frankrijk, USA en Canada aan. Ter gelegenheid van deze internationale tour brengt I am Oak op 12 januari een EP met vier nieuwe nummers uit op Snowstar Records. De EP, getiteld Skulk, zal in gelimiteerde oplage van 200 stuks verkrijgbaar zijn bij de shows van deze tour en in de webshop op www.snowstar.nl. Daarnaast wordt de EP ook digitaal uitgebracht. Skulk staat bovendien tijdelijk op de Luisterpaal.

Eerstejaars NPAC-studenten presenteren eigen werk
Eerstejaars-studenten aan de Nederlandse Popacademie (NPAC) hebben de opdracht gekregen om op eigen houtje een optreden/try-outavond te verzorgen. Zes bands hebben in een half jaar tijd een set met volledig eigen materiaal moeten schrijven. Iedere band is daarbij een andere kant opgegaan. De genres die uitgeprobeerd worden variëren van soul, hiphop en funk tot rock en black metal. Op dinsdag 24 januari kun je in dB's horen wat de studenten in een half jaar bereikt hebben. De deuren gaan open om 19.30 uur en de toegang is gratis.

Cruise Control bestaat 10 jaar
Queer Party Electronique Cruise Control bestaat dit jaar al weer tien jaar. Dat wordt op vrijdag 20 januari gevierd met een nog grotere, hardere en ruigere ‘jubeleditie’, waarvoor wordt uitgeweken naar EKKO. Tijdens deze editie verzorgen Popdorian, Den Haan en Hardton het muzikale deel. Kaarten kosten 7,50 in de voorverkoop en 10 euro op de avond zelf. Koop je kaarten via de site van EKKO of mail naar info@cruisecontrol.nu en geef aan hoeveel kaarten je wilt. Ook kun je kaarten kopen tijdens de Cruise Top100 op 7 januari in ACU.

Laatste editie Quakevijver
Op dinsdag 10 januari vindt voor de laatste keer Quakevijver plaats. Quakevijver is het project waarmee vijf HKU-studenten in samenwerking met NCRV’s Ongekend Talent vier avonden met onbekende, talentvolle muzikanten uit verschillende genres hebben geprogrammeerd. De laatste editie staat in het teken van indie. De bands Close Up en The Sidekicks sluiten het Quakevijver-project af. Net als voorgaande edities speelt alles zich af in ’t Oude Pothuys. De avond begint om 21.30 uur en de toegang is gratis.

Nieuw liedje Harold K.
Begin vorig jaar bracht Harold K. het album De Laatste Pionier uit. Op 14 december speelde Harold K. samen met Stanley op ’t Root (van Yesterday’s Men, op donderdag 26 januari 2012 te zien in EKKO) op een feest van de opleiding Communication & Multimedia Design in Breda. Kijk naar het nieuwe nummer 'Heppeneert'.


Geluidskunst in SANAA

Tijdens de Culturele Zondag van zondag 15 januari (die in het teken van staat van de traditionele Nieuwjaarsduik) organiseert PAUME in Galerie SANAA (Jansdam 2) een middag met geluidkunst. Onder de noemer ‘Pop-up Sound Art Sunday’ zijn werken van onder anderen Justin Bennett en Peter Adriaansz te horen, geselecteerd bij de beeldende kunst die te zien is in SANAA. Het grappige is dat je zelf elk half uur kunt bepalen welk kunstobject met geluiden tot leven wordt gewekt.

Nieuwe clip Cosmo V
2012 zou wel eens het jaar kunnen worden van Cosmo V, de band van de Utrechtse Cosmo Luhulima. Samen met gitarist Frank van Vliet en bassist Jan Dekker is ze druk met de voorbereidingen van haar langverwachte debuutalbum, dat in de loop van 2012 het licht moet zien. Gordon Raphael, onder meer verantwoordelijk voor enkele releases van The Strokes, is aangetrokken als producer. Om het wachten wat draaglijker te maken, heeft Cosmo V een nieuwe track en clip gereleased, ‘Angry Boys’.


Popfotograaf Tom Roelofs presenteert 17 'Onder Invloed'-portretten

Zaterdag 7 januari start in het Utrechtse poppodium EKKO de expositie van zeventien portretten die popfotograaf Tom Roelofs in 2011 exclusief voor het boek ‘Onder Invloed’ van Matthijs van der Ven maakte. Het boek verschijnt op donderdag 19 januari en zal die avond gepresenteerd worden in EKKO. In de aanloop naar de presentatie krijgen bezoekers alvast de mogelijkheid de foto’s te bekijken. De expositie loopt tot en met 31 januari. Het boek is onderdeel van het Onder Invloed-project van muziekjournalist Matthijs van der Ven (1985). Meer hierover lees je in Kort Utrecht Popnieuws van vorige week.