Afwisselend optreden van Maarten Swaan in café Averechts

Cafégangers worden getrakteerd op intieme liedjes en meeslepende rocksongs

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: MartinJan Gaasbeek ,

Iedere Utrechtse muziekliefhebber kent natuurlijk Tivoli, Vredenburg en EKKO. Een groot deel zal ook niet onbekend zijn met de kleinere zalen zoals ACU, RASA of de Kargadoor. Een verdieping lager in deze muzikale piramide bevinden zich tal van cafés, waar voor de avontuurlijk ingestelde muziekliefhebbers regelmatig van alles te beleven is. 3voor12/Utrecht bezocht café Averechts, waar Maarten Swaan afgelopen donderdag op de planken stond.

Café Averechts is een knusse buurtkroeg in de Vogelenbuurt op een steenworp afstand van het centrum. Een hoek van het café is ingericht als podium. Iedere dinsdagavond vindt hier een ouderwets open podium plaats, waar iedereen die maar wil, zich muzikaal mag uitleven. Regelmatig staan er ook interessante nationale en internationale muzikanten geprogrammeerd. Geen grote namen, maar voor fijnproevers en nieuwsgierige muziekliefhebbers vaak wel interessant. Zo was het afgelopen donderdag de beurt aan singer/songwriter Maarten Swaan om de muzikale omlijsting van de avond te verzorgen.

Café Averechts wordt gerund door vrijwilligers en dit heeft enigszins onconventionele openingstijden tot gevolg. Wie vooraf wil indrinken of een hapje wil eten, zal zijn heil elders moeten zoeken, want de deuren openen pas om negen uur. Hier staat tegenover dat de toegang altijd gratis is, ook op de muziekavonden. Rond half tien, vlak voordat Maarten Swaan het podium bestijgt, is Averechts al aardig vol met een mix van stamgasten en muziekliefhebbers.

Het bescheiden podium is deze avond goed gevuld. Naast Maarten Swaan zelf op gitaar wordt de band gecompleteerd door drie Spaanse vrienden van Swaan op bas, drums en toetsen. Dankzij deze volledige bandbezetting en het stevige volume is Maarten Swaan deze avond veel meer dan alleen de achtergrondmuziek in de kroeg. De muziek laat zich nauwelijks in een hokje plaatsen. Het ene moment neigt de muziek naar folk en blues, terwijl op andere momenten ook de vergelijking met Pink Floyd en andere jaren ’70 bands niet misstaat. Het gevolg is een afwisselende muzikale set. Op het ene moment staat Maarten alleen met een akoestische gitaar op het podium, terwijl het volgende nummer de complete band vol gas geeft om de luisteraar mee te slepen in een psychedelisch rocknummer.

De meeste songs hebben een persoonlijk karakter en Maarten Swaan stelt zich kwetsbaar op door de teksten toe te lichten met een anekdote of persoonlijke noot. Veel inspiratie komt van de talloze reizen die de globetrotter maakte. De langeafstandsrelatie is bijvoorbeeld een dankbaar thema, maar ook zijn naaste familie dient als muze. Een nummer op zijn nieuwe album ‘Broken Bikes’ is opgedragen aan zijn zusje. Aan het eind van de avond worden we zelfs nog getrakteerd op een geïmproviseerd duet van hem en zijn broer, met een fraai tweestemmig gezonden refrein.

Het voorste gedeelte van het café is de beste plek voor de muziekliefhebbers, de stamgasten en cafébezoekers trekken zich terug in het gedeelte rond de bar en het rookhok. Het nadeel hiervan is dat het geroezemoes tijdens de ingetogen passages van de muziek hinderlijk wordt. Gelukkig is Maarten Swaan zelf niet te beroerd om op deze momenten het publiek tot stilte te manen en het lijkt nog te werken ook.

Het is inmiddels elf uur geweest als het optreden is afgelopen. De avond zelf is echter nog niet voorbij, want Swaan verkoopt zelf exemplaren van zijn nieuwe cd en is beschikbaar voor een praatje en een enkele handtekening. Ook de andere bandleden blijven nog gezellig in de kroeg hangen om nog wat te drinken en na te praten. Dat zijn de mooie dingen van een optreden in een kleine, intieme kroeg.

Gezien: Maarten Swaan, donderdag 12 januari 2012 @ Café Averechts, Utrecht.