De folk-reprise van Meet Me, Cassius

Internationale artiesten en lokale folkies in de Spiegelzaal

Bas Kragt / Foto: Meet me, Cassius ,

Na het succes van de eerste editie was de conclusie van 3voor12/Utrecht duidelijk: Meet Me, Cassius verdient navolging. De avond die zich richt op de verschillende facetten van folk, een steeds sneller opkomend genre, gaat dan ook op 12 februari in de herhaling: hetzelfde concept, maar met nieuwe namen. Ook ditmaal is het de organisatie weer gelukt om vier namen te strikken die tot de verbeelding spreken.

De headliner van de avond is dan ook niet de minste: Grey Reverend. Deze in Brooklyn woonachtige singer-songwriter bracht al in 2003 zijn eerste EP uit. En in 2011 was daar de CD Of The Days. Misschien is L.D. Brown, zoals Grey echt heet, nog wel bekender van zijn optredens met The Cinematic Orchestra. Net als Patrick Watson heeft Grey Reverend met The Cinematic Orchestra zijn eigen versie van ‘To Build A Home’. Voor liefhebbers van Ben Howard, José Gonzalez en Mississippi John Hurt.

Naast deze Amerikaan staat er nog een  internationale naam op het programma: Will Samson. Deze in Berlijn woonachtige Brit zoekt met zijn akoestische gitaar en verschillende electronica meer de ambient-kant van de folk op. Will Samson zet daarmee een geheel eigen stijl neer. Muziek om bij weg te dromen, of om van in een ontspannen trance te raken. “Bijna magisch”, schreef 3voor12 over zijn optreden op Incubate 2011 en beloonde zijn optreden met een acht.

Naast de internationale namen krijgen ook de lokale acts het podium dat ze verdienen. Te beginnen met de Utrechtse sensatie Mister and Mississippi. In korte tijd regelde de band optredens in Paradiso, Melkweg (voor de Amsterdamse Popprijs, die ze ook nog eens binnen wisten te slepen!) en bij 3FM . Ook zijn supportshows voor Blaudzun al bevestigd. Het moge duidelijk zijn dat deze in Kanaleneiland woonachtige band flink aan de weg timmert. Mister and Mississippi maakt meeslepende folk-rock met een eng goede samenzang. Fleet Foxes en Sigur Rós zijn invloeden die niet te missen zijn.

Uit Leiden komt Port of Call, een zeer getalenteerde singer-songwriter die dan ook terecht de finale van de Grote Prijs van Nederland in Paradiso wist te bereiken met zijn soms fluisterende, soms schreeuwende, maar altijd eerlijke liedjes die doen denken aan Marcus Mumford van Mumford and Sons. Laat je verrassen!

Te zien: Meet Me, Cassius, met Grey Reverend, Will Samsom, Mister and Mississippi en Port of Call, 12 februari 2012 @ Tivoli Oudegracht (Spiegelzaal), Utrecht