Weekagenda week 8

Club 3voor12/Utrecht, De Avonduren, Bong-Ra, Vanderbuyst, Stekker Stamppot Festival, Dum Dum, ME en Mensenkinderen

Tekst: Marc van der Laan ,

Een beetje vreemd, zo'n overzicht met tips samenstellen terwijl je zelf 900 kilometer van Utrecht zit en dus niet in staat bent om ook maar één van die tips te bezoeken. Vooral ook omdat het muzikale aanbod in dit deel van Europa totaal niet om over naar huis te schrijven is. Dat gaan we dus ook maar niet doen. U daar in Utrecht, veel plezier met al het leuks dat de provincie deze week te bieden heeft en tot volgende week!

Wat: Club 3voor12/Utrecht
Wie: Men Of Mega, We Love People in Bearsuits, Allert, Ogri Ai, Bismuth en Pathfinder
Wanneer: donderdag 23 februari 2012
Waar: dB’s
Schade: noppes

Waarom: Donderdag 23 februari is er weer een editie van Club 3voor12/Utrecht, een speciale elektronische deze keer. Er zijn optredens van Ogri Ai, We Love People in Bearsuits, Allert, Bismuth, Pathfinder en de 3voor12/Utrecht Selecteert van februari Men of Mega. De toegang is zoals altijd gratis. Meer info lees je hier of bekijk de video hieronder.


Wie: De Avonduren

Wat: Sprookjes, mythen, sagen en fabels op een bedje van jazzy hiphop
Wanneer: Vrijdag 24 februari 2012 (zaal open 20.30 uur)
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 8

Waarom: De Avonduren is de eerste Kytopia-release van dit jaar. Rapper Kapabel heeft twaalf sprookjes, mythen, sagen en fabels geschreven die door Bram Hakkens (drums), Niels Broos (toetsen), Dibbe van Laarhoven (bas) en Frank Wienk (percussie) op muziek zijn gezet. De muzikale basis ligt in de jazz maar in een aantal nummers is ook het hiphop-gevoel niet ver weg. Niet vreemd natuurlijk als je weet dat alle vier de muzikanten ook deel uitmaken van Kyteman’s (Hiphop-)orkest. Check vooral het videoverslag van de releaseparty dat later deze week op 3voor12/Utrecht verschijnt.

En als je toch in De Helling bent, blijf dan hangen voor de tweede editie van de UK-bassavond Colors. Colors-resident Cinnaman neemt je mee op een vier uur durende muzikale reis door UK-Bass land. De andere Colors-resident El Maria (Tropique) warmt de zaal op.


Wie: Bong-Ra, Eskalation en Bones
Wat: Breakcore
Wanneer: Vrijdag 24 februari 2012 (zaal open 22.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 8

Waarom: In december 2011 won Jason Köhnen een 3voor12/Utrecht Award in de categorie beste Utrechtse muzikant. Meer nog dan voor zijn muzikantschap was die prijs een blijk van waardering voor zijn veelzijdigheid. Metal, breakcore, drones, filmische muziek, Köhnen draait er zijn hand niet voor om. Vorige maand heb je Köhnen in RASA al in één van zijn verschijningen kunnen zien: als lid van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Vrijdag 24 februari blaast hij dB’s op als Bong-Ra, zijn breakcore alter-ego waarmee hij in binnen- maar vooral buitenland furore maakte. Zien hoe je een breakcore-feestje bouwt? Zorg dan dat je vrijdag in dB’s bent. For sure!


Wie: Vanderbuyst, Black Bottle Riot en 50 Grams of Violence
Wat: Hardrock, rock en stoner
Wanneer: Vrijdag 24 februari 2012
Waar: De Kelder
Schade: € 11

Waarom: Aanstaande vrijdag doet de Nederlandse hardrocksensatie Vanderbuyst De Kelder in Amersfoort aan. Fans en kijkers van DWDD weten wat ze kunnen verwachten: onvervalste old school hardrock uitgevoerd in strakke spandexbroeken, hoge witte sneakers, leren jasjes en zweetbanden. Zoals het hoort dus. Vanderbuyst krijgt support van twee bands. Het uit Nijmegen afkomstige Black Bottle Riot maakt recht toe, rechtaan rock: strak en moddervet. De tweede supportact is het Amersfoortse 50 Grams of Violence. De vijf heren maken stoner met zo nu en dan een uitstapje richting rock. Als alles volgens planning verloopt brengt de band in het voorjaar een nieuwe EP uit.


