Johan Borger maakt Utrechtse Song van het Jaar

Roosbeef en I Am Oak maken top 3 van de Top 030 compleet

Tekst: Mike van Dooyensweert ,

Een maand lang kon er gestemd worden op jullie favoriete Utrechtse songs van 2011. Het eindresultaat hebben we verzameld in de Top 030, waar we de nummer 1 bombarderen tot Utrechtse Song van het jaar. Ditmaal heeft de verkiezing een verrassende winnaar opgeleverd: ‘Sometimes’ van de Baarnse singer-songwriter Johan Borger.

2011 lijkt het jaar van het liedje geworden; het jaar van de ingetogen nummers met poëtische luisterteksten. In de bovenste regionen van de Top 030 maakt de op singer-songwriter leest geschoeide muziek de dienst uit.

Zo staat op nummer drie de winnaar van vorig jaar: I Am Oak. Het tweede album Oasem – en bijbehorende single ‘Curt’- was de afgelopen weken terug te vinden in menig jaarlijstje. In aanloop naar Noorderslag, waar de band rond singer-songwriter Thijs Kuijken op 12 januari optreedt, heeft I Am Oak de EP Skulk uitgebracht, die te beluisteren is via de 3voor12 Luisterpaal.

Een andere gedoodverfde winnaar was 'Twijfelaar' van Roosbeef. Een paar weken geleden sleepten Roos Rebergen en haar nieuwe band (met onder andere Tom Pintens in de gelederen) een 3voor12/Utrecht Award in de wacht voor het album Omdat Ik Dat Wil. Ook in andere top 5-lijstjes zie je de populariteit van haar muziek terug. In de Top 030 heeft haar single 'Twijfelaar' uiteindelijk net niet gewonnen en bereikte de tweede plaats.
 
Dan Johan Borger, de verrassende nummer één. Zijn debuutalbum Sometimes werd positief en met lovende recensies ontvangen door menige muzieksite. Daarnaast pikte ook de radio hem op en nodigde hem uit voor optredens in onder andere de studio's van Radio 2 en 3FM. Zelf is hij verrast dat zijn nummer de Utrechtse Song van het Jaar geworden is. “Ik vind het natuurlijk wel heel leuk. Het is een goed begin van het nieuwe jaar.”

'Sometimes' is opgenomen in zijn tot studio omgetoverde huiskamer. In zijn band zitten veel leden uit zijn muzikale familie, waaronder broer Jesse (bas) en zus Mariecke (achtergrondzang). Borger zelf was tot voor kort was gitarist in de band van Marten de Paepe, maar daar is hij mee gestopt om zich te kunnen storten op zijn eigen nieuwe album. Binnenkort valt er dus meer werk te verwachten van de winnaar van de Utrechtse Song van het Jaar. Nieuwsgierig? Een aantal van zijn nummers, waaronder 'Sometimes' kun je op zijn MySpace beluisteren.

De volledige Top 030 ziet er als volgt uit:

 1. Johan Borger - Sometimes
 2. Roosbeef - Twijfelaar
 3. I Am Oak - Curt
 4. Cosmo V - With The Wild Beasts
 5. Eefje de Visser – Afdwaalt
 6. APRIL -  Marching Song
 7. Eins, Zwei Orchestra - Spiral
 8. Tuna - I Can Change
 9. Spinvis – Oostende
 10. Novack - The Lost And Found
 11. Aestrid - Out Of Step
 12. Daniel Versteegh - Two Wrongs Don't Make A Right
 13. Marten de Paepe- Boskoop
 14. Handsome Poets - (We Can't Be) Saints
 15. Happy Camper – Born With A Bothered Mind
 16. Ponoka - 1999 Revisited
 17. GEM – Call Me Down To Ohio
 18. Kensington - We Are The Young
 19. Signe Tollefsen – Where You Been
 20. Eefje – Hartslag
 21. Colossa - Darling (I Want You)
 22. COPPERSKY - Going Strong
 23. The Medics - Dance Into The Dark
 24. Shuriken – All The Way
 25. Mr. Love and the Stallions -  Playground
 26. Lost Bear – Till Crying
 27. Ladies Decision - Get Out!
 28. Kids With Guns - Paper Tigers
 29. Florian Wolff - Trampoline
 30. Aestrid - S.O.E.S.T.

Luisteren kan ook. We hebben een spotify-playlist van de Top 030 van 2011 samengesteld.