Wat: Stekker Stamppot festival
Wie: Steve Rachmad, Mirella Kroes, SHMLSS, 030303, Many and More en live optredens van Fairmont, Stiften, Box the Beat en Fuck de Maya’s
Wanneer: zaterdag 25 februari 2012 (van 16.00 tot 4.00 uur)
Waar: HAL 16
Schade: € 20

Waarom: Op 25 februari 2012 vindt van 16.00 uur 's middags tot 4.00 uur 's nachts Stekker Stamppot Festival plaats in het Utrechtse HAL16. Stekker Fest staat bekend als een intiem, kleinschalig festival dat progressieve elektronische en alternatieve (live) muziek combineert met straattheater, rare dingen, installaties, chaos, liefde en (interactief en creatief) vermaak. Op het programma staan onder anderen dj’s als Steve Rachmad, Mirella Kroes, SHMLSS, 030303, Many and More, Walter Wunderbar & seine DDR Klappers, Daya, Janszoon, en live optredens van Fairmont, Stiften, Box the Beat en Fuck de Maya’s. Verder kun je vermaken met de bobslee-editie van de Giga Rumble Skelterbaan, een Vertraagde Kerstmarkt en Spinnen, Haken en Breien met Tante Ka. Kaartje kopen? Loop even langs Café van Velsen, het kantoor van Vers Vermaak, of HAL16. En natuurlijk online.


Wat: DUM DUM
Wie: Krampfhaft, Presk en Boemklatsch
Wanneer: zaterdag 25 februari 2012 (zaal open 23.00 uur)
Waar: Tivoli Oudegracht
Schade: € 11

Waarom: Verdomd mooie line-up heeft deze editie van DUM DUM, je maandelijkse portie kwaliteitsdance. Presk maakt dubstep met een UK funky randje, won in december de Grote Prijs van Nederland voor producers, deed in januari Eurosonic aan en staat begin maart voor het tweede achtereenvolgende jaar op 5 Days Off. Krampfhaft stond (bijna ongewild) op Noorderslag en straks ook op 5 Days Off. Maar vooral in het buitenland gaat hij hard. Daar weten ze zijn specifieke, door UK Bass geïnspireerde sound wel te waarderen. Zo is hij het terug van een tour in de VS. Boemklatsch tenslotte behoeft zeker in Utrecht geen introductie meer. Tussen de Boemklatsch Equalizer club- en festivaltour draait het dj-collectief ook nog even op hun eigen avond.


Wie: ME en Mensenkinderen
Wat: Filmische muziek en Nederlandstalige liedjes over de vaderlandse geschiedenis en het huidige tijdsgewricht
Wanneer: Zondag 26 februari 2012 (15.00 uur kassa open, 16.00 begin)
Waar: EKKO
Schade: € 10

Waarom: EKKO heeft deze zondag twee mooie cd-presentaties van het Volkoren-label. ME (Minco Eggersman, ook van at the close of every day) presenteert zijn nieuwe, vijfde album Reservoirs (tijdelijk te horen op de Luisterpaal). In tegenstelling tot de voorgangers hebben de nummers op Reservoirs een meer filmisch geluid. “Ik keek voorafgaand aan de opnames ontzettend veel Twin Peaks, van David Lynch en luisterde naar bands als Talk Talk. Dat hoor je zeker terug”, vertelde hij eind januari aan 3voor12. Mensenkinderen is het nieuwe project van Bas van Nienes, bekend van het electropop-duo Anderson. Zijn debuutalbum Het Land Dat Ooit Vol Eerbied Zong is een weerslag van de drang van Van Nienes om zijn verhaal van zich af te schrijven. Het resultaat: een persoonlijk album over Nederland, de vaderlandse geschiedenis en het huidige tijdsgewricht.